• wireless gigabit alliance, 2017 de çıkması beklenen internet hızının fiber internetten 2 kat daha güçlü olmasını sağlayan teknoloji, altyapı sistemi. bununla birlikte wigig teknolojisinden vr cihazları da yararlanabiliyor. ancak mesafe sınırı 33 metreyi aşamayacakmış. logosu da şöyle.
  • avrupa'da gittikçe yaygınlaşan, muazzam sistem. başvuru yapıyorsunuz, anteni gelip kuruyorlar, modemi kuruyor ve kabloyu çekip gidiyorlar. hele ki iç tesisat müsaitse, kablo derdi yok denecek kadar az oluyor. antenden modeme bir kablo ve sonuç muazzam. fiber vardı/yoktu gibi dertler yok.

    geçtiğimiz az başvuru yaptım. ilgili gün ve saatte kapıdalardı. 300/300 bağlantı yapıldı. daha üzeri var ama her firma vermiyor. kurulum 1 saat sürdü.

    bana toplam maliyeti ise 1 senelik taahhüt karşılığında (taahhüt şart değil, indirim için ben istedim);

    anten ve modem (tp-link archer c6): ücretsiz (ikisi de sıfır cihazlar)
    kablo ve işçilik: ücretsiz
    aylık ücret: 10 euro (2 ay ücretsiz bağlantı hediye), herhangi bir kota, kısıt yok

    14 ay bittiğinde ücret 15 euro olacak. taahhüt vermeseydim direkt 15 euro ile başlayacaktı.

    hız ise şimdilik gece gündüz 275-300 mbit download, 250-300 mbit upload. ping 4-5 ms. değerler hiç şaşmadı. bir kez olsun kopma yaşanmadı. verilen ip ise statik. ilk defa statik ip kullanıyorum ve sorun yaşamadım hiç.

    bulunduğum yerde tesla'nın starlink hizmeti de mevcut ancak aylık ücret 30 euro ve 275 euro da kurulum bedeli var. hız ise ne kadar gelirse o kadar. yani garantisi yok. 1 terabit isterseniz de aylık ücret 120 euro civarına çıkıyor.

    kısacası; mükemmel bir hizmet, mükemmel fiyat.

    edit: tanımadığım `@bawuguy` kişisi hakaretler eşliğinde bu ikisinin karşılaştırılamayacağını belirtti. fiyatlar ve alınan hizmet göz önüne alındığında wigig çok daha mantıklı geldi, neden kıyaslayamıyoruz dedim, hakaret etmeye devam etti. sonunda da kıyaslarsan kıyasla bana ne diye açıkladı. net bir cevap alabilirsem güncelleyeceğim. tesla değil spacex olacak bu arada. kendisine bu kısım için teşekkür ediyorum.

    edit 2: hiçbir cevap vermeden engellemiş, sağlık olsun.
hesabın var mı? giriş yap