• bugun diyarbakir'daki sahte altin darphanesi haberini gorunce aklima simdiye kadar neden yapilmadigi sorusunu getiren kalpazanlik.

    https://www.sozcu.com.tr/…cilere-operasyon-2779444/

    diyarbakir'da bakiri altinla kaplayip darphane damgasiyla basip piyasaya surmusler. fakat bakir gibi yogunlugu dusuk bir element kullanarak hemen tespit edilip yakalanmislar. herhangi bir kuyumcu zaten hacim karsilastirmasi ve hassas terazi ile olcum yapar altini almadan once. aptalca bir yontem.

    fakat isin icine biraz daha bilim katilirsa agirlik ve hacim odakli testlerini asmak mumkun. bunun icin gerekli olan altin ile ayni yogunluga sahip bir madde kullanmak. altin dogada bulunan en yogun maddelerden biri. 1 santimetrekupu 19.3 gramdir. bakir'in ise 8.96 gram. yani bakir degil baska bir madde lazim...

    plutonyum ve neptunyum'u direkt geciyorum...

    platin, osmiyum ve iridyum olabilirdi ama en az altin kadar hatta daha fazla degerliler. fakat elimizde bir de renyum var. renyum'un yogunlugu 21.02gr/cm3. bingo! fiyati ise altinin 10'da biri kadar. digerlerinden ucuz olsa da yine de pahali. ayrica pazari cok dusuk. toplu alimi zor ve dikkat cekici olur. iste burada tungsten elementi devreye giriyor. yogunlugu 19.25 gr/cm3, altina cok yakin. fiyati ise altin'in 1/1000'i kadar. uretimi yuksek ve bircok yerde kullaniliyor. hic dikkat cekmeyecek bir madde yani.

    oyleyse yapilmasi gereken yogunlugu altinla ayni olacak bir tungsten-renyum karisimi ya da alasimi olusturmak. tahminen %3 renyum %97 tungsten gibi bir oranla bu tutturabilir!

    sonrasinda da ceyrek altin formuna getirip ustu altinla (ceyrek altin gramajini gecmeyecek sekilde oranlarla ayarlanarak ve sekli bozmayarak) kaplanir ve olay biter. her turlu renk, hacim, sekil ve agirlik testini gecer.

    peki neden ceyrek altin? cunku bu yontem kusursuz degil. en basitinden altini kirarak ya da eriterek kesfedilebilir. iletkenlik ya da ultrason ile tespiti kolayca yapilabilir (boylece burada da guvenlik guclerine tuyo vermis olalim). nereden geldigi belli olmayan bir kulce altini herhalde sadece agirlik vs. testiyle alacaklarini sanmiyorsunuz sanirim? dolayisiyla en dusuk profilli ve yuksek dolasimli altin, ceyrek altin. kimse durduk yere agirligi, hacmi ve sekli dogru olan bir ceyrek altini gidip de ultrason, iletkenlik gibi testlere sokmaz. kirip icine bakmaz.

    mukemmel bir fikir degil mi? degil. tungsten ve renyum'u eritmek ve sekil vermek hic de o kadar kolay degil. erime sicakliklari altin'dan cok daha yuksek. bu is icin masrafli ve zor bir imalathane kurulmasi lazim (+ darphane). metalurji muhendisi falan lazim. bu kadar seyden sonra gidip 1000 tane 340 liralik ceyrek satmakla da koseyi donemez kimse. 100 bin tane bassaniz bu sefer hem dikkat ceker hem de satmakta zorlanirsiniz. daha gelismis testlere maaruz kalir ve enselenirsiniz.
  • yapılmışı var

    https://www.popsci.com/…e-convincing-fake-gold-bars

    etiyopya'da piyasaya sürülmüş
  • etiyopya'daki olaydan daha sofistike ve gercekci olacak olan yontemdir.

    celik, yogunluk olarak altin'dan 3 kat falan daha hafif bir maddedir. daha ele alindigi anda anlasilir. sadece tungsten doldurmak da agirlik testi icin yeterli degil. evet elle anlasilmaz ama 1 kulce altinda 34 gram gibi bir fark olusur ki bu suphelenmek icin yeterlidir. renyum, platin gibi metallerle karisim sart...
  • dogada erime sicakligi en yuksek metal ve en yuksek ikinci element* olan tungstenin dahil oldugu yontem.

    dogru yogunlugu tutturma acisindan bakildiginda cok mantikli ama maalesf yeterli degil. tungsteni sekillendirmenin tek yolu eritmek degil; zaten eritmek istediniz diyelim, erimis tungsteni tutabileceginiz tek kap mantiksal olarak karbondan olabiliyor ama o da tungstenle tepkimeye girip tungsten karbur olusturuyor.

    tungsten oksitin indirgenmesiyle elde edilen tungsten tozlarini, toz metalurjisi'ndeki sinterleme denen yontemle erime noktasina gitmeden de sekillendirmek mumkun. ancak bu sefer de yuksek basinc gerektiginden yine maliyet artiyor.

    diyelim ki sinterlediniz, bir diger etken renk! zaten ince olan koyu renkli tungsten ceyreginizi altinla kaplamaniz gerekecek.

    kapladiginiz diyelim; bu sefer de sertlik kendini belli edecek. ufak bir bukmeye calismayla cam gibi kirilmis bir ceyreginiz olacak. iste bu noktada sinterleme sirasinda kullanilacak ikinci bir madde bu sorunu cozebilir. ornegin tunsten-bakir karisimi oldukca iyi bir kompozit malzeme olusturuyor. ceyrek altinin %91.6 civarinda altin icerdigini de hesaba katarsak baska bir iki metal daha katarak ceyrek altin yogunluguna ulasmak bilimsel olarak zor degil ama maliyetli. sertlik sorununu cozmek icin bir miktar gercek altin bile karistirilabilir.

    son olarak da darphane kurma kismi var; onu da ilgili arkadas yapsin sonra maliyetlendirme islemleri icin mesaj kutumu yesillendirin.**

    (bkz: hesaplayan adamlar)**
  • hey babam hey.2020 ye geldik hala cin olmadan adam çarpmaya çalışıyorlar.benim peder 45 yıllık kuyumcu.kapalıçarşıdan yetişme,altının altın olduğu yerden çıkma.altını eline aldı mı anlar.hacminden ,ağırlığından ve de senin tipinden anlar.heralde biraz da insan sarraflığı var yılların turizmcisi.olmadı biraz keser.olmadı kral suyu denilen zamazingo var.sürter bakar ne olup olmadığına.olmadı çırağa der bi koşu git atölyeye baktırt der.ama gerek var mı?yok çünkü anlar.yani böyle saftirik bi kuyumcu falan bulamazsan işin zor delikanlı.bu işin pırlanta tarafı var bak pırlantanın sahtesi daha kolay bence oradan yürü
  • periyodik cetvelin en yuksek erime sıcaklığına ve sertligine sahip iki metal elementi alaşım haline getirip bir de onu işleyebilmek büyük bir teknoloji gerektirir, ben bunu yapabilecek yetenekte bir üretim yerinin sahibi olsaydım bu yeteneklerimi savunma, uzay-havacılık sanayine yönlendirir paranın aq’yardım.
  • yine yeniden bunun yerine aptal yöntemlerin kullanılmaya devam edildiği yöntem.

    https://www.sozcu.com.tr/…syonu-10-gozalti-5226944/

    altına bakır karıştırmak ne a.k. roma döneminde bile yemezler o numarayı.
  • yazıyı okudum, ilk entryi giren arkadaş resmen arefe’yi göstermiş bayramı göstermemiş.
hesabın var mı? giriş yap