• (blood of the condor - sangre de condor - akbabanın kanı) yawar mallku, siyah beyaz bir film. (1969) yönetmeni, jorge sanjines. bolivya ve latin amerika üzerine sinema, düşünce, kültür estetiği yakalamak isteyenlerin izlemesi gereken bir film. girişindeki mektubun etkileri epey sancılıdır. yeni sömürgecilerin yerliler üzerine getirdiği disiplinler, bolivya hükümetinin o yıllardaki tutumu, tedavi, yöntem arayışı, hakikatin sorgulanması alt metni oluşturur. yawar mallku'yu ispanyolca, ingilizce altyazıyla izlemek mümkün. kendi yerel dilleri de var filmde. filmde bolivya yerlilerinin kendi kültürlerine ait müzikleri, kıyafetleri (film her ne kadar siyah beyaz da olsa) yawar mallku'nun ayrı bir tadını oluşturur. (bkz: bolivya sineması)(bkz: carlos castaneda)
  • latin amerika sineması’ndaki sol kalkışmanın ürünü bir film. ülkeye ‘yardım’ amacıyla
    gelen amerikalı grubun aslında kadınları kısırlaştıran ve yerel kültürü yok etmeyi planlayan bir ekip olduğunu öğrenen ‘yerliler’ ile silahlı güçler arasında kalan bir adamın hikayesi.

    alın izleyin, kültürünüz artsın.
  • latin amerika'nın gelecekteki korkunç yazgısını akla getiren, yerel hayatını, dağlarını, doğasını pan pipe eşliğinde hafızamıza kazıyan tekrar tekrar izlenmesi elzem filmdir.
  • içinde quechua ya da diğer bir deyişle, keçuva dilinin de ispanyolca ve ingilizce ile birlikte geçtiği ve türkçe altyazısı da epeydir çıkmış oldukça ilginç bir bolivya filmi. arşivlik, sinefil işi... "blood of the condor" denmiş ingilizce olarak filme.

    imdb: yawar mallku (1969) / jorge sanjinés
hesabın var mı? giriş yap