• the open group architecture framework.

    kurumsal mimari içinde, kurumsal bilgi mimarisi'nin dizayn, planlama, uygulama ve yönetişimine kapsamlı yaklaşım sağlayan bir frameworktür. 2 şubat 2009'da (v8 üstüne evrimsel bir gelişmeyle) v9 lanse edilmiştir. dünyanın "kurumsal mimari yönetimi" konusundaki en önemli organizasyonları olan open group (www.opengroup.org) ve aogea (association of open group enterprise architects – www.aogea.org) tarafından desteklenmektedir.
    sitesini de vereyim tam olsun: www.opengroup.org/togaf/
  • l1&l2 combine sınavına girip geçtiğim sertifika türü. eğitimi şirketimiz proya dan aldırdı, eğitimi çok faydalı bulmadım, para vermeye değmez, udemy den alabilirsiniz eğitimleri. sınava gelirsek, ilk bölüm ile ilgili sorular internette olan sorularla ya aynı yada çok benzer, ikinci bölümde ise pmp deki gibi senaryo veriliyor ve en doğru olan şıkkı bulmanız bekleniyor, bu kısım biraz zor, o yüzden bol bol soru çözmek gerekiyor.
    sınavda çıkan sorular burada var
    https://www.briefmenow.org/…-is-the-best-answer-96/
  • pazarı gören atlıyor bence. eğitim ucu açık bir kavram. iyice araştırmak gerekir. bir aralar ürdün'lü bir firma saldırmıştı pazara. şu aralar hintli bir firma da sanki her ay eğitim düzenlemiş gibi davranıyor. bilgincin reklamlarını çok görüyorum google'da. bir ara togaf'a özel sayfaları bile yokken reklamları çılgınca çıkıyordu. herkes gördüğüm kadarılar pazara girmeye çalışıyor. fiyatları çok hatırlamıyorum ama 'nasılsa sınıfa on kişi toplasam, iyi para kırarım' diyerek eğitim organize ediyorlar firmalar.
    ben 2011'de almak için araştırmıştım. ürdünlü firma ile görüştük, sırf sertifikası olan biriyle eğitim vermeye çalışmıştı, onlardan almamıştık. fiyatları da dünya ortalamasına göre yarı yarıya düşüktü. o zamanlar hintliler ve bilginç daha hiç ortada yoktu. sonradan hintlilerde türk bi eğitmen bulup linkedinden bol bol reklam basmaya başladılar. reklamlardan ve çevremden duyduğum kadarıyla bilginçte başlamış eğitimlere.
    ben sonra proya www.proya.com.tr/togaf firmasından almıştım.
    proya'nın referanslarına baktım, bolca referansları olmuş (sitelerinde 30dan fazla firma var)
    tavsiye edebileceğim firmadır kendileri.
    togaf kitabı çok ağırdır, eğitim sırasında hem onu materiyal olarak bitirmiş, hemde bolca implementasyon örnekleri vermişlerdi. sonuçta çok kavramsal bir konu, oturtabilmek için gerçek yaşam örnekleri çok lazım oluyor. tecrübe eğitimde bu şekilde öne çıkıyor diyebilirim.

    yeşillendirdim mi ortamı bilemedim ama iyi araştırın, ucuz etin yahnisi yapmayın derim.
  • http://www.bilginc.com/ hakkında yoğun tavsiyeler ve müşteri hizmetleri yaptığımız görüşmeler sonunda togaf kurumsal mimari yönetimi eğitimine kayıt yaptırmaya karar verdim, daha önce bu yönde eğitim alan yazarlar yeşillendirirse sevinirim
  • bt alanında hizmet vermekte olan şirketlerin tercih etmesi gereken bir eğitimdir.
  • togaf bir bilgi sistemleri mimarisi geliştirmek için örgüt tarafından serbestçe kullanılabilecek bir endüstri standardı mimari çerçevedir.
  • (bkz: the open group architecture framework)

    togaf, kökeni amerikan savunma departmanı (dod) olan, kuruluşların mimari framework ünü tanımlayan bir sistemdir. temel olarak kuruluşların bilgi mimarisinin dizaynı, uygulaması ve yönetişimi ile ilgili yaklaşımlarda bulunur.

    iş mimarisi, veri mimarisi, uygulama mimarisi ve teknoloji mimarisi adı altında 4 farklı ana alanda kullanılabiir. mimari geliştirme metodu sayesinde tekrarlayıcı ve döngüseldir. bu frameworkü zorlaştıran en önemli şey ise, kuruluşa uygulandığında dikkate alınacak ve hesaplanacak bileşenlerin çok olmasıdır. bu yüzden çok büyük şirketler için togaf özellikle teknoloji alanında konuşursak, bu kadar birbiriyle ilişkili sistemlerin bu frameworke adapte edilmesi oldukça fazla iş yükü yaratmaktadır, çünkü iş gereksinimlerini her defasında dikkate almak gerekmektedir. bu yüzden uygulama adına kimi şirketler tercih etmese de, teknoloji birimi ve iş birimlerinin birbiriyle olan gereksinim alışverişlerini kontrol altında tutmak gerekmektedir.
  • iş analisti ile iş mimarı arasındaki farkı açıkça ortaya koyan bir çerçevedir.

    uygulama sırasında tahmin edebileceğinizin 3-4 katı kadar dokümantasyon hazırlamanız ve her mimari iterasyonda bunları revize etmeniz gerekmektedir.

    öyle dört adet alan mimarı devşirmekle hatta onların tepesine kurumsal mimar ünvanlı birini getirmekle uygulanabilecek kadar basit değildir.

    bir de lütfen bu konunun gerçekten teknik bir içeriğe sahip olduğunu unutmayalım. eğitimin birine 4 teknik uzman 12 is analisti katılmış ve eğitim ilk gününün sonunda analistler nereye geldiklerini şaşırmıştı.
  • türkiyeden doğrudan bilgi için [http://www.opengroup.org/contacts http://www.opengroup.org/contacts] adresinden türkiye ofisi aranabilir
  • telekominikasyon sektöründe çalışan biri olarak bende proya’dan aldım. hatta 20+ kişi olarak daha sonraki dönemlerde almaya devam edildi. mimari bir yöntemin ne olması gerektiği, nasıl uygulanacağı gibi tecrübeleri yüksek. eğitim ingilizce ama sonra türkçe tekrar ve soru cevaplar yapıyorlar ve türkçe örneklerde gösteriyorlar eğitim sonunda. tam anlamıyla oturuyor konseptle gerçek dünya. yorumlara bakıyorumda, iki cümle ile emeklerini silip atmış adamların ama bu işe niyeti ciddi olanlar arar araştırır, görüşür. yukarıdaki bir yorumda cücük kadar bilgisiyle sorularına cevap alamamış arkadaş. eminim uzmanıyla görüşmemiştir, niyeti üzüm yemek olsa bağcıyı bulurdu.

    bi arpa boyu ilerleyeceksek bizde mimar olarak, etrafımızda bu işlerle uğraşanları destekleyelim derim. yoksa mal mal elin ecnebisine dünya paralar döküp, ağzının içine baka baka 'nasılda yapyor bu ecnebiler' der dururuz.
hesabın var mı? giriş yap