bekçi sorunsalları

  • biraz önce balkonda sigaramı tellendirirken şahit olduğum bir olay:

    sokağımız ıssız sayılır. bu saatte her yer ıssız zaten. bir genç yolda yürümekte. tipi pek güven vermiyor. karşısına 2 bekçi çıktı. biri kimlik numarasını sorarak gbt kontrolü yaptı, diğeri o esnada cebindekileri göstermesini istedi. genç de telefon, şarj aleti, sigara, çakmak ve cüzdanını çıkardı. bundan tatmin olmayan ikinci bekçi önce pantolonunu dışarıdan kontrol etti. sonra ellerini kıç ceplerine daldırdı. gencin temiz olduğuna ikna olduktan sonra yolladılar.

    genci de tasvir edeyim: yaklaşık 175 boylarında. apaçi saçlı. üzerinde beyaz tişört altında belinin altında duran (düşük bel) siyah kot pantolon. kollar dövmeli. kafa hoş gibi. bekçilere resmen komiser edasıyla yaklaşıp saygıda bir kusur etmedi.

    bekçilere, "memur bey elle arama yapamazsınız" diye seslenmeyi aklımdan geçirdim. fakat pek çok yetkiyle donatılmış olabileceklerini düşündüm. çünkü her geçen gün birilerine yetkiler verilip alınabiliyor. bir empati kurdum. yarın bir gün benim karşıma çıktıklarında ve elle arama yapmak istediklerinde ne tepki vereceğim?

    sorum tabirimden kısa olacak: bekçilerin, makul şüphe gerekçesiyle yoldan geçen herhangi birinin ceplerindekileri eşyaları göstermesini isteme hakkı var mı?

    ve elle arama yapma hakları var mı?

    not: telefonum içeride şarjda olduğu için bu anları çekemediğim için üzgünüm. biraz uzaktaydı. gidip gelene kadar bu olaylar bitiverecekti.