• beş harfli pek kolay bir sokak ismimiz vardı, diyelim ki bahar sokak.
    adını değiştirip üç kelimeden oluşan bir şairin ismini verdiler, diyelim ki abdülhak hamit tarhan sokak.
    daha biz alışamadık bu yeni isme, ülke, şehir, mahalle kavramlarını anlatmaya çalıştığımız üç yaşındaki çocuk nasıl öğrensin bu adı? olur da kaybolursa sokağının adını bilsin istiyoruz, şairleri de seviyoruz.
  • bu bizde kadim hastalık. darbe olur değişir, olmaz yine değişir. hep değişir. paris'in 100 yıl önceki bi karpostalındaki mahalleyi bugün gitsen aynı bulursun, adı bile aynıdır ama 30 yıl istanbul'a gelmesen doğduğun evin yerini bile bulamazsın. nitekim '80 darbesi sonrası ülkeden ayrılıp uzun yıllar sonra dönenlerin başına çok gelmiştir bu olay.
    köksüzüz biz. bi türlü oturmadı kafada yerleşik kültür.
  • ortada fol yok, yumurta yokken mensup iktidarın yalakalık amacıyla, yerel sokak ve cadde oturanlarına haaz etmedikleri sözde ünlü osmanlı padişahlarının ve din adamlarının isimlerini hatırtlamak adına yapılan gizli propaganda.

    sevgili sunay akın yıllarca sözlü olarak röportajlarında, yazılı olarak kitaplarında sokaklara, caddelere, parklara ve vapurlara ressamların, şairlerin, yazarları ve istanbul ile özdeş olan kişilerin isimlerinin verilmesi fikrini dile getirir lakin sevgili istanbulda elini nereye sallarsan orhan gazi parkı, orhan gazi okulu, osmangazi parkı şeklinde yerlere rastlarız her ilçede olduğu yetmez gibi aynı ilçenin mahallelerinde rastlanır.

    kırk yıldır kozyatağında adı ptt hastanesi olan hastanenin adını fatih sultan mehmet hastanesi, kartal ilçesindeki kartal ssk hastanesinin adının yavuz selim hastanesiolarak çevrilmesinin mantığını hala anlayamamış bulunmaktayım.
  • baskıcı iktidarların bile isteye yaptığı bir eylem.mekan ve kolektif bellek ile ilgili olduğunu düşünüyorum.amaç aradaki bağı koparıp belleğe darbe vurmak.belleğe neden darbe vurmak istesinler diye bir soru düşebilir insanın aklına. sebebi var tabiki hem de çok yıkıcı.
hesabın var mı? giriş yap