• evde yapabileceğiniz hesaplı yaş kedi maması tariflerini içeren konu başlığı.

    sokak hayvanlarını besleyenler bilir. kediler her kuru mamayı yemez. hatta yan yana iki kediden biri yer diğeri yemez, uyuz olursunuz. arada yaş mama takviyesi akıllarını başlarından alır.
    yaş mama gördüklerinde istisnasız hepsi olaya dahil olur. fakat yaş mama hem pahallı hem de raf ömrünü uzatan madde içeriği sebebiyle bazı zararları vardır.

    en ucuz yaş mama, raflarda 3 tl/100gr.
    bizim yapacağamız yaş mamanın fiyatı 5,5tl/1kg olacak. hem de doğal malzemelerden yapıldığı için sağlıklı ve hiçbir kedinin hayır diyemeyeceği kadar lezzetli olacak.

    tarife geçmeden önce belirteyim; bu tarifi oluştururken bir çok deneme yanılma süreci geçirdim. sonunda kedilerin asla hayır diyemediği oranlara ulaştım. kendiniz de tarifi modifiye edebilirsiniz ancak ufak değişiklikler hem kıvamını değiştiriyor hem de lezzetini.

    ihtiyacımız olan araçlar;

    düdüklü tencere
    el blender (çubuk başlıklı)
    plastik saklama kabı (375 gr'lık)
    100 tanesini 9,90 tl'ye alabilirsiniz.

    malzemeler ve fiyatları;

    1 kg tavuk göğsü (markasız açık)= 10 tl
    2 kg tavuk ciğeri (markasız açık)= 10 tl
    100 gr kuyruk yağı = 3 tl
    500 gr kuru kedi maması = 2,5 tl
    yarım paket margarin (125 gr) = 1,25 tl
    2 adet orta boy patates = 1 tl
    1 adet havuç = 1 tl
    200 gr makarna = 0,5 tl
    100 gr bulgur = 0,5 tl
    15 adet plastik kap (375 gr'lık) = 1,5 tl
    2 litre su (çeşme suyu) = 0 tl

    toplam; 31,25 tl tutan bu malzemelerle 5,5 kg yaş mama elde edeceğiz.

    tarif;

    tavuk göğsünü, patatesi, havucu ve kuyruk yağını, parçalara bölüyoruz. boyları tavuk ciğeriyle aynı olacak.
    düdüklü tencereye; tavuk göğsü, tavuk ciğeri, kuyruk yağı, margarin, patates, havuç, makarna, bulgur ve suyu koyup kapağını kapatıp yüksek ateşte ocağa koyuyoruz.

    düdüklü ses vermeye başladığında 20 dk kısık ateşe alıyoruz.

    ocaktan aldığımız yemeğin içine kuru kedi mamasını döküp karıştırıyoruz.

    kapağını kapatıp biraz soğuması için kenara alıyoruz. (kapağını açık bırakmayın üstü kurur.)

    tencere ılık hale geldiğinde el blender'ımıza çubuk başlığını takıp tencerenin içinde tüm malzemeyi parçalıyoruz. kıvamı iyi hale gelince plastik paketlerimize aktarıp buz dolabının buzluğunda saklıyoruz. (14-16 paket doldurmuş olacağız.)

    kolay gelsin..

    4 yıl sonra gelen edit: fiyatların güncel hallerini karşılaştırıp enflasyon rakamlarına ulaşabilirsiniz. gerçek bir tüik entry'si olmuş. çok faydalı..
  • enflasyonun boyutunu gösteren tarif olmuş. 9 ay önce 10tl olan plastik saklama kabı an itibariyle 25 lira.
  • evde yapılan, besleyici tariflerdir.

    ve ayrıca genellikle tahılsız ürünlerle beslediğim kedime aradığım tariftir.

    veterinerimiz biraz daha kilo almadan kısırlaştırmayacağını söyledi. yaş mama epey aldık ama arada evde hazırlanabilecek karışımlardan da vermek istedim. internette bazı öneriler var ama, kabak falan yer mi hiç bilmiyorum.

    tarif önerisi olanlar yeşillendirsin lütfen.
  • yakın zamanda deneyeceğim tariftir.

    kediler yemezse kulağını çınlatırım.
  • 500 gr tavuk ciğeri
    2 havuç
    2 patates

    bol suyla kaynatılıp bütün malzeme yumuşayınca 1/2 paket makarna ya da pirinç/bulgur eklenerek iyice pişirilir.
    yalnız piştiginde sulu olmasına özen göstermek gerekir çünkü soğuduğunda kıvamı daha da yoğunlaşır.

    soğuduktan sonra buzdolabı poşetlerine porsiyonluk (ben bir gün yetecek kadar yapıyorum bu porsiyonları ki çözdürdükten sonra uzun süre kalıp bozulmasın çünkü ciğer çabuk bozulan bir şey) paketler halinde koyulup dondurulur.

    *kabak seven kediler olduğunu duyuyorum, ama benimki yemiyor, yani bu tarife kabak eklenebilir.

    *pirinç ve bulgur, makarnadan daha besleyici olduğu halde benim kızımda kabızlık yapıyor ve sanırım karnı da ağrıyor. o yüzden kullanamıyorum.

    *çözdürdükten sonra sadece hemen yiyeceği kadar küçük parçalar halinde verip, geri kalanını buzdolabında saklayın çünkü ciğer çok çabuk bozuluyor demiştim..

    ben kısırlaştırılana kadar (6 ay yani) sadece bununla besledim ve arada dişleri için gerekli olduğundan kuru mama verdim , at kadar oldu kedim (abartmayı severim). dişleri de bence normal bir kedide olmaması gerektiği kadar büyük. aman tanrım, kendi ellerimle bir canavar yarattjzjbxjsks
  • birkaç defa yaptığım, ekonomik, besleyici ve lezzetli şeydir ev yapımı kedi maması.

    bence dikkat edilmesi gereken birkaç konu var;

    - tavuk ciğeri ile tavuk yüreği birlikte satılıyor bazı yerlerde. öyle almayı tercih edin çünkü tavuk kalbi de baya taurin içeriyor ve taurin kedilerin kalp sağlığı için hayati önemde.

    - tavuk eti veya kırmızı et biraz eklerseniz kedilerin daha çok sevdiğini farkettim.

    - kedilerin rahat sindirmesi için karbonhidrat temelli besin eklenmesi gerekiyor. patates, havuç, kabak ve brokoli eklemenizi tavsiye ederim. havuç göz sağlığı için, kabak sindirimi ve mideyi rahatlatığı için. brokolinin yararını tam hatırlamıyorum ama bilinen en uzun yaşamış 10 kediden 4unu yetiştiren adam brokoli ve biraz kahve mutlaka verirmiş kedilerine. bu gıdaları verdiğiniz etlerin ağırlık olarak en az yarısı olacak şekilde ekleyin.

    - haslarken bence suyunu olabildiğince çektirin. buzdolabından çıkarıp çözdüğünüzde suyu ne kadar azsa o kadar kolay oluyor bence.

    - porsiyonlar fazla olmasın, et ürünü çok çabuk bozuluyor. bence 3-4 saat içinde bitecek şekilde ayarlayın.

    eyyorlamam bu kadar (bkz: kedi maması) için.
  • tarif çok güzel fakat margarin insanlara olduğu kadar kedilere de zararlı. her türlü yağın zararı var hayvanlara. kuyruk yağı kullanabilirsiniz. sağlıklı tarifleri denerken lütfen kuru mama da eklemeyin. her şey tamamen ev yapımı olsun. makarna, pirinç, bulgur öncelikli tercihiniz olsun.
  • yaş mama için şarkı söylercesine miyavlayan, mamanın saklandığı kiler kapısının önünden ayrılmayan, geceleri bizi kafa atarak uyandırıp, miyavlamalar eşliğinde kiler kapısına götürmeye çalışan kedimiz için denemiş olduğum basit ama etkili bir tarif bırakmak isterim.

    1 patates
    1 havuç
    1 fincan pirinç
    1 adet tavuk göğsü

    hepsini karıştırarak su ekledim ve güzelce pişirdim. blender ile lapa haline getirdim, suyunu iyice çektirdim. nispeten katı bir hal alması önemli. soğumasını bekleyip bir çay kaşığı kadar zeytinyağı ekledim. buzdolabı poşetlerine doldurdum ve buzluğa attım. dolaptan çıkarttıktan sonra üzerine bir miktar sıcak su ekliyorum, çorba gibi olmayacak şekilde seviyor bizimki. artık hazır mamaların içinde ne var bilmiyorum ancak bu mama ile hem hayvanın psikolojisi düzeldi, hem ciddi bir tasarruf sağladık. yulaf, bulgur, brokoli, kabak, kırmızı et, balık v.b. kullanarak çeşitlilik sağlarsam hem mamadan sıkılmayacağına hem de daha sağlıklı olacağına inanıyorum. kesinlikle mamanın evde hazırlanmasını tavsiye ederim.
  • kedilerimin yemediği ev yapımı tarifler.

    bugün bir heves bu şapşalları sevindireyim dedim. baktım yaş mama fiyatıyla ciğer fiyatı (700 gram) aynı. ciğer alıp haşlarım diye düşünüp tariflere baktım. ciğerleri havuç ve pirinç ile haşlayıp blender'dan geçirdim ve soğuttum. sonuç? suratını buruşturup "bu ne be kadın? abv iğrençççç çabuk kuru mama koyyyyy" diye haykıran iki adet hödük.* belki aç değillerdir diye düşünüp kuru mama verdim ayı gibi yediler. ciğerleri de apartmanda doğum yapan kediye götürdüm. sevincinden çıldırdı. şimdiye koca tabağı bitirmiştir. işte böyle dostlar. aç kalmayan anlamaz emeğin değerini:/ buraya nasıl bağladım bilmiyorum ama çok heveslenmiştim be.
  • son derece hassas, seçici ve alerjik olan kedime yaptığım tarifi paylaşmak istediğim başlık.

    kedim aslında bebekken barınaktan alınan standart bir kara kedi. ancak hem seçici (bazı etleri yemez, yoğurt yemez, ev yemeği ağzına sürmez, bazı mamaları yakından koklamaz bile), hem hassas (midesine bir şey dokunduğu an kusar, aç gözlülük yapıp bazen masadan sucuk, sosis kapıyor hoop 1 saat sonra kusuyor ve bazen hep yediği mama bile kusturuyor), hem de alerjik (karnı, kulakları, bacakları hemen yara oluyor ve kepekleniyor).

    artık premium mamalardan bile bıkınca, fiyatlar arşa çıkıp yemediği her mama gözüme battığı ve yeni mama arayışından bıktığım için kendim üretmeye geçtim.

    bayağı bir araştırma yaptım bulduğum en kapsamlı rehber bu link

    öncelikle ek besin katmadan (b vit, kalsiyum, potasyum vb.) kedinizi sırf yaptığınız mama ile besleyemezsiniz. o nedenle ben bir öğün kendi mamamdam verip bir öğün kuru mamayı dayıyorum.

    bir önemli nokta da kemik türkçe hiç bir kaynak kemik koyun demiyor ama olması lazım. eğer tavuk kemiği öğütecek bir kasap bulursanız ya da kıyma makineniz varsa mutlaka ekleyin. ben ekleyemiyorum hiç bir kasap - haklı olarak-yapmıyor.

    tarif

    -bir bütün tavuğun derili butu ve diğer beyaz et kısımları (yaklaşık 1, 1.5 kg et)
    bunun yerine kedimizin tercihine göre kırmızı et, tavuk, balık kullanabilirsiniz.
    -tavuk ciğer ve yüreği (750 gr, 1 kg)
    -2 patates
    -2 havuç
    -brokoli (200 gr kadar)
    - dövülüp un yapılmış 6-7 yumurta kabuğu
    -100 gr makarna
    -100 gr bulgur

    hepsini güzelce haşlayıp, blenderdan geçirip öğünlük plastik poşetlerde donduruyorum.
hesabın var mı? giriş yap