• - yaranyum tetra sülfür eşşeenzki dio sülfat diye bir maden varmış şebinlikoçkarahisar'da, yeryüzündeki tüm endüstriyel araç gerecin hammaddesiymiş. elimizde 908 katrilyar doların 798 trilyar sterline çapraz kurlanmışı kadar varmış bu madenden. bir satsak, işte o zaman ne mozayiği ulan!!!!
  • hepimizin geleceğini yakından ilgilendiren madencilik yasası sayesinde çocuklarımızın bir varmış bir yokmuş şeklinde dinleyeceği efsanelerdir. bu yasaya göre özetle; yabancı şirketler, çıkardıkları altını "beyan" üzerinden türkiye cumhuriyeti'ne bildirip ocak başı değerinin yüzde ikisini verecekler...

    giderlerini vergiden düşecekler...

    altını alıp posasını türkiye' de bırakacaklar... kedidir kedi diye kendimizi avuturken bakalım neler oluyor:

    ---spoiler---
    hikmet çetinkaya- cumhuriyet

    türkiye’ye önemli bir konuk geldi...

    ingiltere kraliçesi ikinci elizabeth ve eşi edinburgh dükü prens philip...

    ah ne sevindim ne sevindim!..

    göklere uçtum!..

    birden aklıma geldi:

    “kraliçe bunca yıldır nerelerdeydi, aradan kaç yıl geçmişti?”

    37 yıl geçmiş!..

    kraliçe ve eşi, 18-25 ekim 1971’de beşinci cumhurbaşkanı cevdet sunay’ın konuğu olmuşlardı...

    1971’de doğanlar bugün 37 yaşında...

    her neyse!..

    acaba kraliçe ve eşi 37 yıl sonra türkiye’ye neden geldiler?

    belki şimdilerde çokuluslu altın avcılarımıza peşkeş çekilen kaz dağları’nı, kaçkarlar’ı, toroslar’ı, izmir efem çukuru’nu görmek için...

    ne de güzel batar güneş kaz dağları’nın üzerinden...

    homeros’un “işık sahili” öyle bir renk alır ki sormayın...

    ***

    ingiltere kraliçesi ve eşi 37 yıl sonra neden türkiye’ye geldi, pek anlamış değilim...

    dün sabah bu soruya yanıt aradım...

    rio tinto madencilik aş, riotur madencilik aş’de ingiliz kraliçesi ikinci elizabeth ve eşi philip’in ortaklığı var mıydı?

    iki şirket de “altın avcıları” listesinde yer alıyordu. iki şirket de çokulusluydu. iki şirket te erzincan’da altın çıkaracaktı.

    kafam karıştı...

    yanıtını bulamadım!..

    biliyorsunuz türkiye “yağma hasan’ın böreği” gibi yağmalanıyor...

    saim budin madencilik’in payı yüzde yüz, türkiye’de ne yaptığı pek bilinmiyor...

    bu çokuluslu şirket kimin?

    yüzde yüzü hollandalı...

    acaba geçen yıl türkiye’ye gelen, kayseri’de mantı yiyen hollanda kraliçesi’nin şirketle ortaklığı var mı?

    görüyorsunuz ne kadar kötü niyetli oldum...

    solimar maden sanayi iç ve dış ticaret şirketi kimin?

    yüzde 92’si lübnanlı, yüzde 8’i türkiyeli...

    vatan madencilik kimin?

    yüzde 70’i azerbaycan, yüzde 22.50’si türkiye, yüzde 8’i bilinmeyen!..

    yibitaş yozgat kimin?

    yüzde 97’si portekiz, yüzde 3’ü türkiye...

    türk maadin’in yüzde 98.75’i almanya, yüzde 1.27’si türkiye. turmin madencilik’in yüzde 90’ı italya, yüzde 10’u türkiye. tüprak metal madencilik’in yüzde 99.56’sı hollanda, yüzde 0.4’ü kanada, yüzde 0.13’ü türkiye...

    liste çok uzun. zaman zaman yazarım...

    yabancı şirketler, türk adı kullanıyorlar türkiye’de...

    bir de bildirilmeyen paylar var...

    chp muğla milletvekili fevzi topuz, belki haftanın üç günü soru önergesi veriyor hükümete...

    chp’nin madencilik yasası’nın durdurulması için anayasa mahkemesi’ne yaptığı başvuru ise nedense üç yıldır gündeme bile gelmiyor...
    ---spoiler---
  • neptunyum icin de bir efsane uretilmistir, ki muhtemelen en komigidir.. cunku neptunyum yapay bir element olup, dunya'da neptunyumu dogal olarak ureten bir maden bulunmamaktadir.. sadece notron dedektoru yapiminda kullanilmasi ise, turkiye'yi zengin edecegi soylentilerine golge dusurur.. bu efsaneden bahsedenlere "ebeninyum madeni diye bir sey de varmis, bir tek turkiye'de cikiyormus.. ama kullanim sekli farkliymis bu madenin, egil bi hele bak gostereyim.." demek farzdir..
  • bu efsaneler genelde madenlerin varlığı ya da yokluğundan çok "ekonomik rezerv" olarak tabir edilen rezervin hesaplanmadan ve bir anda 3 milyar tonluk cevher cebimize 12 dakika içinde nakit para olarak girecekmiş gibi gösterilmesinden kaynaklanmaktadır.
    şimdi bu efsanelerden bazılarına bir göz atalım. en populer efsanelerden biri olan toryum madeni ile ilgili en büyük yanılgı, toryum elementinin kullanılabilmesi için önce uranyum a çevrilmesi gerektiğidir. tahmin edileceği gibi bu da astarı yüzünden pahalıya gelen bi iştir. ayrıca toryum dünyadaki en değerli maden olmuş olsa bile, mevcut işletilebilir toryum reervlerindne o bahsedilen miktarda karları elde etmek yaklaşık 200-250 seneye yayılacağından herşey bir anda olup bitmeyecektir. neptünyüm isimli madene ise hiç girmiyorum bile....
    gelelim bor minerallerine. borun geleceği gerçekten parlak gibi görünmektedir, belki de tek "efsane" niteliği taşımayan madendir. bor dan hidrojen üretimi teknolojisini geliştirebildiğimiz zaman (ki tübitak ve bazı üniversitelerin bu konuda çalışmaları vardır) fosil yakıtlarından sonraki en zengin enerji kaynağını lehimize kullanabilir, ve dünya enerji dengelerini kısa bir süreçte alt üst ederek kalkınma hızını arttırabiliriz. fakat bu da nerden baksanız minimum 20-25 sene içerisinde gerçekleşebilecek bir olaydır. mümkündür fakar usborax firması türkiyedeki bor madenlerinin peşindeyken oldukça zor bir ihtimaldir. türkiye dünya rezervlerinin %97 sine sahipken dünya pazarının %90 dan fazlası usborax firmasına aittir. bu ne yaman çelişkidir bre....
  • toryum, bor, neptünyum derken, son günlerde bir de bunlara osminyum efsanesi eklenmiş durumda.. efsanenin kahramanı hangisi olursa olsun, elektronik posta ile forward edilen maden hikayelerinde bazı ortak noktalar mevcut, bunlar:

    -roket yakıtı olarak kullanılması.
    -en zengin rezervlerin türkiye'de olması. bunu soru kalıbıyla sormak meşhurdur. "bu madende rezerv bakımından en zengin ülke hangisi acaba?" ve ardından hant diye kocaman fontlarla beliren türkiye ibaresi..
    -9 trilyon dolarlık bir kaynak olması. 8 veya 10 değil, illa ki 9 olacak.
    -türkiye'nin borcunun kaç katı bir meblağ tuttuğu da belirtilmeden geçilmeyecek.

    bana sanki, birileri periyodik cetvelden bakıp bakıp aynı sunumu editledikten sonra bunu gazlıyormuş gibi geliyor. idrakyum keşfedilene kadar da bu hikayeler süreceğe benziyor.
  • bu efsanelerin kaynağında araplara özenti, bedavadan yaşama isteği yatar.

    biz çalışmayalım, yeni bir şey yaratmayalım; yerden bor çıksın, petrol çıksın, havadan para yağsın, ırmaklardan bal aksın, biz de sefasını sürelim.

    (bkz: yok böyle birşey)
  • bu efsaneler sadece madenle kalmaz, armuda bile el atmislardir.

    (bkz: aslan armudu)
  • (bkz: perihan magden) *
  • hassiyum elementi dunyada bir biz de bir de demokratik kongo cumhuriyetinde varmis. her bir boka yarayan, sakiz yapimindan tutun da, agir makine sanayine kadar her türlü yerde kullanilan bu element, kongodaki madenler hidololo gerillalarinin elinde oldugu icin cok pahaliymis. hem bizdeki rezerv yeni sulaleye yetecek kadarmis. cikartip satsak, birakin dis borcumuzu, komsu ülkelere cülus bile dagitabilirmisiz.
hesabın var mı? giriş yap