aynı isimde "vali (film)" başlığı da var
  • merkez namına yetki genişliği ilkesiyle vilayeti yönetmek üzre atanmış memur.
    haberleşme bu kadar basit sağlanabilirken merkez namına karar almak gereksizleşmiştir.
    zaten her konuda merkez talimat göndermekte yahut yerel dinamikler talepte bulunmakta yani kendisinin tek başına alabildiği karar yok denebilir.

    bazıları afra tafra ile herkesi fırçalar bazıları ise (biraz az olmakla beraber) nezaketiyle devlet adamlığıyla hayranlık uyandırır.

    bazıları hiç bir işe karışmaz bazıları sen yap koçum deyip arkanda durmaz.

    emri altında ki bir kısım memur kendisini takmaz çünkü siyaseten gelmiştir, arkasında kimsesi olmayan memurlar topuk selamıyla hazır olda bekler vali paşa hazretlerini.
  • yeni yetkileriyle osmanlı döneminde "ayan" lar gibi olmasından korktuğum bir ilin en tepe yöneticisi.
  • (bkz: tekfur)
  • şu zamanda çok da gerekli olmadıklarını düşündüğüm makam grubu. niye mi? çünkü valilik makamı esasen devletin, aslında hükümetin, bölgedeki temsilcisidir, ve esas fonksiyonu, üniter yapılarda, derdini mesafe nedeniyle başkente anlatamayanlar için köprü olmaktır. gidip sıkıntını, talebini, önerini ankara'ya kadar gitmeyip, valiye sunarsın lakin vatandaşın, içeri girip, derdini anlatmayı geçtim, valiliğin önünden bile neredeyse geçemediği bir ülkede bu temel fonksiyondan bahsetmek biraz tuhaf geliyor. ayrıca, iletişim kanallarının bu kadar açık olduğu bir ülkede olmasalar da olur bence. emniyet müdürü gitsin, içişleri bakanıyla doğrudan muhatap olsun, araya makam sıkıştırmak çok mu gerekli? bakanla, müsteşar arasına bakan yardımcılığı gibi bir kadro eklemek gibi bence.
  • il'deki tüm kamu kurum ve kuruluşlarının hiyerarşik amiri.
    vali hem hukuki hem siyasi fonksiyona sahiptir. ani hem devleti hem de hükümeti temsil eder.
    üniversite mezunu olmak zorundadır.
    65 yaşını geçmemesi gerekir. alt yaş sınırı yoktur.
    en önemlisi --yetki- genişliği-- yetkisine sahip olmasıdır. yani merkez adına merkeze sormadan emir ve talimat verebilir. olağanüstü durumlar için geçerlidir bu. izin alacak veya cevabın gelmesini beklemeye zaman yoktur.
    iç işleri bakanı, bakanlar kurulu ve cumhurbaşkanının kararı ile atanır (müşterek kararname)
  • --- spoiler ---

    mühendislerin ölümü üzerine ülkenin çıkarlarına ters düşebilecek eylemlerde bulunan yabancı bir şahsiyetin bir söylemi var ki aslında ülkedeki her şeyi özetliyor..

    'siz türklerin en sevdiğim yanı 3 günde her şeyi çabuk unutuyorsunuz'

    --- spoiler ---
  • ilde devletin ve hükümetin temsilcisi ve ayrı ayrı her bakanın mümessili ve bunların idari ve siyasi yürütme vasıtasıdır. içişleri bakanlığının inhası, bakanlar kurulunun kararı ve cumhurbaşkanının tasdiki ile tayin olurlar.
  • il sınırları içinde bulunan genel ve özel bütün kolluk kuvvet ve teşkilatının amiridir. suç işlenmesini önlemek, kamu düzen ve güvenini korumak için gereken tedbirleri alır. bu maksatla devletin genel ve özel kolluk kuvvetlerini istihdam eder, bu teşkilat amir ve memurları vali tarafından verilen emirleri derhal yerine getirmekle yükümlüdür.
  • gözümde muhtardan daha önemli değildir. eh ne de olsa egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.
hesabın var mı? giriş yap