• öss , ygs'nin yeni versiyonudur. 40 soru türkçe 40 soru matematik içerir.

    aslında bunun yerine adayların alese girmeleri daha mantıklıdır. zira çok bir farklılık göremiyorum. tarih coğrafya felsefe bilmeyen hukukçuların yetişmesini sağlayacaktır.
  • (bkz: bakalorya)

    lise bitirme sınavı tarzında yapılsın, geçemeyen diploma alamasın, geçene kadar sınırsız sayıda girebilsin, ayrıca 3 kere girip geçemeyen yetersiz mezunlar iş garantili meslek edindirme kursuna yönlendirilsin, yine sınava sınırsız sayıda girsin. lise başarısı ve bu sınavdaki performansın birlikte değerlendirilmesi üzerinden üniversitelere ya da ikinci derece sınava başvurulabilsin. eğer bilgiye sahip olmanın ötesinde onun analiz ve sentezini yapamayanlar üniversiteye giderse, yüksek liseden bir farkı kalmaz, yetenekli ve çalışkan olan adamın da diplomasının değeri düşer.

    bir de başka bir 4 yıllık fakülte bitirmemiş olanların doğrudan hukuk, kamu yönetimi vb. bazı bölümlerine girememesine dair düzenleme yapılırsa 25-30 sene sonra çok farklı bir ülke olma potansiyelimiz artar, en azından daha kötü olmayacağımızı garanti ederiz.
  • hayırlı olsundur, ömrü ne kadar olacaktır, uygulamada neler yaşanacaktır bundan sonrası izlenip görülecek...
  • mühendis ve doktor yetiştirecek olan üniversitelere girecek adayların, din kültürü sorularına maruz kalacağı sınav. din kültürü denilen de müslümanlık. hani bi de sana gidipte tüm dinlerden ya da putperestlikten sorular sormayacak. rezillik.
  • aslında sözlüğe yazar alımında baya faydalı olabilecek test. açılan başlıklarda yapılan türkçe katliamının hepimiz görüyoruz.
  • 2018 yılı için sınav yerleri açıklanmış olan sınav.
  • bilgiden çok dikkat, hız ve pratikliği ölçen sınav. özellikle türkçe ve matematikte seri ve dikkatli olmak çok önemli çünkü esas olay zamanı kullanabilmek.

    matematik soruları genellikle uzun ve değişik tarzda hazırlanmaya çalışılır. fen ve sosyal yorum ağırlıklı, türkçe ise olması gerektiği gibi. yks’de esas belirleyici olan şey ise direk bilgiyi ölçen alan yeterlilik testidir.
  • ülkeden bilim insanı çıkmasını nasıl engelleriz diye düşünmüşler ortaya bu çıkmış. sayısalcının 4 sene uğraştığı fizik kimya biyolojiden bir sorunun dindeki bir soruya eş değer olduğu bir sınav
  • öğrencilerin 120 soruyu çözmeleri için 135 dakika verilen sınav. son iki yılda uygulanan tyt lerin analizini başka bir sitede yapmıştım. buraya da bırakıyorum.

    ...

    2017-2018 eğitim-öğretim yılında üniversiteye giriş sisteminde bir değişiklik yapıldı ve ygs ve lys yerine tyt ve ayt'den oluşan bir sınav sistemi geldi. sınavdaki soru sayılarında ve soru dağılımlarında değişiklik içeren bu sistemde 2 sene geride kaldı ve pek çok şeyin oturmaya başladığını görüyoruz. bu yazıda son iki yılın tyt matematik sınavını irdeleyeceğiz.

    2018 öncesinde tyt matematik testinde 40 sorunun 32-33 tanesi matematik alanından, 7-8 tanesi geometri alanından geliyordu. 2018 yılında 29 matematik, 11 geometri sorusu içeren testin 2019 versiyonunda ise 30 matematik, 10 geometri sorusu soruldu. önümüzdeki sene de benzer bir durumun oluşması beklenebilir.

    tyt matematik sorularına bakıldığında artık okuduğunu anlama, yorumlama, sözel verileri işleyerek matematiksel denklemlere dönüştürebilme yeteneğinin ön plana çıktığını, pek çok sorunun günlük hayatla ilişkilendirilerek sorulduğunu görüyoruz. 2018 yılında 29 matematik sorusundan 23 tanesi temel kavramlardan ve 9. sınıf müfredatına dahil olan konulardan geldi. kalan 6 soru 10. sınıf müfredatındaki kazanımlara yönelik idi. sınavda fonksiyonlar konusundan 2 soru gelirken polinomlar, özdeşlikler ve çarpanlara ayırma, kombinasyon ve olasılık konularından 1 er soru bulunuyordu. bu seneki sınavda ise matematik alanında 10. sınıf konularından sadece 4 soru(fonksiyonlardan 2, kombinasyon ve olasılık konularından 1 er soru) vardı.

    her iki sınavda da 2 şer adet olan rasyonel sayı soruları standartın dışında, şekiller kullanılarak soruldu. üslü sayılar, köklü sayılar ve mutlak değer konularından temel işlem becerisiyle çözülebilecek 1 er soru geldi. tek-çift sayı konusundan 1 er soru(2019 testindeki hatalı idi) sorulurken verilen tanıma uygun özel sayılar konusundan yine 1 er soru vardı. istatistik konusundan gelen 1 er soruda tanımlar sorunun içinde verilmişti. oran-orantı ve problemler konusundan 2018'de 11 soru gelirken, bu seneki sınavda 13 soru bulunuyordu. 2019 tyt'sinde sorulan problem sorularından birkaç tanesinin aslında klasik tipte olduğunu ancak senaryolaştırılarak sorulduğunu belirtmekte yarar var.

    geometri kısmına gelirsek, 2018 yılında üçgende açılar, özel üçgenler ve üçgende benzerlik konularından 1 er soru bulunurken, 2019 tyt'de ise açı-kenar bağıntıları ve özel üçgenler konularından 1 er soru çıktı. 2018 yılında özel dörtgenlerden 3 soru sorulmuştu, bu seneki sınavda ise bu konudan 2 soru vardı. her iki sınavda da çokgende açı ve dairenin alanı soruları, sorunun başında bilgi verilerek soruldu. analitik geometri konusundan her iki sınavda da kolay düzeyde 1 soru gelirken, katı cisimler konusundan 2 şer soru çıktı. sorulan 4 katı cisim sorusundan 3 tanesi dikdörtgenler prizması, 1 tanesi silindir alt konusundan idi ve bu 4 sorunun 3 tanesinde sorunun başında ilgili formül verilmişti.
  • ülkenin halini özetleyen sınavdır. matematik testinde sadece mantık yürütmeli problem soruları var. bunun neden sorduklarını varın siz düşünün.
hesabın var mı? giriş yap