• netflix’in yeni guzelligi. sacma ve/veya yetersiz kanitlarla omur boyu hapis cezasi alan hatta idam cezasina carptirilan mahkumlarin davasina mudahil olarak gercek sucluyu bulmaya, masumlari da hapisten cikarmaya calisan the innocence project’in yaptiklarini anlatan, dokuz bolumluk belgesel. true crime sevenlerin kacirmamasi gereken bir yapim.
  • muhteşem amerikan adalet sisteminin, polisin, insanları hatalı soruşturma, bilerek delilleri çarpıtma, baskıyla insanlardan yalan yanlış ifade alma gibi yöntemlerle masum insanları nasıl hapse artıklarını, 25-30 yıl boyunca hapiste yatan bu insanların hayatlarını nasıl çaldıklarını anlatan güzel bir belgesel.
  • ağlata ağlata helak eden ultra duygusal netflix yapımı. haksız yere ömrünü hapiste geçiren , çoğunluğu afroamerikan insanların hikayesi.
  • seyretmeyi uzun sure ertelemistim, cunku boyle olacagini biliyordum :/ icim acidi, cok agladim, ozellikle 3. bolumde :'(

    o zavalli insanlar icin de belki tek sevinebildigim husus, kapi gibi arkalarinda duran aileleri ve alabildikleri tazminatlar :' ( neye yararsa artik o saatten sonra ama iste...
  • ted bundy'nin konusunun bile geçtiği belgesel. tek oturuşta bitirilecek türden. harcadığınız zamana kesinlikle değer. sakın kaçırmayınız.
  • --- spoiler ---

    2020 abd ve yapımı ve 1 sezon ve 9 bölüm olarak çekilen son derece ilginç belgesel. suç-drama türlerini harmanlayan yapım, abd'de idam ve ömür boyu hapis gibi ağır cezalarla sonuçlanan bazı cinayet davalarının yıllar sonra nasıl farklı şekillerde çözülebildiğini ve suçlu sanılan insanların aklandığını anlatıyor. netflix tarafından kısa süre önce yayınlanan ve dünya genelinde büyük beğeni toplayan dizinin imdb.com puanı ise 8/10.

    konusu
    masumiyet projesi, bir dizi haksız mahkûmiyetin ardındaki yanlış adımları ve aldatmacayı açığa çıkarırken kurban ve zanlıların uğradığı adaletsizliği de ifşa ediyor.

    netflix resmi sayfası - https://www.netflix.com/title/80214563

    imdb.com - https://www.imdb.com/title/tt11958922/

    wikipedia - https://en.wikipedia.org/wiki/the_innocence_files

    trailer - https://www.youtube.com/watch?v=cdvy14fdjj8

    --- spoiler ---
  • nettlfix'in cektigi gercek hikayelere dayanan bir suc belgeleseli denebilir tanim olarak. ama bence cok yetersiz kalir. nasil olur burda cok bahsedilmemis anlamiyorum. dunden beri izlerken aglaya aglaya bir hal oldum.

    the innocence project diye bir kurum var amerika'da. ozellikle dna'nin suc biliminde yayginlasmasiyla ortaya cikan bir kurum daha cok. dna ile birileri suclu bulunabiliyorsa eger, suclu olunduguna inanan ama aslinda masum olan insanlarin dna ile sucsuz bulunabileceklerine atifta bulunuyor ve bir nevi bunun ustune kuruluyor.

    dna oncesinde olan suclarin dna olmaksisizin diger suc bilimi ogeleriyle ki tanik ifadeleri ya da isirik izlerinin incelenmesiyle, yargilanan ve suclu bulunan kimselerin aslinda sucsuz olabilecegini gosteren bir suc belgeseli.

    insanlar 20-30 yillarini islemedikleri suclar yuzunden hapste geciriyorlar. cunku birileri onlarin yaptigina inandigi icin, ortada gercek deliler olmaksizin. bilim mukemmel degildir tabi ki ama bu belgeselde izledigim seyler daha basindan insana yok artik dedirtiyor. ve bir sekilde hapisten ciktiklarinda bircogu da sistemi ya da polisi ya da savciyi suclamanin onlara kin duymanin bir yarari olmayacagi konusunda hemfikir. geri kalan hayatlarina odaklanma pesindeler.

    sahsen, her bolum sonrasinda ben kendime sordum, ben olsam ne yapardim diye. o kadar zor ki surekli olarak masum oldugunu soylemek ve yillarca buna inandiracak kimseyi bulamamak. sana ogretilen sistemin ise yaradigi, sucsuzsan suzcsuzlugunun ortaya cikacagi ama iste teoride sistem ise yarar gozukse de insan faktoru cok onemli.
    davalarini bir an once kapatmak istedikleri icin islerini duzgun yapmayan dedektifler, zanlinin suclu olduguna inandigi icin delileri saklayan savcilar ya da sucsuz olabildigine inansa bile sirf ugrasma istegi olmadigi icin belki de irkci oldugu icin masum bir insanin hapse girmesine yillarca hapiste curumesine hatta ve hatta yillar sonra deliler ayyuka cikmisken bile kendisinin ya da bagli bulundugu teskilatin yanlis yaptigini kabullenmeyecek tiynette insanlar yuzunden, sucun islendigi kurbana karsi adaletin saglanmadigi gibi, suclu insan disarda dolastigi gibi, masum bir insan hayatinin 20 yilini ya da 30 yilini kaybettirebiliyorlar. hic mi vicdani yok bu insanlarin diye sorasi geliyor ama iste...

    --- spoiler ---

    hele o ilk iki bolumde ki dr. micheal west yok mu? sen nasil bir insansin. en az 8 tane uzman taniklik yaptigin davalarda ki saniklarin masum olduklari anlasilmis bir sekilde ve hala 'ben onlarin suclu olduklarina inaniyorum' diyebiliyorsun. hadi onu gectim guya biliminsani olacak. bilim de her zaman bir yanilma payi vardir, bir insan kendini nasil bu kadar ustun gorebilir ki taniklik ederken 'indeed without a doubt'diyerek yuzde yuz bu insanlarin suclu oldugunu soyelebilirsin? hic mi vicdanin sizlamiyor bre gerizekali.
    --- spoiler ---

    henuz bitirmedim seriyi, ama su ana kadar izlediklerim bile yetti. acimasiz bir dunya da acimasiz insanlarla birlikte yasadigimiza inanmama. ayrica amerika' da kesinlikle siyahlara karsi oldugunu bildigim irkciligin yok artik seviyesine geldigine ikna oldum. george floyd'un oldurulme videosunu izlerken bu devirde bunu nasil yapabiliyorlar derken icimden, aslinda hic birseyin degismedigini anladim. cok yazik.
  • netflix'in crime belgesellerini sömürmüşken ve ne izlesek yaw diye kara kara düşünürken bir de şunu izleyeyim dedim. ciddi sarsıcı bir program çıktı.

    --- spoiler ---
    odontologistin amk
    --- spoiler ---
hesabın var mı? giriş yap