• yeni başladığım seride herkes gibi 3 kitabı bulabilmeme rağmen, diğer 3 kitabı bulamıyorum. nadirkitap sitesinde 750 tl istiyorlar. şu ana kadar söyleyebileceğim tek şey kitabın çok sürükleyici olduğu ve kendinizi o dünyada hissediyor oluşunuz.
  • dune gibi bir romanı su gibi içerken nedense vakıf bir türlü bitmedi,hatta onu bırakıp bir adet philip k dick romanı bitirdim döndüm yine okuyasım gelmedi.

    edit: kitabı yarım bırakmam dönemsel konsantrasyon eksikliğim ile ilgiliymiş şu an tekrar başladım okumaya kurgu ve tasvirler çok başarılı keyifle okuyorum.
  • vakıf serisi ismi sebebiyle yeterince ilgi görmüyor bence. yıldız savaşları’nın göklere çıkarıldığı bu dünyada vakıf’ın filminin olmaması çok üzücü. apple dizi sektörüne giriyor ve vakıf’ın dizisi çıkacak diye duydum umarım doğrudur
  • üçlemeyi bitirdim. seriyi çok beğenmeme rağmen ilk kitabın tadını diğer kitaplarda bulamadım. alınıp okunması ve okutulması gereken asimov abimizin yazdığı müthiş bir seridir.
  • yaklaşık 70 sene önce yazılmış serinin ilk 3 kitabı halen daha bilim kurgu seven insanlarca zevkle okunabilmektedir. 1950'lerin başlarında böyle bir vizyona sahip olmak inanılmaz. henüz aya gidilmemiş, yuri gagarin uzaya çıkmamış, uzaya hayvan bile gönderilmemiş. bugünden bakıldığında, o zamanki maksimum hayal gücü roketlerle vs olur dersin. yani asimov'un dehası çok çok büyük.

    82 yılında yazılan 4. kitap bana biraz zorlama gibi geldi. zaten 5 ve 6'yı bu sebeple henüz okumadım. (bu arada kesinlikle kötü demiyorum, yalnızca ilk 3 kitaptan aldığım hazzı alamadım, yoksa o da güzel)

    ilk kitabı altın kitaplardan okudum, çeviri biraz basit gibi geldi. ithaki'ye çok ağdalı denmiş mesela ama ben de ithaki çevirilerini başarılı buldum. sonraki 3 kitabı ithaki çevirisiyle okudum ve okuyacaklara tavsiye ederim.

    özetle bilim kurgu seviyorum diyen kimse bu seriyi okuyunca mutsuz olmaz.
  • bilim kurgu edebiyatı denince akla gelen ilk üç isimden biri olan isaac asimov’un muhteşem eseri.

    apple dizisini uyarlayacak. yapımcı skydance productions. yazar ise david s. goyer

    kitabını okuduğunuz bir şeyin dizi ya da filmini izlemenin dayanılmaz hazzını yaşamak istiyorsanız seriyi mutlaka okumalısınız.

    tabii hangi sıra ile?

    asimov kronolojik sıra ile okuyun demiş. bazıları da yazılış yıllarına göre okumak en mantıklı der.

    kronolojik sıraya göre okursanız ilk kitap prelude to foundation olur. böyle yaparsanız hemen hemen her şeyi en başında bilir, nasıl olduğunu anlamak için de sonraki serileri okursunuz. yazılışa göre okursanız da bana göre daha az şaşırırsınız.

    benim size önereceğim sıra ise aşağıdaki şekildedir. bu konuda gerçekten kafa patlatmış, bir çok yabancı forumu incelemiş ve okuyanlardan tavsiye almış biri olarak söylüyorum.

    1- end of eternity (sonsuzluğun sonu): tekil bir kitaptır. seri ile herhangi bir bağlantısı yoktur. ancak yazarı tanımak ve dünyasını anlamak için okunmalıdır.

    vakıf serisi:

    2- foundation
    3- foundation and empire
    4- second foundation
    5- foundation's edge

    galaktik imparatorluğa hakim olmak neyin nasıl olduğunu daha iyi anlamak için robot serisine devam edebilirsiniz.

    robot serisi:

    6- caves of steel
    7- the naked sun
    8- the robots of dawn
    9- robots and empire

    tekrar vakıf serisi:

    10- prelude to foundation
    11- forward to foundation
    12- foundation and earth
  • isaac asimov tarafından yazılmış olan, hugo tüm zamanların en iyi serisi ödüllü bilim kurgu kitap serisidir. okuma sırası önemlidir. kayıprıhtım'ın önerisine göre, seriyi anlamak ve zevkini en üst düzeyde çıkarabilmek için şöyle okunmalı (1. sırada, asimov'un tarzını anlamak için serisi olmayan, tekli bir kitabını okumamızı önermiş.):

    vakıf serisi:

    2- foundation (vakıf)

    3- foundation and empire (vakıf ve imparatorluk)

    4- second foundation (ikinci vakıf)

    5- foundation’s edge (vakıf’ın sınırı) (ilk büyük şok)

    robot serisi:

    6- caves of steel (çelik mağaralar)

    7- the naked sun (çıplak güneş)

    8- the robots of dawn (ikinci büyük şok)

    9- robots and empire

    tekrar vakıf serisi:

    10- prelude to foundation (vakıf kurulurken) (son şok ve artık başka kitaplar size boş ve anlamsız görünecek)

    11- forward to foundation (vakıf ileri)

    12- foundation and earth (vakıf ve dünya)
  • bilimkurgu adı altındaki tüm eserleri tüketen/ tüketmekte olan birçok insan tarafından bilimkurgu severler için nirvana noktası olarak görülen başyapıttır. türkçeye çevrilen ilk üç kitabı okumamla birlikte bu iddiaya tamamen katıldığımı belirtmek isterim.

    içerik olarak spaceship, hiperuzay, droid vs. ıvır zıvırından çok çok daha fazlasıdır. gelecek, diğer bilimkurgu eserlerinin aksine geçmişten asla bağımsız işlenmemiştir. gelecekteki devletlerin kuruluşu (bkz: galaktik imparatorluk) geçmişteki temellere dayanır, tıpkı yıkılışının değişmeyen yozlaşmaya dayanması gibi.

    öyle büyük dersler vardır ki kitapların içinde, düne mi bugüne mi yoksa yarına mı işaret ediyor anlayamazsınız. aslında her zamana işaret eder çünkü insanlığın değişmediği, hatalarını asla düzeltmediği serinin güçlü bir şekilde anlattığı noktalardandır.

    --- spoiler ---

    "... ya bir otoriteye, ya da geçmişe bel bağlıyorsunuz siz... oysa çözümü kendinizde aramanız gerekir. bu davranış sizde hastalık halini almış... herhangi bir otoriteyle çatışması halinde kendi aklınızın bağımsızlığını bir kenara bırakmanıza neden olan bir reflekse dönüşmüş. "
    --- spoiler ---

    --- spoiler ---

    " eğer karanlıkta kalanlar ışığı reddediyorsa, bu onların ışığa ihtiyaç duyduğunun en büyük göstergesi değil midir?"
    --- spoiler ---

    asimov, ne büyük adamsın.
  • eski olmasına rağmen hala keyifle okunan seri. yazarın kafasında oluşturduğu ilk seriden sonraki kitaplar biraz zorlama olmuş.
    vakıf, vakıf ve imparatorluk, ikinci vakıf kitaplarından sonra tahminimce seriyi bitirdi yazar. fakat sonra yazdığı kitapta, parasal amaçlarla yayın evinin isteği üzerine yeni kitaplar yazmaya başladığını belirtmişti sanırım asimov.
    yukarıda saydığım ilk üç kitap o kadar güzel ve sürükleyicidir ki bir çırpıda bitirmiştim. sonradan yazılan vakıf'ın sınırı, vakıf ve dünya kitapları beni pek etkilemedi açıkçası. o kadar ki vakıf'ın sınırı'nı zorla bitirdim. vakıf ve dünya'yı ise yarıda bıraktım. vakıf kurulurken ve vakıf ileri'yi ise okumayı düşünmüyorum şimdilik.
    asimov ilk üç kitaptaki ana konudan uzaklaşıp daha farklı şeyler üzerine gittiğinde benim de ilgim kayboldu.
  • ithaki den ilk 3 kitabı şimdi bitirdim. bence müthiş, herkes okumalı. de serinin gerisi çevrilmiyor, neden yahu ? zaten satılıyor.
hesabın var mı? giriş yap