• “türkiye'yi ve halkımızı, ekonomik açıdan hiç iyi bir gelecek beklemiyor. yıllardır sermayenin çıkarları ile hareket eden, ekonomi politikalarını yerli ve yabancı patronların daha fazla kazanması için oluşturan bir iktidarın türkiye'yi getirdiği nokta ortada. ülke ekonomisinin bu darboğazdan çıkabilmesi, ne uluslararası finans çevrelerinin istediği faiz artışıyla ne sürekli övülen akp'nin ilk yıllarındaki ekonomi politikalarıyla ne de erdoğan'ın zikzakları gibi zaman kazandıracak anlık kararlarla mümkün. türkiye'de ekonomi politikalarının işçi sınıfı yararına kökten değiştirileceği, sermayeye aktarılan kaynakların derhal kesileceği ve tüm kaynakların merkezi planlamayla bağımlılığa son verileceği yeni bir ekonomik modele ihtiyaç var. radikal bir değişiklik kastettiğim... bu yapılamadığı takdirde bu kış da iktidar değişse bile sonraki kışlar da çok zor geçecek halkımız için. tl'yi değersizleştiren, dışa bağımlı ekonomide döviz kurlarını zıplatan her türlü kararın faturası en fazla halka yansıyor. yeni bir ekonomik model ise elbette yeni bir toplumsal düzenin kurulmasına bağlı. yoksa bugünkü düzenin yama tutacağı yok..."

    kemal okuyan
  • bir ihtimal daha var.

    enflasyon köpürdü.
    dalgaların üzerinde akmaya başladı.

    milli para değer kaybederken,
    yani değersizleşirken,
    dünya lideri ülkelerin, güçlü paraları,
    milli para karşısında daha yüksek alım gücüne sahip olur.

    mesela çin halk cumhuriyetinde asgari ücret 350 amerikan doları iken milli paranın ekonomisinde 250 dolara düşmüştür.
    bu durumda işsizlik konusunda bir kaygı duymaya gerek yok, ekonomi canlı, piyasalar hareketli...

    lakin, 1 dolarlık ihracat için 70 sentlik ithal girdi kullanıyorsanız,
    bu girdinin maliyeti senin milli paran değer kaybederken fiyatı yükselir.

    bu durumda ihracat beklendiği veya söylene geldiği gibi yükselemeyecektir.

    paradoksa gel.

    işsizlik yükselirken, enflasyon da yükselecek...

    allah yar ve yardımcımız olsun.
  • pozantı yokuşundan aşağı inen, balatası bitmiş 1981 model bir reno 9 edasındadır.
  • maalesef gidişat çok ta iç açıcı değil.

    yüksek faiz oranı, enflasyon verileri,işsizlik rakamları şu an dünya ülkelerinde krizde bulunan ülkelere yakın, ayrıca debt/gdp ( devlet borçlarının milli hasılaya oranı) ise en kritik göstergelerden birisi fakat halen akılcı yollarla yönetilebilecek seviyede ama mevcut yönetim bu durumun üstünden gelebilir mi şüpheli.

    bu arada milli hasılaya göre meksika ve endonezya'yı yakın zamanda geçme ihtimalimiz yok gibi fakat hollanda ensemizde dolayısı ile de g20 den dışarıda kalma durumu oluşabilir bu gidişatla.

    ayrıntılar için: trend economics bakılabilir.
  • şarampol
hesabın var mı? giriş yap