• üniversite diploması olmayan adam üniversite sınav sistemini değiştiriyor. *
  • muhtemelen yine öss'ye bağlayacaklar sistemi. en son 2009'da yapılmıştı, tek alandan girecek öğrenciler için tek oturumda 180 soru verirlerdi, hemen bitirirlerdi işi. insanlar stres olmasınlar diye ygs koydular ama yine eski sisteme dönüyorlar. arkadaş ne diye değiştiriyorsunuz o zaman. aman ya banane.
  • biz daha teog tartışmalarını bitirememişken, yök başkanı "durun" ben daha hızlıyım diyerek yeni sistemi açıklamıştır.

    kaynak

    --- spoiler ---

    "şu an uygulanmakta olan giriş sistemi iki aşamalı olarak gerçekleştirilmekte. sınavların ilki mart, diğeri haziran ayında ve toplam 5 gün sürmektedir. neredeyse 4 aya yayılan bu durum lise eğitimini olumsuz etkilemektedir.

    yeni düzenlemeyle sınavı, bir hafta sonunda başlayıp, bitirmeyi planlamaktayız. 18 puan türünde azaltmaya gidiyoruz.

    temel olarak sayısal, sözel, eşit ağırlık puan türleri olacak.

    türkçe ve matematik, sınavın merkezi olacak. sorular yine müfredattan olacak.

    öğrencilerimiz çalışma sistemini değiştirmesinler, sadece sıkı sıkı derslerine çalışsınlar"
    --- spoiler ---

    18 puanlı sistemden vazgeçip, sayısal-sözel-eşit ağırlık puan türlerinin olacağı ifade edilmiş. yahu bu bildiğin eski sistem. yani ne kadar eski derseniz, benim üniversiteye girdiğim zaman böyleydi, sonra kaç defa sistem değişti açıkçası bilmiyorum.
  • sınavsız geçiş mümkün değil, daha yalın ve sade bir sistem türkiye için kaçınılmaz.
    yeni düzenlemeyle sınavı, bir hafta sonunda başlayıp, bitirmeyi planlamaktayız.
    18 puan türünde azaltmaya gidiyoruz.
    temel olarak sayısal, sözel, eşit ağırlık puan türleri olacak.
    türkçe ve matematik, sınavın merkezi olacak.
    sorular meb müfredatından olacak.
  • huhu bu kadar işsiz üniversiteli varken siz neden girişi düşünüyorsunuz bunun bir de çıkışı var beyler. işsizlik oranı her 4 gençten 1i. anlatabildim mi?

    edit :terör azaldı dedi. lan bir gülme aldı. istatistik var be hacım aç bak.

    edit2: fetö kendi sınavını yapmış müfredat dışı soru sordurmuş. bunları yazalım dersanelerine soruları dağıtırken ülkenin başbakanı kılışdaroğluydu bu arada.
  • sistemi sadeleştirerek içini boşaltmaktan başka bir şey değildir.
  • saçma sapan bir sistem ,fen bilimleri için 40 soru nedir ??!
  • ygs’nin tyt ; lys’nin de yks adını aldığı sistemdir.genel olarak eski sistemden farkları stresi azaltması amacıyla iki sınavın ardışık 2 gün içinde bitirilecek olması(stresi azaltacağı mı yoksa arttıracağı mı yorumlarını size bırakıyorum) ve soru sayısının düşürülmesidir.soru sayısının düşürülmesi ile de sınav da ayırt ediciliğin düşmesi apaçık ortada olan bir gerçektir.30’a yakın konusu 75’e yakın alt konusu olan(dalgalar = yay dalgaları, su dalgaları, ses dalgaları...) fizik’ten seçilimin 20 soruyla sağlanması sizce mümkün müdür ?
  • baştan not: bu entry, tamamen kendi hayalimdeki sınav sistemini içermektedir. yani gelecek olan sınav sistemiyle ilgili tahminlerimden değil, nasıl olması gerektiğiyle ilgili fikirlerimden oluşmaktadır.

    ygs/lys sürecinden yeni çıkmış biri olarak bu süreçte yaşanan stresi, diploma puanı konusunda yaşanan sıkıntıları çok yakından bilen biri olarak üniversiteye giriş sisteminin nasıl olması gerektiği ile ilgili kendi görüşlerimi paylaşmak istiyorum. ayrıntılı bir entry olacak, baştan söyleyeyim.

    öğrenciler 9.sınıftan 12.sınıfa kadar her dönemde her dersten bir sınava (yılda bir dersten iki sınav) girecek. tüm sınavlar meb/ösym tarafından hazırlanacak.
    (okulların kolay sınav yapıp şişirme notlar verilmesinin önüne geçilecek.)

    öğrencilere bu sınavlar dışında herhangi bir üniversiteye giriş sınavı yapılmayacak.
    (bu durum, öğrencinin son yıl stresinin azalmasını sağlayacak ve dört yıl düzenli çalışan öğrencinin hakkı korunacak.)

    öğrencinin bir dersten aldığı dönem sonu ortalamasının %75’ini meb/ösym tarafından yapılacak olan sınav, %25’ini ise öğretmen tarafından verilecek olan davranış/sınıf içi etkinlik notu oluşturacak.
    örnek:
    sınav puanı: 70
    davranış puanı: 90
    ortalama: 75
    (böylece hem sınıf içerisinde öğretmen otoritesinin sağlanması açısından davranış notları verilecek, hem de sınav daha etkili bir hal alacak. şu anki sistemde “okulun” yaptığı sınavın dönem ortalamasına etkisi ile davranış notunun etkisi eşit.)

    öğrenciler, sınavlara kendi okullarında girecek fakat başlarında tanımadıkları/farklı okullardan gelecek öğretmenler bulunacak. (öğrencilerin kendi bildikleri yerlerde sınava girmesiyle kendilerini daha rahat hissetmeleri ve sınav stresinin azaltılması sağlanacak.)

    dönemde bir kez uygulanacak olan bu sınavlar aralık ayının başında/ortasında ve mayıs ayının “sonunda” yapılacak.
    (aralık ayında yapılmasını istememin sebebi; ocak ayında yoğun kış şartlarının yaşanması, eğitimde aksaklıklar yaşanmasıdır. ikinci dönem içinse mayıs ayının “sonu” olması, öğrencilerin okula devam etmesini ve derslerin de işlenmesini sağlayacak.)

    hayalimdeki sınav sistemini genel hatlarıyla anlatmaya çalıştım. şimdi gelelim teferruata. burası bayağı ayrıntı olacak bu arada baştan belirteyim. (not: şu anda sadece sayısal puan türü için bir sistem oluşturdum kafamda.)

    üniversiteye giriş sistemi yıllara göre ağırlıklar:
    9.sınıf: %20
    10.sınıf:%20
    11.sınıf:%30
    12.sınıf:%30
    (böylece üniversiteye yaklaştıkça etki artacak. bu etkinin artmasının asıl sebebi de her geçen yıl öğrencilerin daha çok kendi alanlarına yönelmeleri, yani sayısal öğrencinin mat-fen ağırlığı şu anki müfredatta da 11-12.sınıfta daha yüksek, yine öyle olacak.)

    9.sınıf ve 10.sınıf dersleri/etkileri (yüzde):
    dil ve anlatım: 8
    edebiyat: 8
    matematik: 16
    fizik: 12
    kimya: 12
    biyoloji: 12
    tarih: 8
    coğrafya: 8
    ingilizce: 8
    2.yabancı dil: 4
    din kültürü: 4
    (örnek, 9.sınıf matematik %20’nin %16’sı %3,2)

    11.sınıf ve 12.sınıf dersleri/etkileri (yüzde):
    matematik: 24
    fizik: 16
    kimya: 16
    biyoloji: 16
    tarih: 8
    felsefe: 4
    ingilizce: 8
    2.yabancı dil: 4
    din kültürü: 4
    (12.sınıfta tarih ve felsefe olmadığı için artan yüzde 12; matematiğe yüzde 6, fizik-kimya-biyolojiye yüzde 2 eklenecek.)
    (örnek, 11.sınıf matematik %30’un %24’ü %7,2)
    (örnek, 12.sınıf matematik %30’un %30’u %9)

    bunlar böyle bakınca çok karışık görünüyor olabilir ama sistem bunu otomatik hesaplayacağı için pek de önemi yok. şu anki ders katsayıları bundan daha da karışık şu an mesela. ama dediğim gibi önemli derslere ağırlığı verdikten sonra bu kadar ince ayrıntıların tek tek bilinmesine/ezberlenmesine gerek yok. sistem hesaplıyor zaten. (böyle her sınıfı ayrı ayrı yapmasam da olurdu ama madem bir fikir ortaya atıyoruz tam olsun bari.)

    şimdi şuraya da birkaç madde ekleyeyim:
    -ingilizce’nin önemi çok artıyor yukarıdaki puanlamaya göre. böylece öğrenciler ingilizcede belirli bir seviyeye gelmiş olacak.
    -aynı şekilde 2.yabancı dilin de etkisi artırıldı.
    -beden eğitimi, görsel sanatlar gibi dersler üniversiteye giriş sistemi puanlamasından çıkarıldı fakat bu dersler okullarda yine verilmeli ama sadece ilgisi olana, not karşılığı olmadan. böylece yeteneği olan öğrenci ile daha çok ilgilenilmiş olur, aynı zamanda yeteneği olmayan/dersi sevmeyen öğrenci dersten daha da soğumamış olur.

    ve tabi ki bir ayrıntı daha var. farklı alanlarda başarı gösteren/ödül alan öğrenciler ekstra puan alacak mı?
    evet, böyle bir şey de olmalı tabi ki. tübitak derecesi alan, milli sporcu olan vb. öğrenciler ekstra puan alacak. şimdi üniversite giriş puanının belirlendiği kısma geliyoruz zaten.

    üniversiteye giriş puanlamasında ana puan, 4 yılın ortalamasının 5 ile çarpılması ile olacak. yani 500 üzerinden puanlanacak. tübitak/milli sporcu başarısı olana derecesine göre maksimum 15 puan eklenecek. o kadar da ayrıntıya girmeyelim.

    örnek:
    9.sınıf ortalaması: 78
    10.sınıf ortalaması: 85
    11.sınıf ortalaması: 87
    12.sınıf ortalaması: 80
    ekstra başarı puanı: yok
    (78.0,2 + 85.0,2 + 87.0,3 + 80.0,3).5 = 413,5 puan

    öğrencinin üniversiteye giriş puanı belli olduktan sonra öğrenciye 20 tercih hakkı verilecek ve yapılan tercihlere göre yerleştirme yapılacak.

    peki yerleşemeyen/mezuna kalan öğrenciler ne yapacak?
    sistemimize baktığımız zaman lise okunurken alınan puanların/ortalamaların geri dönüşü yok gibi görünse de bununla ilgili de şu yapılır. tekrar hazırlanmak isteyen öğrenci, 9-10-11-12.sınıflardan 2 tanesini seçerek o yıl o 2 sınıftan tekrar hazırlanır. yine yerleşemezse artan/azalan puanları geçerli sayılmaz, tekrardan 2 sınıf seçerek yeniden hazırlanır.

    bir üniversiteye yerleşip de tekrar hazırlanan öğrencinin durumu ne olacak?
    tekrar hazırlanan öğrencinin tekrar sınava girdiği yıl elde ettiği toplam puanın %8’i kesilir. bu puan kesilme sisteminin nedenini bilmeyen için onu da açıklayayım. bunun nedeni bir önceki yıl bir kontenjanın boşa gitmesine neden olmaktır.
    (örnek: 450 puan yapan öğrencinin puanı 414’e düşer. bu da ciddi bir puan düşüşü anlamına geliyor.)

    şimdi son olarak bu sistemin temel avantajlarını yazalım:
    -sınav süreci bir güne bağlı olmayacak.
    -sınav stresi azalacak.
    -son yıl “çok” çalışan değil, dört yıl “düzenli” çalışan emeğinin karşılığını alacak.
    -sınavların merkezi olmasıyla birlikte “şişirme puan” iddiaları azalacak, hatta ortadan kalkacak.

    uzun zamandır böyle bir sistem çalışması yapmayı düşünüyordum, sonunda kafamda toparlayıp yazdım. ygs/lys sürecinden yeni çıkan biri olarak bu sistemin kendi sınav dönemimde uygulanıyor olmasını isterdim. çalışana emeğinin karşılığını veren ve adil bir sistem olduğunu düşünüyorum. belki bu entryi kimse dikkate almayacak, kimse “aslında bu da uygulanabilir; bir değerlendirelim, düşünelim” demeyecek. hatta belki bu entryi kimse okumayacak bile ama olsun. üniversite girişinde uygulanabilecek en doğru sistemin bu olabileceğini düşünüyorum.
  • (bkz: #15134722)
hesabın var mı? giriş yap