• baş dönmesi, titreme, ani uyku hali ve esneme gibi belirtilerden biri veya daha fazlasıyla beraber hissediliyorsa bir kaç saniye içinde kendinizden geçebileceğinizin ve kafayı gözü yarabileceğinizin habercisi olan bulantı. bu durumda derhal sporu kesip mümkünse yatay bir duruma geçmenizde, en azından başınızı dizlerinizin arasına alarak oturmanızda fayda var.

    (bkz: senkop)
    (bkz: vazovagal senkop)
  • bir dönem tabata antrenmanı yaparken sık sık başıma gelen durum. yapmaya devam ettikçe azaldı. sonra da yapmayı bıraktım. çünkü ben her şeyi yarım bırakırım. neyse konuyu saptırdım gene.
  • izometrik egzersizler yaparken antrenman yoğunluğunu normalden fazla tutmak, vitesi hızlı yükseltmek, antrenman süresini uzatmak gibi sebepler mide bulantısı ve baş dönmesine yol açabilir. izometrik egzersizlere ağırlık antrenmanları,plank ve güreşi örnek verebilirim.
    ayrıca bazı yapısal kalp hastalıkları, genellikle doğuştan gelen kalp kapak problemleri,kaçaklar ve darlıklar buna yol açabilir. açmayadabilir. açmayıp bi süre sonra da açabilir. bunu bilin.
    bu tarz problemler genelde anerobik egzersizlerde görülür. aerobik antrenmanlarda genellikle hastalık olsa dahi problem görülmez ve bu dallara izin verilir. örneğin koşmak, yüzmek.
    sonuç olarak zamanla herkes kendi bedenini, fizyolojisini ve sınırlarını tanır, tanımalı. bireysel sporlardaki amaç biraz da budur zaten. yarış kendinizledir. bu yüzden spor hayatınızı bireysel yapı ve özelliklerinize göre şekillendirmenizi öneririm.düşüp bayılmayın,önce sağlık.
  • çok başa gelendir. genelde sporu düzensiz yapan insanlarda görülür. düzenli yapsaydı spor yapmadan 1.5-2 saat öncesinde yerdi yemeğini.
  • daha kötüsü spor sonrası eve gelince basan ateş.
  • bayılmayla sonuçlanabilir. bokunu çıkarmayın, oturun bir soluklanın.
  • askerdeyken hergun olan.

    her sabah kahvaltidan hemen sonra sabah sporuna alinan mehmetcik once tufekli tufeksiz hareketlerle mideyi guzel bi calkalar. daha sonra ise mekik cekerekten mide kapaginin bi guzel ebesine atlar. daha da sonrasinda ise barfiks istasyonunda ustune tuz biber eker.
  • yemekten hemen sonra spora başlanması da etken olabilir. spordan en az iki saat önce yemek yenmelidir.
  • vücudun zorlandığını, kaldırabildiğinden fazla tempo yapıldığını gösterir. belirtiler kardiyak arrest öncesinin belirtilerine benziyor. tempoyu düşürmek, vücudu fazla zorlamamak lazım.
  • tıka basa yemek yedikten hemen sonra spora gittiğimde benim de başıma gelmiş durum.
    üstüne baş dönmesi de eklenmişti fenalık geçirmek üzereydim. yemek yedikten en az 1 saat sonra spora gidin gençler. normalden çok yediyseniz benim gibi, 2 saate kadar çıkmalı o ara.
hesabın var mı? giriş yap