• maalesef çok sık düşülen bir hata.

    özellikle muhalif kesim olarak, olayların kök nedenlerini dikkatli incelemeden bu kolaycılığa kaçıyoruz. tabi elde bir takım veriler var; kadına şiddetin, çocuklara şiddet ve cinsel istismarın, toplumsal şiddet ve hazımsızlığın onlarca kat artması, tacizlerin, tecavüzlerin, şiddet kaynaklı olayların çığ gibi döne döne büyümesi, her gün okuduğumuz cinayet, kavga, yaralama haberlerinde ciddi yükseliş vb. olaylar ve buna dayalı istatistikler bize toplumda şiddete eğilimin arttığı ve toplumda genel bir çürüme olduğu izlenimi veriyor.

    haksız mı? değil. ama...

    ama bir düşünelim; bundan önce çok mu nazik, seviyeli, düşünceli, düzgün bir toplumduk? değildik elbette.

    akp toplumsal bozulmayı ve yozlaşmayı başlatan değil, bunlara meşruiyet kazandıran, âdeta yerleşik davranış ve kurallar haline getiren siyasi harekettir. akp toplumda şiddete eğilimli insan sayısını arttırmadı, şiddete eğilimi meşrulaştırarak normalleşmesine, göz yumulabilir bir düzeye gelmesine neden oldu.
    akp toplumu bozmadı, bozukluk olan toplumun genel geçer değer standardını bozuk düzeye çekti. eskiden marjinal olan, toplumun değer yargılarınca dışlanan, maganda, serseri, ırkçı, kavgacı, hazımsız, eğitimsiz, görgüsüz, anlayışsız, kindar kesime itibar kazandırdı ve onların değer yargılarını değerli gösterdi. zaten eğitim düzeyi düşük olan ama cumhuriyetin mirası olan eğitim sistemince seviyesi arttırılmaya çalışılan topluluk da bunu hemen sahiplendi. çünkü üst seviyeye çıkmak yerine diğerlerini kendi seviyesine düşürmek daha kolay ve tatmin ediciydi.

    koca koca kitleler tv dizileri, tartışma programları ve siyasetçiler tarafından uyuşturuldu. eğitimsiz, görgüsüz, kavgacı, anlayışsız olmak muteber kılındı. kitlelere "iyi insan, anlayışlı toplum olmanıza gerek yok. bu şekilde daha iyisiniz" mesajı verildi.

    üniversite hocaları çıkıp "en büyük tehlike eğitimli insandır, ben eğitimsizlerin basiretine güvenirim" diye boş yere mi konuşturuldu? gerçek ve eğitimli sanatçılar yerin dibine sokulup cezalandırılırken, nota bilmeyen tipler, oyunculuk eğitimi olmayan zibidiler boş yere mi saraya davet edildi? insanların bir birine silah çekip efelendiği diziler boş yere mi çekildi? siyasetçiler boş yere mi insanlara "sokağa çıkanı yakarız, evde oturan çoğunluğu üstünüze salarız" mesajı verdi? taksim'de pala savuran, ankara'da öğrenci kovalayan esnaf şans eseri mi ortaya çıktı? esnafı "âdeta" toplum polisi olarak niteleyen, okulu olmayan köyün muhtarlarını sarayda ağırlayan ve bunu toplumun gözüne sokan kimse, bu olayların sorumlusu o'dur.

    malum diplomayı düzenleyip gazetelere basmak yerine, bırakalım da halk gerçekten diplomasız birinin tek başına reislik yaptığını düşünsün kurgusunu yapan kimse, bu toplumu yıkan da o'dur.

    akp toplumu bozmadı, bozulmayı toplumun değer yargısı haline getirdi..
  • bozulmayı sadece 15 yılla sınırlı tutmak hatalı bir yaklaşımdır. bozulma hep vardı. 15 yılda da ayyuka çıktı ve artık daha görülebilir hale geldi.
  • hep bozuktuk ama evvelden az biraz utanmamız vardı.
    kısacası son onbeş yılda ar damarımız da çatladı...
hesabın var mı? giriş yap