• toplumun eğitimle yeniden yapılandırılması,toplumsal reform gibi konuları kapsayan eğitim felsefesi.pragmatizm ve varoluşçuluktan etkilenmiştir.
  • en çağdaş ve yeniliklere en açık eğitim felsefesidir. temsilcisi önemli eğitimci john deweydir.
  • john dewey tarafından öne sürülmüş bir akımdır. yeniden kurmacılğın en önemli özelliği toplumu değiştirmektir. tarihte birçok ideoloji toplumu değiştireceğiz diye yola çıkmışlardır ve hepsi de tarihin tozlu sayfalarında yerlerine almışlardır. (bkz: kemalizm) (bkz: marksizm)
  • adından da anlaşılabileceği gibi daima gelişmeyi ve değişmeyi gerekli gören felsefe. toplum her zaman gelişmeye ve değişmeye açık olmalı. bunu da eğitimle yapabileceğini söyleyen felsefe biçimidir. eleştirel düşünme, problem çözme becerisi ve sorgulamayı temel alan modern bir felsefedir.
    edit: düzeltme, imla
  • ilerlemecilik akımında bahsettiğimiz j. dewey’in kurucuları arasında bulunduğu bu akım demokratikleşmeyi hedef alarak ilerlemeciliğin devamı niteliğini taşır. ekonomik buhran ve 1950’lerde ortaya çıkan nükleer tehdit sonucunda oluşan bu akım dünya vatandaşı yetiştirmeyi hedefler. öğretmen var olan düzenin değiştirilmesi için öğrenciler yetiştiren bir araç konumundadır. burada ülkemizde köy enstitülerini kurarken j. dewey’in fikirlerinden etkilendiğimiz görüşüne değinmek tam yerinde olacaktır. dewey iki aylık türkiye ziyareti sırasında birçok konuda eğitim sistemimize katkıda bulunmuştur. kültürel değerler, coğrafi miras, etnik köken gibi unsurlar bu felsefede olumlu anlamda önemli yer tutmaktadır. öğretmen hangi zümre ya da hangi etnik kökenden olursa olsun her öğrenciye aynı mesafeden yaklaşmalı ve öğrencilerinde bunu benimsemesi için iyi bir model olmalıdır. öğretmen kimlikler, kültürler arası farklılıkları önemsiz görür ve bir arada yaşayabilmeyi esas alır. bu yaklaşımla problem çözme becerileri gelişmiş bireyeler yetiştirmek temel amaçlardandır. öğrencinin sorunu tespit etmesi, ardından çözüm önerisi sunması gibi üstün düşünme becerilerinin kazandırılması hedeflenmektedir. ben bu yaklaşımın var olan düzenlere isyan niteliği taşıdığı, öğretmenlerin, öğrencilerin yani eğitimin her kademesinde bulunan insanların okullar aracılığı ile verilen eğitim sayesinde düzeni değiştirmeye çalışması gerektiği düşüncesinin verilmeye çalışıldığı izlenimini edindim. okulları düzenin devamlılığını sağlayan, tek tip vatandaşlar yetiştiren kurumlar olmaktan çıkartarak işlevsel, düşünmeyi öğreten, sorunu tespit eden ve çözüm üreten bireyler yetiştirmede aracı bir kurum olarak gördüğü izlenimini edindim.
  • ikinci dünya savaşından sonra avrupa ülkerinde sosyal hayatı yeniden düzenlemek ve mahvolmuş toplumları ayağa kaldırmak için başvurulan eğitim felsefesidir. okullar değişimin ve gelişimin merkezi olmalıdır.

    'toplumun bireyden beklentisi nedir' sorusunu sorar. amaç bireyi okuldan sonraki sosyal hayata uyum sorunu olmadan kazandırmak ve üretken bir toplum yaratmaktır. okullar sosyal çevreyle uyum içinde olmalı ve onlardan faydalanmalıdır.değerler eğitimine büyük önem verilir.

    problem çözme proje geliştirme araştırma-inceleme becerileri geliştirilmek istenir. bireye üst düzey düşünme becerileri kazandırılır.

    (bkz: john dewey)
  • bu egitim felsefesi gore okul, toplumun ve uretimin merkezidir. okul yeri reform yeridir. okul gelisimin merkezi olmali, piyasaya urun satmali, bir adim gitmeli ve topluma liderlik etmelidir. toplumsal sorunlar ve toplumun yeniden yapilandirilmasi on plandadir. ingilizcesi reconstructionism'dir.

    egitim amaci: toplumu gelistirmek
    ogretmenin rolu: ogrenciye ve topluma rehberlik etmek
    ogrencinin gorevi: ogretim etkinliklerin aktif olarak katilmak
    bilginin kaynagi: yasantilar
  • bu egitim felsefesine gore, okul, yeni bir toplumsal gelismeyi olanakli kilacak sekilde dizayn edilmelidir.
  • toplumu yeniden kurmayi ve gelistirmeyi amaclar.
  • egitim felsefesi akimlarindan biridir.

    (bkz: egitim felsefesi akimlari)
hesabın var mı? giriş yap