• hayatın en değerli kaynağı suyun yarını için herkesin kulak verip uygulaması gereken önerilerdir.

    sifonun içine dolu pet şişeler yerleştirerek her seferinde gereğinde fazla suyun akmasını engellemek, makarna yapılan suyu soğutarak çiçekleri sularken kullanmak, dişlerimizi fırçalarken musluğu kapatmak gibi şeyler aslında hepimizin yıllardır bildiği basit ama etkili şeyler. fakat bunların yanında, hane başına düşen su tüketimini ciddi manada azaltacak çok daha fazla sayıda önlem var. bunları öğrenmek ve uygulamaya başlamak için yarının suyu sosyal medya hesabını takip edebilirsiniz.

    finish’in en yeni projesi finish su endeksi’ni takip edebilirsiniz. endekse bakıp suyun mevcut durumunu öğrenebilir ve endeksin yükselmesine siz de katkıda bulunabilirsiniz
    “finish su endeksi nedir?” derseniz, şuraya tıklayıp öğrenebilir ve haftalık güncellenen endeksi takip edebilirsiniz.
  • bütün musluklar fotoselli olduğunda tahmin edemeyeceğiniz su tasarrufu gerçekleşiyor.

    böyle bir proje başlatılabilirse en büyük somut adım atılmış olur.
  • dişlerinizi fırçalarken, tıraş olurken, ellerinizi yıkarken, bulaşık yıkarken musluğu kapatın. duş yaparken bile kapatın. ıslanın ve sabunlanırken musluğu kapatın. durulacağınız zaman suyu açın. su kapalıyken su sıcaklığını koruyan ve duş başlığının arkasına takılabilen dönmeli valflerden alabilirsiniz.

    suyun sıcağa dönmesini beklerken duş, musluk veya vanadan gelen soğuk suyu ziyan etmek yerine kova gibi bir şeyin içine akıtın. bu suyu çiçekleri sulamak için veya tuvalet suyu olarak kullanabilirsiniz.

    çamaşır yıkamadan önce çamaşır makinenizin tamamen dolmasını bekleyin. bir sonraki gün aynı pantolonu giymek istediğiniz için çamaşır makinesini çalıştırmayın. çamaşırlarınızı yıkarken ekonomi modunu kullandığınızdan emin olun. bu sayede hem su hem elektrik tasarrufu yapmış olursunuz. aynı durum bulaşık makineleri için de geçerlidir.

    bulaşıkları makine dolana kadar yıkamayın. büyük yemek atıklarını kazıyarak çıkarın. bulaşıklar ön yıkama esnasında temizlenmiyorsa bir dahaki sefere bulaşıkları daha düzgün yerleştirdiğinizden, makinenizin bakımını yaptırdığınızdan ve etkili bir bulaşık makinesi deterjanı kullandığınızdan emin olun.

    bulaşık makineleri özellikle modern ve verimli olanlar elle yıkamayla karşılaştırıldığında daha fazla su tasarrufu yapmanızı sağlar çünkü sürekli aynı suyu pompalar. yeni bir bulaşık makinesi almaya hazırsanız hem enerji hem de su tasarruflu olanını alın.

    meyve ve sebzeleri akan su altında değil de bir kap içinde yıkamak harcanan su miktarını oldukça azaltır.

    musluklarınız su damlatıyorsa mutlaka tamir ettirin. damlayan musluklar günde 30-200 litre suyun ziyan olmasına sebep olur.
  • kadınlara su tasarrufunu öğretemezsiniz

    iki teyzem ve halam bulaşıkları açık çeşmenin altında sıvı deterjanlar süngerle sudan geçirip resmen yıkayıp makineyi dizip çalıştırmaktalar

    dedim makineye yıkamaya birşey bırakmıyorsunuz nerde su tasarrufu ?

    ya kap içindeki durgun suda durlayıp makineye yerleştireceksiniz ya da kağıt havluyla kaba artıklarını sıyırıp koyacaksınız

    mühendisler o makineleri tasarlarken neyi yıkayıp neyi yıkayamayacağını neyin makineyi tıkayıp tıkamayacağının iyi hesabını yapmaktalar dedim

    hepsinden aldığım cevaplar şu şekilde:
    * ben öyle koyamam makineye makine kirlenir
    * ben elimde kabasını atıp ön yıkama yaparım makine durulayıp kurutmasını parlatmasını yapar
  • -duş almadan önce suyun ısınmasını beklerken akan suyu bir kovaya doldurabilirsiniz
    -bu kovadaki suyu eğer tek kişiyseniz elde bulaşık yıkarken kullanabilirsiniz
    -kovadaki suyu ayrıca çamaşır makinesi tam çalışmaya başladığı sırada deterjanları koyduğunuz hazneye ekleyerek suyu çektiği sırada az çekmesini sağlayabilirsiniz
    -kovada bekleyen su ile yerleri paspas yapmakta da kullanabilirsiniz
    daha da aklıma gelirse yazarım.
  • sıcak suyun gelmesini bekleyeceksem suyun altına leğen koyarım sonra o leğene dolan suyu ya çiçeklere veririm ya makineye dizeceğim bulaşıklarda kullanırım ya da viledaya doldurup yerleri silmede kullanırım.
  • evaporator'ün(halihazırda gemi ve diper ihtiyaç duyulan yapılarda kullanılan tuzlu suyu buharlaştırıp yoğusturarak saf su elde edilen cihazdır.) yeni inşaa edilen binalar için müteahhitlere zorunlu kılınması ve eski yapılar için de belli süre verilerek yaptırılması gerekiyor çok acil bence. bu sayede deniz suyu her binada yetecek kapasitede saf suya çevrilerek kullanılabilir... tatlı su kaynaklarıyla duş almak ve sifon çekmek gerçekten içimi acıtıyor. gerçekten 1 damlasına bile ihtiyacı var insanoğlunun. (bkz: evaporator)
  • su önemli bir kaynak, ileride susuz kalmaktansa şimdiden önlem alırım en azından ufakta olsa katkım olur dedim.önce sifona bir litrelik su dolu pet koydum,banyo yaparken suyu kovada biriktiriyorum, bulaşık ve çamaşır makinası dolmadan açmıyorum, arabamı 10 günde 1 yıkıyorum, diğer zamanlar gazlı üstübü ile siliyorum.
  • başta kırmızı et olmak üzere bazı yiyeceklerin tüketimini azaltmak

    (bkz: https://ab-ilan.com/42020-2/)

    (bkz: https://en.m.wikipedia.org/wiki/water_footprint)

    not: listede üretiminde kırmızı etten daha fazla su harcanan yiyecekler olmasına rağmen toplam tüketim miktarımızı da hesabedince kırmızı et maalesef zirvede yer almaktadır.
  • boşa akan suyun cebinden çıkan para olduğunun farkına varıldığı anda tasarruf etmenin başlayacak olmasıdır
hesabın var mı? giriş yap