• yoğuşmalı kombinin su giderinin hortumunu çıkarttım, ucunu bir kovaya koydum. haftada 1 kova su birikiyor. bu suyu klozette her işediğimizde sifonu çekmek yerine kullanıyoruz.
    vaktim varsa çamaşır ve bulaşık makinelerini ekonomik modda çalıştırmaya gayret ediyorum.
    duşa girerken ısınması için açtığım suyu da yine bir kovada biriktiriyorum. temizlikte bu suyu kullanıyorum.
    bulaşığı elde yıkayacaksam ısınması için musluktan akan suyu sürahide biriktirip çayda kahvede yemekte çorbada bunu kullanıyorum.
    işin maddi kısmı umrumda değil; su hayattır.
  • deniz kenarındaki şehirler de her evde 2 su hattı olmalı. 1. barajdan gelen tatlı su 2.arıtılmış deniz suyu, tuvalet sifonları için 2.su hattı kullanılmalı.

    eğer çok maliyetli olmayacaksa deniz suyu tuzundan ne kadar arındırılabiliyorsa arındırılmalı ve duş bulaşık içinde deniz suyu kullanılmalı.

    2.ise dağlara belirli teknolojilerle (yağmur bombası gibi) kar ve yağmurun daha çok yağması sağlanmalı.
  • hayatın en değerli kaynağı suyun yarını için herkesin kulak verip uygulaması gereken önerilerdir.

    sifonun içine dolu pet şişeler yerleştirerek her seferinde gereğinde fazla suyun akmasını engellemek, makarna yapılan suyu soğutarak çiçekleri sularken kullanmak, dişlerimizi fırçalarken musluğu kapatmak gibi şeyler aslında hepimizin yıllardır bildiği basit ama etkili şeyler. fakat bunların yanında, hane başına düşen su tüketimini ciddi manada azaltacak çok daha fazla sayıda önlem var. bunları öğrenmek ve uygulamaya başlamak için yarının suyu sosyal medya hesabını takip edebilirsiniz.

    finish’in en yeni projesi finish su endeksi’ni takip edebilirsiniz. endekse bakıp suyun mevcut durumunu öğrenebilir ve endeksin yükselmesine siz de katkıda bulunabilirsiniz
    “finish su endeksi nedir?” derseniz, şuraya tıklayıp öğrenebilir ve haftalık güncellenen endeksi takip edebilirsiniz.
  • aman diyim makarna yaptığınız suyla çiçekleri falan sulamayın, çorba yapın, ya da ne bileyim biz az suyla yapıyoruz makarnayı da suyunu dökmüyoruz. o du sudan çok nişasta olduğu için çiçek dibinde küflenir ve böcek yapar ayrıca.

    tasarruf istiyorsanız finish gibi kullandığından da fazla suyu kirleten déterjanlar kullanmayın! daha doğa dostu şeyler kullanın.

    (bkz: 25 litre/@lancome x)

    finishin de hem kendisi doğayı kirletir hem 25 litre gibi belgesellerle tüketiciyi suçlarken bir de makarna yaptığınız suyla çiçekleri sulamak gibi uydurma ve kötü tavsiyeler vermesi kalmıştı bu başlıkla onu da tamamlamış!
  • suyu az kullanmak için başka yapılabilecekler.
    1 - yeni nesil beyaz eşyalar kullanın. çamaşır ve bulaşık makinelerinde ciddi su tasarrufları sağlamak mümkün.
    2 - az çamaşır, az bulaşık ile makineyi çalıştırmayın. ancak aşırı dolulukta yıkama performansını etkiler. dengeli kullanın.
    3 - elde ön yıkama yapmayın. özellikle bulaşık makinesine tabakları tertemiz koyanlar var, yapmayın. ben kendi adıma sofradan aldığım gibi üzerindeki katı atıkları çöpe döküp doğrudan makineye koyuyorum. makinede bulaşık bekletmiyor uygun program ile her gece çalıştırıyorum. eğer makine boş ise ve tabaklarda kuruyup temizlenmesi zorlaşacak şeyler varsa "duşlama" fonksiyonu çalıştırıyorum. 6 litre su ile tüm makinenin içindekiler "basınçlı su ile" sudan geçmiş oluyor.
    4 - banyoda geçirdiğiniz süreyi hızlandırın. evet su insana çok iyi geliyor ancak her girdiğinde 15 dakika kalmak doğru değil. yeterince planlı olunursa saç uzunluğuna göre değişmekle beraber erkekler günlük ihtiyaçlarını 4 dakikada kadınlar ise 6 dakika da görebilir.
    5 - evinizdeki su sızdıran/damlatan rezervuar, musluk ne varsa onarın ya da onartın.
    6 - eğer doğru yöntemi ve kimyasalları kullanmıyorsanız arabanızı kendiniz yıkamayın. bol su çok şeyi temizler ancak bol su ile.
    7 - bahçe sulaması için imkanınız varsa o bahçeden çıkan kuyu suyunu kullanın. yaptığınız sulama bir süre sonra yer altına karışacak ve belli bir kısmı kuyuya geri dönecektir.
    8 - imkanı olanlar için yağmur suyu biriktirmek çok mantıklıdır. özellikle bahçeli yerlerde çok az bir bütçe ve biraz yorum ile yağmur suyu ile bahçe sulaması yapmak mümkün. hatta bir öteye geçerek, klozetlerde ve genel kullanım suyu olarak yağmur suyu kullanabilirsiniz.
  • şimdiki musluklar batarya olmuş, 60-70 derecelik dönme hareketiyle tam açılıp kapanıyor. istediğin dozu ayarlamak kolay olmuyor, elin dokununca tam açılıyor. eski musluklar 2-3 tam tur döndürünce tam açıldığından istenilen debiyi ayarlamak, düşük debiyi sağlamak çok kolaydı. o eski musluklar geri gelsin.
  • evde tasarruf elbette önemli ama bir de şöyle bir durum var.
    "dünyada tatlı suyun %71’i tarım %18 sanayi ve %11 evsel kullanımda kullanılır[1]. türkiye’nin tatlı su tüketiminin %73’i tarım sektöründe, %11’i sanayide, %16’i evsel kullanımda geçekleşiyor[2]."

    kaynak
    edit: özetle bireysel tasarruf önemli ancak asil önemli olan bilinçli tarım.
  • lavabodaki muslukların akış hızını azaltın. pek çok bataryanın alt bağlantı yerinin yakınında minik vanası vardır oradan kısın ki gereksiz derecede fazla akmasın. sadece el yüz yıkanan bir lavaboda suyun fazla akmasına gerek yoktur hatta elinizi daha güzel sabunlarsınız.
  • tasarım fikirleri temalı bir sayfada görmüştüm, klozeti lavabonun altına gizli ve raylı bir şekilde yapmışlar; elinizi yüzünüzü yıkarken ya da diş fırçalarken akan su rezervuara doluyor, sifona basınca onu kullanmış oluyorsun..

    on numara bir fikir bence, kesinlikle seri üretime geçmeli..
  • banyoya bir kova koyun duş almadan önce su ısınına kadar suyu buraya akıtın sonrasında bu suyu temizlik vb şeyler için kullanabilirsiniz böyle gider akan su kadar yıkanacak suyumuz kalmayacak uzun süre duşta kalmayın

    mutfak lavabosunun altına plastik bir kap koyun birşeyler yıkarken buna aksın sonra bu suyu bulaşık makinesine koyulacak tabakların kabasını almak için kullanabilirsiniz çünkü suyu sonuna kadar açıp bulaşık makinesine koymadan önce bir ton su harcayan insanlar var

    bahçenize çim ekmekten vazgeçin

    musluklarınızı tamir ettirin uzun süre boşa akıtmayın suyu

    bunlar herkesin alabileceği önlemler basit ama birçok insan aynı anda yapınca milyonlarca ton su kurtaracak önlemler
hesabın var mı? giriş yap