• halil inalcık'ın zengin birikiminin ve uzun soluklu emeğinin mahsulü olan bir başyapıttır bu eser. türkçe baskı için hazırladığı ön söz de bu kitabın etrafında osmanlı tarihini farklı perspektiflerden inceleyen pek çok eser kaleme alınmış olsa da esas ve öz itibariyle klasik çağın söylediklerine yeni bir bilgi eklenememiştir der mealen inalcık. prof. dr. cemal kafadar: "nasıl doktora gittiğinizde en önce size asprin verirse, biz de öğrencilere osmanlı tarihini anlamak için önce hocanın kitaplarını okuyun deriz." ifadeleriyle klasik çağ'ın önem ve değerine dikkat çeker.
  • şimdilerde "osmanlı imparatorluğu’nun ekonomik ve sosyal tarihi-i / 1300-1600" adıyla türkçe'ye çevrilen (halil berktay tarafından) prof. dr. halil inalcık'ın en önemli osmanlı tarihi kitaplarından birisidir.

    https://www.amazon.com/…ge-1300-1600/dp/1842124420/
  • "yeni bir strateji oyunu yayınlandı, hem de osmanlı imparatorluğu hakkında" izlenimi veren kitap adı.
    (bkz: age of empires)
  • alanında en iyi kaynak olarak kabuledilebilecek, fazla işleri karıştırmadan objektif ve osmanlının zamanındaki "diğer dünya" nın da kısa kısa geçtiği için takip edilmesi ve neden sonuç kurulması kolay olan yer kişi isimlerinin osmanlıdaki ve avrupada bilinen isimlerinin verilmesi diğer kaynakları takibi kolaylaştırmasının yanında yabancı tarihçilerle ortak bir anlaşma tabanı oluşturmaktadır, osmanlı hakkında atıp tutmadan evvel okunması gereken bir kitap...
  • halil inalcık'ın osmanlı tarihine dair referans kitabı.kitap isminden sanki 1300-1600 arasını anlatıyor gözükebilir. fakat aslında önce bir osmanlı tarihi özeti, ardından genel olarak devlet ve toplum hayatına dair bilgiler verilir. sonunda da bir osmanlı tarihi kronolojisi vardır.
  • halil inalcık hocanın değerli eseridir.

    osmanlı ailesini anadolu'nun uç bölgelerinde gaza yapan, at üstünde hayat geçiren bir liderlik fenomeni olarak değerlendirir. islam yorumunda osman bey ve ailesinin heterodoks bir tavrı vardır. bektaşilik bir ahlak ve kültür birikimi olarak osman bey ve ailesinin hayatı algılayış biçimidir.

    kitap, sıkıcı bir kronolojik zorlamayı baştan reddeden bir algı ile yazılmıştır. sultanlar arası geçişte yaşanan aile içi şiddetler, sultan'ların ve hanedan üyelerinin zayıflıkları ve güçlü yönleri tüm objektifliği ile hocanın kaleminden tarihin sayfalarına damlamıştır.

    osmanlı'da; idari ve mahalli yapılar, divan-ı hümayun, ekonomik işleyiş, lonca teşkilatları, ahilik, azınlıklar meselesi ve hatta tarikatlara dair muazzam bilgiler sunuluyor.

    eser 1300-1600 yılları için yazılmış olsa da; bugünün türkiye'sinin anlaması gereken bir çok soruyu da içerisinde barındırıyor.

    ek olarak: çalışmanın sonunda, çok güzel bir osmanlı hanedanlarının soy ağacı profili çizilmiş, osmanlı kronolojisi ve sözlük bulunmaktadır.
hesabın var mı? giriş yap