29 entry daha
  • bilimin kümülatif bir şekilde ilerlemediğini, bilim tarihinde dönüm noktaları sayılabilecek kırılmalar ile ilerlediğini öne süren fizikçi ve bilim tarihçisidir. en temel argümanları paradigma, olağan bilim, bilimsel devrim ve fonksiyonel geçerliliktir.
    kabul görmüş bilimsel bir fenomenin ya da bir paradigmanın ihtiyaçlara cevap verdiği, problemlere çözüm üretebildiği sürece olağan bilim olarak egemen olduğunu, çözümsüz problem demetlerinin artmasıyla başka bir görüş, tanım, fenomen ya da paradigmanın ona meydan okuyarak kendi kitlesini (epistemik cemaat) oluşturabildiği takdirde bilimin doğrusal ilerleyişinde bir kırılmaya (paradigm shift) sebep olabileceğini, bir süre sonra bu yeni paradigmanın da olağan bilime dönüşebileceğini iddia eder.
    paradigma kavramını 27 farklı anlamda kullandiğı imre lakatos tarafından iddia edildiğinde "ben 29 saymıştım" şeklinde nüktedan bir cevap vermiştir.
    en popüler eseri olan the structure of scientific revolutions adlı kitabını ingilizce ya da almanca okumanızı tavsiye ederim. türkçe çevirisinin anlaşılmaması için elden gelen herşey yapılmış zira.

    daha anlaşılabilir hale getirmek için ziyaüddin serdarın postmodern hesaplaşmalar serisinde çıkan thomas kuhn ve bilim savaşları adlı eserine başvurulabilir.
15 entry daha
hesabın var mı? giriş yap