*

  • turbo motorlarda devir düşük iken ve turbo türbini henüz normal hızına ulaşamadan yaşanan güç kaybı
  • genellikle küçük hacimli motorlarda daha çok rastlanan olgu. eğer 1800 cc turbolu otomobil 225 beygir üretiyorsa <(bkz: audi tt)-quattro modeli> bundaki gecikme özellikle düşük devirde kendini çok belli edecektir
  • (bkz: ara gaz)
    (bkz: kamyoncu)
  • (bkz: spool up time)
  • otomatik şanzıman gecikmesiyle birleştiğinde çok can sıkan bir hadisedir. sollamalarda dikkat gerektirir.
  • turbonun devreye girmesinden sonra** ayağınızı gazdan çekmeniz durumunda ya da vites atarken turbo tribünleri hala dönmeye devam etmektedir. ayağınızı gazdan çektiğinizde gaz kelebeği kapanır ve motora giden havanın önü kesilerek durdurulur. hala dönmekte olan turbonun motora doğru üflediği hava gidecek bir yer olmadığından dolayı geri döner. geri dönen hava tekrar turbo bıçaklarına gider ve ters basınç oluştuğu için ani şekilde durmalarına sebebiyet verir. ayağınızı tekrar gaza bastığınızda ise kelebek tekrar açılır ve turbo tribünlerinin tekrar dönmeleri beklenir. bu ancak, motorun yeterli dönme hızına ulaştığında gerçekleşebilir ve belirli devirlerde yeterli basıncı üretir. gaza basma ve turbo tribünlerinin dönmeye başladığı, yeterli basınca ulaşıldığı ana kadar ki geçen bu zamana "turbo lag" denilir.

    turbo lag'ı önlemek için piyasada çeşitli sistemler satılmaktadır ve uzmanlık gerektirmeyen montaj prosedürleri sayesinde lastik değiştirebilen birisi bile böyle sistemleri araca monte edebilir. yine de bir miktar teknik bilgi olsa hiç fena olmaz..!
  • motor gerekli devri almadıysa veya o devirden düştüyse oluşan durum. örneğin eğer manuel vitesli bir otomobil kullanıyorsanız ve örneğin bir viraja girdiyseniz ve çıkışta seri bir şekilde hızlanmanız gerekiyorsa;

    sol ayak debriyaja tam basar şekildeyken sağ ayağın topuğuyla frene basılırken ön tarafı ile gaza basılır. bu sayede otomobil yavaşlarken motor devri düşmez ve turbo çalışması için gerekli basıncı kaybetmemiş olur.
  • heel and toe tekniği ile önlenebilen durum.
  • şu videoda detaylı bir şekilde anlatılmış olay.
  • turbo piyasada hızlıymış, süpermiş gibi pazarlansa da (bkz: porsche 911 turbo) özellikle performanslı araçlarda gerçek spor sürüş keyfi almaya engel durum oluşturabiliyor.

    giden araçta diyorsun ki bir anda koltuğa yapışalım, yürekler ağızlara gelsin. gazı köklüyorsun: haydaaa.

    araba hızlanmayı bırak sanki bir direniş bile gösteriyor, turbo beyefendinin ve motorun yeterli devirlere ulaşmasını bekliyoruz. sonra araba hızlanmaya başlıyor ama o koltuğa yapıştırma efekti de aynı nedenle bir anda oluşmuyor, turbo kick gelene dek farkedilir bir zaman geçiyor. gazı köklemenle koltuğa yapışman arasında garip bir atalet anı oluşuyor. aynen söylendiği gibi otomatik vitesli arabalarda hele ki çift kavramalı olanlarda ekstradan başka gecikmeler de var.

    bu yüzden maserati gibi safkan spor markalar hala atmosferik motorlarla takılıyorlar. pedalbox gibi sistemlerle bu gaz-tepki gecikmeleri minimuma indirilebilse de özellikle düşük devirlerde aniden hayvan gibi hızlanma olayını unutmak lazım. aracın 0-100 ya da 100-200 değeri çok bir şey ifade etmiyor. sonuçta gazı köklediğinde yaşadığın pull-çekiş deneyiminde eksik bir şeyler oluyor.

    bunun önüne geçmek için çift turbolu bmw m4 gibi araçlar mevcut ancak o tür araçlarda da gaz tepkisinde gecikmeler yok değil.
hesabın var mı? giriş yap