9433 entry daha
  • daha önce bir arkadaşa tavsiye niteliğinde gönderdiğim cevabi mesajda anlattıklarımı, biraz değiştirip genele hitap edecek şekilde düzenleyerek, buraya da yazmak istedim. belki bazılarının kafasında bir ışık yakar, bir faydası olur ümidiyle:

    biraz gözünüzü kararttıysanız ve ingilizceniz varsa çok sıkıntı çekmeden her yerde iş bulursunuz merak etmeyin. ilgi alanına göre şıp diye iş tavsiye edemem ama bir iki naçizane tavsiyem olabilir:

    1) türklerin dünyaca ünlü kumarhaneler zincirleri olduğunu biliyor muydunuz? mesela, princess casinos. geneldebalkanlar ve latin amerika'da iş yapıyorlar ve afrika'ya açılmak niyetindeler. internetten sitelerine girip, eğer yakınınızda veya aklınıdaki yerlerden birinde şubeleri varsa gidip bir selam verebilirsiniz. bazı ülkelere göndermek için eleman bulamıyorlar. şansınız varsa ve her yere giderim diyorsanız gayet güzel bir maaşla işe alırlar. merak etmeyin, mafya değiller.

    2) her kriz bir fırsattır. eğer biraz birikiminiz ve girişimci bir ruhunuz varsa, kriz olan ülkeler yeni bir başlangıç için birebirdir. venezuela olmasa bile arjantin, peru gibi ülkeleri bir düşün derim. kültür ve karakterler bize benzediği için yabancılık da çekmezsiniz hem.

    3) helpx veya workaway gibi sitelerden dünyanın heryerinde iş kovalayabilirsiniz. bu işler daha çok geçici işler. bir çiftlikte bir iki ay çiftçiye yardım etmek, tatile giden insanların çocuklarına göz kulak olmak ya da ne bileyim, bir hostelde resepsiyona bakmak gibi işler. genelde geçici işler oluyor ve çok büyük paralar kazanamayabilirsiniz ama gittiğiniz ülkeye yerleşmeden önce ortamı görmek için bulunmaz bir fırsat. gitmeden önce yanında çalışacağınız kişilerle her türlü ayrıntıyı konuşun. gidince sizi oraya buraya sürtmesinler. örneğin bir hostelle anlaşacak gibi olursanız, google'dan o yerin neresi olduğuna bakınız ve insanların yorumlarını okuyunuz.

    4) dünyanın her yerinde türkler ve türk girişimciler var. onların yanına gidip, geçici yahut kalıcı iş isteyebilirsiniz. hiçbir şey yapmasalar akıl verirler, yol yordam gösterirler. başka insanlarla tanıştırırlar. hemen aklınıza almancılarla ilgili kötü anlatılar gelmesin, o bambaşka bir dinamiğe bağlı sosyolojik bir vaka. dünyanın diğer ülkelerindeki (örneğin latin amerika'daki türkler daha eğitimli, canayakın ve memleket hasreti içerisindeki insanlar (almancıları kötülemiyorum. sadece bağlam farklı, dile getirmeye çalıştığım şey bu).

    5) ermeniler, filistinliler, bazı araplar, yunanlar, afganlar türkleri severler. şaşırmayın, geniş bir perspektiften bakın. örneğin, arjantin'de çok ermeni var. yanlarına giderseniz size düşmanlık etmezler, aksine çok yardımcı olurlar. çekinmeyin gidin. latin amerika'nın her yerinde filistinliler var, çoğunun dedesi kaçarken türkiye'de kalmış. beş dakikada dost olursunuz.

    6) amerika'ya gelirseniz, uber ya da lyft şoförlüğü yapabilirsiniz. karnınızı anca doyurur ama ortamı tanımanızı sağlar (bu zaten birçok kişinin ilk tercihi ve zaten biliyorsunuzdur ama yine de yazayım dedim). new york, şikago gibi şehirlerde işportacılık yapan (genelde manavlık) türkler var. biraz çalışkan ve eline çabuksanız iyi para kazanırsınız. işportacılık deyip geçmeyin, zincir kuran tanıdıklarım var, hem de new york'un en işlek caddelerinde.

    not: burada yazdıklarım genel geçer tavsiyelerdir ve genele hitap etmektedirler. bir yol gösterme, bir fikir verme amacı gütmekteyim sadece. herkesin kendi kişisel ihtiyaçları ve beklentileri tabii ki farklı olacaktır, bunun farkındayım.

    bir kez daha bu başlığın ifade tarzı benim kişiliğimi yansıtmıyor ama en popüler başlık bu olduğu ve birçok kişi tarafından takip edildiği için buraya yazıyorum.
  • satışlarda zirvede yer alan yazanlar; nilgün bodur, tuğçe ışınsu, çağrı taner, miraç çağrı aktaş..

    bu ülke insanı ünlü ve ünlümsü yalakaligiyla trilyoner milyoner yapmayı seviyor. bu ülkeden gidip bu insanlarla aynı yerde solunum yapmamak gerekiyor.
  • arkada ne bıraktığın önemlidir.
  • bugün itibariyle tam 12 yıl 8 ay önce yaptığım eylemdir.
13243 entry daha
hesabın var mı? giriş yap