*

  • yönetmenliğini robert schwentke 'nin yaptığı 2017 yılı yapımı alman filmi. siyah beyaz çekilen filmimiz, 2 dünya savaşının bitimine çok az zaman kala firar eden bir alman askerinin bulduğu nazi yüzbaşısı üniformasıyla yaşadıklarını ve elde ettiği güçle karakterinin değişiminin hikayesini anlatıyor.
  • konu itibariyle aşırı derecede ilgimi çeken filmdir.

    2. dünya savaşı ilgim bir yana, askerde yapılan komutan üniforması giyme şakasının ne boyutlara varabileceğini görmeyi cidden çok istiyorum.
  • güzel başlıyor ve güzel ilerliyor, bir ara ufaktan sıkmaya başlamasıyla finalde tekrar heyecan yaptırıyor ve film sonu yazıları ile akıbeti öğrenip rahat ediyoruz. değişik bir film, ben beğendim herkes sevmeyebilir. konusunu zaten yazmışlar ama yüzbaşı güzel sıyırıyor her olaydan.
  • robert schwentke yönetmenliğinde çekilmiş, gerçek bir hikayeden uyarlanmış olan 2017 yapımı alman filmi.

    çekimi siyah beyaz yapılan filmin başrolünde max hubacher vardır. kendisi ikinci dünya savaşının son zamanlarında almanya'nın içinde bulunduğu kaos ortamında yüzbaşı üniforması taşıyan bir er willi herold rolündedir. kendini bir anda inanılmaz yetkilerle donatılmış bir subay olarak görür ve çevresini manipule ederek erk oluşturur ve hikaye başlar.

    film genel olarak stabil bir anlatıma sahiptir. olay örgüsü nettir ve suale yer bırakmaz.
    filmin bazı yerlerinde kullanılan kaotik anlatım dili vasat olsa da hikayeye zarar vermez. başrolün performansı kısmen de olsa eleştirilebilir. yönetmeninse bir karakter hikayesi anlatan böylesi bir filmde, ana karakter üzerinde daha fazla yakın plan çekimler yapması, ufak mimikler çıkarana kadar oyuncuyu yorması daha güzel bir iş çıkmasına vesile olabilirdi. filmin monokrom çekilmesi atmosferik ortamın hissiyatını oldukça yükseltmesine karşın bazı dekoratif detaylar üzerinde daha fazla çalışılabilirdi.

    evet belki eleştirilebilecek çok yanı var filmin ancak senaryosu ve hikayesiyle tüm olumsuz yanlarını bastırabiliyor. meraklısına büyük keyif vereceğine inandığım bir film. yapanların eline, emeğine sağlık.
  • son 2-3 senedir izlediğim en iyi film

    burada en iyiden kastım tabi ki filmin bana güzel vakit geçirtmesi, kurgu, oyunculuk, dönemi iyi yansıtan kostüm ve dekorasyonun başarılı olması

    2. dünya savaşı ilgimi çeken bir konu, bu dönemde geçen hemen hemen tüm bilindik filmleri ve belgeselleri izlemişimdir sanırım, der hauptmann (the captain) benzerleri gibi savaşın aksiyonuna değil, daha çok statünün ego ile birleşerek nelere sebep olacağına yoğunlaşmış bir film , filmde tabi ki aksiyon var, ama daha çok herold'un aslında bir er olduğunun ortaya çıkıp çıkmayacağı gerilimi filmi omzunda taşıyor, gerçek bir olaydan uyarlanması ise filmi çekici kılan bir diğer faktör

    filmin en çok hoşuma giden kısmı ise jenerik kısmında herold ve arkadaşlarının askeri araç ve üniformalarla, teçhizat ve silahlarla günümüz almanya'sında bir ana yolda insanların şaşkın bakışları arasında dolaşmaları, araçtan inerek insanların kimliklerine bakmaları, çantalarını karıştırmalarıydı, gerçekten baya güzel mizah

    böyle filmler pek çıkmıyor artık, son 5 senedir çıkan herhangi filmi tekrar izlemedim, der hauptmann da tekrar tekrar izlenecek bir baş yapıt olmasa da yaklaşık 2 saat süresi boyunca kendini heyecanla ve merakla izletiyor
  • (bkz: the captain)
    açıkcası hayal kırıklığına uğrattı bu film beni.
    hikaye gerçekmiş
    --- spoiler ---

    bir ergen doğrudan führerin talimatı ile diyerek kafasına göre katliamlar skandallar yaratıyor ki üst düzey subayların arasında.. yapmış olduğu olağanüstü skandallar-katliamlar nasıl führere gitmiyor ki adalet bakanlığı da devreye giriyorken..
    --- spoiler ---
    iyi başlamıştı ama adeta bitmesini bekledim.

    tanım: 4/10 verdiğim, hitlerin son dönemlerini anlatan dram savaş filmi
  • --- spoiler ---

    hayatımda hiçbir filmi izlerken film içerisindeki tüm karakterlerden bu kadar tiksinmemiştim. hele şu herold pisliğinin gerçek olma ihtimali sinirimi öyle bozdu ki. filmin amacı sinir bozmak ve çok güzel başarıyor bence.

    filmin sonundaki günümüz almanya'sında dolaşan hızlı herold mahkemesini, bu zihniyetin her devirde içimizde olmasına dair bir mesaj olarak algıladım ben.

    netice itibari ile güzel film, ben çok beğendim.

    --- spoiler ---
  • konusu ve oyunculuklarıyla gayet iyi film. nazilerin yahudilere ve düşmanlarına ettiklerine dair epeyce film izlemiştik. son birkaç yılda çekilen iyi filmlerle de savaşın aslında tam da gerçeğe uygun olduğu gibi çok boyutluluğunu görmüş oluyoruz. nazilerin nazilere ettikleri (mesela riphagen) , müttefiklerin nazilere ettikleri (mesela under sandet) temalı filmlerin yanı sıra bir de nazilerin almanlara ettiklerini yalın bir gerçeklikle göstermesi açısından oldukça önemli de bir film. özetle; fırsatı eline geçiren hemen egoyu, kişiselliği parlatıyor, zalime dönüşebiliyor.

    --- spoiler ---

    yukarıda, filmdeki katliam ve skandalların führer tarafından duyulmamasından yola çıkarak, yaptığı mantık yürütmesiyle filmin gerçekliğini sorgulayan, sanki çelişki ya da absürtlük varmış gibi hayal kırıklığına uğradığını söyleyen bir yazarın yazdıklarını okudum.

    iyi de; führer ve kliğinin merkezinde olduğu kişisellik, haddini aşan zıddına döner özdeyişi nedeniyle, artık yenilginin kendisini iyiden iyiye hissettirdiği, bitse de gitsek moduyla savaşın son safhasına girildiği, işlerin disiplin ve hukuk(!) da dahil kontrolden çıktığı bir noktada er düzeyinde dahi kendisini gösteriyor ki, bundan normal ne olabilir?

    savaş zaten çok sayıda kişisellik, suç, cürüm, hukuksuzluk içerir ve birileri de birçok farklı gerekçeyle gerçeği gizler ya da gizlemek zorunda kalır.

    özetle; eleştiri konusu edilen şey, aslında tam da savaşın gerçekliğidir. geçelim efendim. izleyin, gayet iyi bir film.

    --- spoiler ---
  • ilgi çekici konusu, iyi oyunculuk ve kostümleri ile gayet iyi kotarılmış bir film. lakin başladığı kalitede sürüp bitmiyor. yani kabaca sürekli temposu düşen bir film görünümünde...
    kısacası izleyecekler fazla beklenti içinde olmadan başlamalı diyorum. o şekilde daha mutlu olursunuz.
  • abartısız son yıllarda izlediğim en iyi film.
    filmin kapanış sahnesi ise muhteşem ötesi.
    insanlara yetkiyi verin ve aslında ne olduklarını öğrenin.
hesabın var mı? giriş yap