• bilindiği gibi maske kullanmamızın asıl amacı eğer enfekte isek etrafımıza bulaştırmamak, ve eğer herkes takarsa da bulaş oranı oldukça düşük oluyor.
    ancak ventilli maskeler kullananın soluduğu havayı ve virüsü doğrudan dışarıya veriyorlar ve maskenin tüm amacını yok ediyorlar. ventilli maske takanlardan maske takmıyorlarmış gibi uzak durun, satın almayın. onlar inşaat vb gibi tozlu yerler için üretilen maskeler, ama hastalığın önlenmesinde etkisizler.
  • bu da haber

    haklılık payı olandır.
  • katil olmasa bile taksirle insan öldürmeye neden olabilecek bir eylemdir. ne yazık ki birçok insan bilmeden bu hatayı yapıyor. doğru maske kullanımı için;

    (bkz: #106216284)

    edit: ventilli maske savunucuları gelmiş. n95, ffp2, ffp3 maske taktıkları için hiç virüs maruziyetleri yokmuş. o yüzden ventilli kullanmalarında sakınca yokmuş. tabi başka yollarla, ailenizden vs hiçbir şekilde virüs kapma ihtimaliniz yok zaten. bu maskelerin ventilsiz olanları da var. bunları tercih etmeniz daha doğru olur.
  • ventilli n95 taktığım günlerde üzerine normal cerrahi maske de takıyorum. böyle bir önlem alınabilir.
  • maske takmayan ya da ağzı burnu açıkta takan seri katillerin yaşadığı bir ülkede (ki bu seri katilleri metroda, kapalı ortamlarda bile görebilirsiniz) fazla uçmuşsunuz. hele bir maske taksınlar, ventilliye gelene kadar daha alınacak çok yol var.
  • sanarsın koca gün talaş içinde çalışıyor pezevenk.bir de siyah gözlük ve başörtüyle ördek ağzı gibi maskeyle dolaşanlar var arkadaşlar, onlar ne biliyor musunuz?galiba neptün'den ülkemizi ziyarete gelmişler.
  • tokyo üniversitesi sağlık bilimleri enstitüsünün yaptığı deneyin sonuçlarına göre cerrahi maskenin sadece %40 koruma sağladığı gerçeği hepimizi katil yapıyor bu durumda. serin başlık katil kardeş

    şöyle
  • öncelikle gerçek n95 maskeler ile piyasada n95 diye satılan maskeler çok farklı.
    piyasada ffp1 ve ffp2 satılıyor ama n95 olması için ffp3 olması lazım ki onunda tanesi 150 lira civarında idi.
    yani 10-50 liraya alınan n95'ler aslında n95 değil!
    habere gelecek olursak doğruya doğru ancak şöyle bir şey var. ben hasta olmadığımı biliyorum.
    cerrahi maskelerin de filtreleme gücünün olmadığını biliyoruz. yani virüs aslında çok rahat bir şekilde o maskeden geçip size bulaşabilir.
    ama fpp1 ve ffp2'lerde kullanan kişinin içine çektiği hava en az %99 filtrelendiği için o kişi gerçekten virüsten korunmuş oluyor. dışarıya verdiği havada virüs olabilir eğer hastaysa evet ama en azından kendini koruyor.
    bana göre cerrahi maskelerin kullanımı göstermelik. ben tavsiye etmiyorum. ancak şunu da biliyorum ki dünyanın herkese n95 sağlayacak kaynağı yok üretim kapasitesi yok. dolayısıyla ventilli maske kullananlar kendini korumaya çalışıyor. komünist bir düzende değiliz. parayı veren düdüğü çalar eğer fakirsen 1 maskeye 10-50 lira veremezsin ama zenginsen bu çerez parasıdır.
  • oldu paşam, arabayı da bırakalım sizinle toplu taşıma kullanalım istersen, nasıl olur? şartları eşitleyelim yani, sizin taktığınız boktan maskeler korumuyor diye biz de korumayalım kendimizi. 50 kuruşluk maskeyi dahi sırf zorunluluktan taktığı için günlerce kullanan, keza aylardır 5-10 liraya aldığı bir boka yaramaz kumaş maskeyi yıkaya yıkaya artık rengi bile solmuş adamlarla göt göte dolaşalım.

    ayrıca bilmediğiniz işlere niye bu kadar meraklısınız anlamıyorum ha. o n95 n97 n100 vs. sınıfları malzemenin 0.3 mikron partikülleri ne kadar tutabildiğine göre derecelendirilir. ffp3 %99.95 koruma sağlar, ffp2 %95 koruma sağlar. yani piyasada satılan 15-20 liralık ventilsiz ffp2 maske eğer çin işi boktan markalardan değil de düzgün üretilmiş bir şey ise n95 seviyesinde koruma sağlar. bunun dışında taktığınız maske sizi bir boktan korumaz, özellikle kapalı alanda kalabalıkta hiçbir halta yaramaz. adliyeler vs. boku yemiş durumda herkeste maske olmasına rağmen, acaba niye :)
  • evet, ventilli maskelerde verdiğimiz hava, maskenin çok katlı ve virüs geçirmeyen bölümünden, süzülerek dışarı çıkmaz... hiç bir engelle karşılaşmadan, direk ventilden çıkar.. nefes alırken süzülerek girer içeriye. bizim dışımızdakileri korumaz..
    bu salgın hastalık sürecinde çok maske denedim. bu deneyimlerimden edindiğim bilgiler aşağıda:

    n95 bile olsa, non-vowen kumaştan imal edilen en iyi maske bile, cilt ile bitiştiği noktalardan, kenarlardan sızdırma yapıyor...
    nefes alırken, aldığımız hava, sadece keçemsi kumaş katmanlarından geçmiyor. yanlardan da giriyor epeyce... nefes verirken de verdiğiniz havanın bir bölümü bu cilt-maske birleşme noktalarından da çıkıyor. filtre edilmemiş biraz hava alıyoruz ve veriyoruz mecburen.

    bazı maske türlerinde maskeyi biraz daha katı yaparak, cildimizle temas eden yerlerine de yumuşak plastik konmuş. maske sertleştirilmiş olduğundan iyice baskı yapabiliyor ve cilt ile iyi bir öpüşme sağlıyor. bu plastik yastıkçıklar da iyi bir sızdırmazlık sağlıyor cilt ile maske arasında. ama bu tip maskeler de hep ventilli neredeyse.. ayrıca bu maskelerin güzel bir özelliği de şu, sertleştirilmiş olduğundan dudaklarımıza değmeden, ağız ve burun bölgemizde rahat bir yarım küre oluşturuyor... terden filan ıslanmıyor bu yüzden... uzun kullanıma uygun.

    peki ben ne yapıyorum? alıyorum o maskeyi, içeriden ventil deliğini silikon ile dolduruyorum... artık hava buradan değil, süzülerek keçe kumaştan çıkıyor... ama efor isteyen durumlarda bunu kullanmayın. kalabalık yerlere girdiğimde bu maskeyi kullanıyorum. en riskli yerlerde... açık havada yine n95 maske kullanıyorum. 1 liralık maskeleri hiç kullanmıyorum.

    1 liraya satılan ve "cerrahi maske" zannedilen o maskelerden biri yüzünüzde olsa "katil" olmuyorsunuz yani, öyle mi? hele hele o örme kumaşlardan yapılmış siyah jarse maskeler iyice allahlık.. tamamen yasak savma... maskede "ventil" ayrıntısını dile getiren arkadaşlar, öncelikle bu "maske" sanılan şeylerin hiç bir işe yaramadığı konusuna dikkat çekmeli bence.. denetlemeden geçiyor bu tip gereksiz maskeler... "maskesi var mı?" var....! peki maskenin amacı ne?

    anlattığım maske görselleri aşağıda. tavsiye ederim..

    maske önden görünüş....: görsel

    maskenin iç kısmı...........: görsel
hesabın var mı? giriş yap