• uygulamaları açmaya üşendiğim için sürekli yaptığım eylem.
  • vakit kazancıdır
  • bazı websitelerinde, eğer bu özellik siteye entegre edilmişse, sitenin uygulamasını indirmek yerine sitede beliren "ana ekrana ekle" özelliğini kullanabilirsiniz. bu olay, siteyi yer imlerine eklemek ile aynı şey değildir. şöyle açıklayayım:

    // websitesinin normal işleyişi

    bir web sayfasını açmak istediğinizde ilgili sitenin sunucusuna istek gönderirsiniz. karşılığındaysa sitenin cihazınızda nasıl görüneceğini (html, css) , nasıl işleyeceğini (js) ve sayfa içeriğini (yazı, fotoğraf, video, ses ...) anlatan dosyalar alırsınız. tarayıcınız bu kodları (html, css, js) çalıştırır ve içerikleri sayfanın ilgili yerlerinde görüntüler.

    bir websitesini içerik olmasa bile görüntüleyebilirsiniz. tabi göreceğiniz şey genellikle logo, birkaç başlık, temanın ana hatları ve menüden fazlası olmayacaktır. modern web sitelerinde önce sayfa bu şekilde yüklenir ve daha sonra sıra verilere gelir. veriler de sunucudan talep edilip sayfada ilgili yerde görüntülenince sayfa tüketime hazır hale gelir.

    // peki bu "ana ekrana ekle" özelliği nedir? yer imlerine eklemekten farkı nedir?

    bu özelliğin adı progressive web apps idir. kısaltması pwa'dir. normalde bir websitesini ana ekrana "yer imi" olarak eklerseniz, sadece o sitenin linkini ana ekrana eklemiş olursunuz. yer imine tıkladığınızda tarayıcı açılır ve direk ilgili websitesini açar.

    bir siteyi pwa sayesinde "ana ekrana ekle"rseniz websitesini çalıştıracak dosyalar (html, css, js) telefonunuza kalıcı olarak indirilir. twitter üzerinden anlatayım. örneğin twitter'ı ana ekrana eklediniz. uygulamalar menüde nasıl görünüyorsa pwa'lar da öyle görünür. yani üstte logo ve altta uygulama adı şeklindedir. twitter'a tıkladığınızda kafasız (kafa: tarayıcının adres barı, sekmeler ve menüsünün olduğu yer, yani üst kısmı) bir tarayıcı sekmesi açılır. sonra sitenin dosyaları telefon hafızasından okunup çalıştırılır ve site görüntülenir.

    yani görünüm twitter'ın mobil uygulaması gibidir ancak aslında karşınızda twitter.com açılmış bir tarayıcı sekmesi durmaktadır.

    // pwa faydaları

    + mobil uygulamalar 100mb'dan daha fazla yer kaplayabiliyorken pwa'lar genellikle 0,50 - 2,00 mb arası tutar.
    + tarayıcınız yeterince hızlıysa ya da ilgili mobil uygulama yavaşsa, mobil uygulamaya oranla pwa daha çabuk açılır.
    + tarayıcı api'lerini kullanarak bir mobil uygulama gibi izin verdiğiniz takdirde kamera, mikrofon ve verilerinize erişebilir.
  • bu ara aşırı yaptığım şey. doğrusu zırt pırt uygulama açmak yerine tek bir yerde hepsine hızlıca erişmek daha mantıklı geliyor. eğer site pwa yapısına sahipse daha da efsane oluyor. bildirim de alıyorsun, uygulama kullanır havasını da veriyor.

    bu ara aktif olarak uygulaması yerine tarayıcıyı kullandığım uygulamalar;

    ekşi sözlük, reddit, telegram, macsonuclarim.com, imdb, gmail, outlook, donanımhaber forum. (akla gelenler bunlar)

    maalesef tarayıcı tarafında pek verim alamadıklarımda ise uygulamasını kullanıyorum. bunlar;

    instagram, inoreader.

    tarayıcı tarafında kullanımı imkansız olanlar ise;

    whatsapp, google maps(navigasyon yüzünden yoksa tarayıcı tarafı ile uygulaması aynı. zaten o da pwa yapısına sahip)
hesabın var mı? giriş yap