• sanılanın aksine iyilik ve kötülükle ilgisi olmayan semboldür.ahlaki bir değer içermez.asıl olayı karşıtlıklar ve onların birbiri ile var olmasıdır.örneğin bir organ yin iken organın işlevi yang'dir.sadece işlev ya da sadece organın kendisi tek başına var olamaz.
  • bende kavurmayı çağrıştıran ve bu şekilde somutlanan felsefe. (derin anlamlar ifade ettiğini anlıyorum, sakin. işin mizah boyutundayım.)

    beklenen kavurma sonunda oluyor. mutluyuz. çok basit ve ilkel bir mutluluk var içimizde. lezzetli bir yemek! hem de faydalı. fakat bu mutlu anın ortalarında beyin birden seviyeyi yükseltiyor. yahu sen bunu yiyorsun ama bunda ne kadar da olsa donmuş yağ var, kollesterol var...
    her iyi şeyin içinde bir kötülük olmak zorunda mı dostum ha? ama bu yin yang kavurmamda bile karşıma çıktıysa önemli bir şey olabilir belki.. hmm şuna da bir bakayım... (bkz: olaylar gelişir)

    kurban bayramında mutlu mutlu kavurma yerken yin yang felsefesini düşünüp budizmi merak eder mi insan? hiç düşünmezdim. yine de kurban bayramı atmosferinde kavurma yemekten vazgeçemeyeceğimden dolayı, ayrıca budizmi de incelemek için çift anadal yapmayı tercih ediyorum.
  • aynı isimde mükemmel bir şarkı da mevcuttur.

    https://www.youtube.com/watch?v=fdatppukelw
  • taoizme göre, doğa her zaman dengeyi aramaktadır. bir noktada aşırı uca gitmek, o noktanın tersine döndürür. tıpkı batıya sürekli gittiğimizde onun tersi olan doğuya ulaşmamız gibi. bu dualitenin taoizm'deki ismi yin ve yang'tir. yang doruğuna ulaştığında, yin'e döner ve tam tersi. jean c. cooper'in söylediği gibi “hayat ölüme götürür, ölüm de yeni bir hayata… güç kendine fazla yüklenince güçsüzlüğe dönüşür, başarı doruk noktasına ulaşır ve başarısızlığa ulaşır”

    taoizm`de varolan her şey yani bütün gerçeklik, kendini bir yinyang dualitesi içinde bulur. tao te ching`te var olan her şeyin toplamına “on bin şey” ismi verilir.

    dualiteye dayalı döngüsel tao sistemi de, diğer mistik felsefeler gibi, bir “merkez”e dayanır. aynı, plotinosun dokuzluklarında (enneads) anlattığı gibi diğer mistik felsefelerin ve taoizm`in sistemi de akla hemen bir çember imgesi getirir. çemberin çevresi, tezahür eden ve “hayal” olan bildiğimiz, dualiteye dayalı evren ve yaşamdır. bütün ikilikler çemberin çevresinde görülür biz de çemberin çevresindeyizdir. ancak bütün bu ikiliklerin kaynağı olan, bütün bu karşıt gözüken güçlerin, yin ve yang`ın buluştuğu ve mükemmel bir denge, mükemmel bir teklik haline ulaştığı çemberin merkezindeki gizem noktası vardır ve nihai gerçekliği simgeler...

    çemberin çevresinde yani “hayal” dünyası içinde; karşıt güçlerin, ikiliklerin aslında birbirinden bağımsız olgular yahut “karşıtlıklar” değil de aynı bütünün karşılıklı noktaları olduğunu anlarsak, “teklik” doktrinini de anlamaya bir adım yaklaşmış oluruz. 3 önemli taoist metninden biri olan zhuang zi`nın dediği gibi:

    “nihai gerçekte ne doğru ne yanlış, ne evet ne hayır, ne de herhangi bir ayrışma vardır. her şey, karşıtları da içerecek şekilde, birdir”

    ünlü yin yang şekli, yukarda anlattığım karşıtlıkları ve onların nihai noktada birliğini simgelemektedir. her şeyden önce, şekil yuvarlaktır ve bu, her şeyin (yaratılış/tezahür ediş ve yokoluş dahil) döngüsel olduğunu ifade eder. yin ve yang birbirinin içine geçer ve yin'te yang noktası, yang'te de yin noktası bulunur, bu da, hayatta her şeyin, bütün kavramların, uç noktaların, içlerinde karşıtlarını da içermesini anlatır. bunun yanında yin ve yang, bilincin ve tezahürün dolayısıyla bütün evrenin paradoksal doğasını ifade eder. doğa bizim zihinlerimiz aracılığıyla kendini açığa vurur.
  • hiç tanımadığı birinin ricasını tereddüt etmeden gerçekleştiren yazar. dediğim gibi, ne kadar teşekkür etsem az...
  • birbirleri olmadan var olması mümkün olmayan, birbirlerini tamamlayıcı denge felsefesi. yin azalıyorsa yang artıyordur, ya da tam tersi.

    yin ve yang bir temel enerjinin iki fazıdır. chi ‘ nin iki yüzü olduğu için farklı şartlarda işleyen iki enerji olarak kabul edilebilir. tai ji içindeki yang beyazdır ve içinde siyah bir nokta ile yin vardır. yin ise siyahtır ve içinde beyaz bir nokta ile yang vardır. bu şekildeki duruşları evrenin dengesini temsil eder. tüm bu ikilik, bir olarak görünen her şeyin içinde yer alır. dünya üzerinde bu ikiliğin yansımalarını gördüğümüz pek çok şey bulunur. en önemli örneğini gece ve gündüz olarak görürüz. karanlık ve aydınlık bu konudaki en büyük sembolizmdir.

    insanın varoluş sorgulamalarında zihinsel rahatlama ve daha bir sürü şey getirir.

    hem sevap, hem günah.
  • bir şey salt iyi veya salt kötü olamaz. herşey içinde zıddını da barındırır. aslında zıddı olan şey aynı zamanda onun var olma sebebidir. bu nedenle bir şeye karşı tamamen negatif ve redçi yaklaşmak veya tamamen pozitif ve benimseyici yaklaşmak zararlıdır. olumsuzun içindeki olumluyu kaçırmamıza veya olumlunun içindeki olumsuzdan zarar görmemize sebeb olur. bu evrende var olan müthiş bir dengedir. iyinin var olabilmek için kötüye muhtaç olması... ironik...
    bir arap atasözü olan "iyi olanı al kötüyü bırak" ile bu düşünce birleştirilince insana harika bir bakış açısı kazandırıyor. karşılaştığın her ne olursa olsun içinde az veya çok iyilik var onu bul ve al. gerisi mi? boşver gitsin. çünkü dünyanın sonuna kadar yok edilemiyecek.
  • çirkinle güzeli, gözle değil, görünüşle değil, akılla ayırt edin. göz pislikte biten yeşilliğe aldanır.
    mevlana
  • hiç güleceğim yokken beni güldürmüş, nickaltıma yazdıklarıyla:))) berhudar olası!!

    fil gibi de hafıza var ay, ben dün ne yediğimi hatırlamıyorum. zat-ı şahaneleri 3 yıl önce kiminle nereye gittiğimi hatırlıyor. ben şok, ben iptal. her yaz tatil krizine girdiğime kadar takipte:) biraz da kıskanmış gibime geldi, hala hatırladığına göre...

    ve teklifine gelince; varım diyorrrr!!! dm den gel, whatsapp tan gel! ortalığın tozunu attıralım;)
  • cin ve diger ulkelerdeki china town'larda cesitli yapilarin girisinde ejdarha gorunumlu aslan heykelleri bulunur. solda bulunan heykel; yin kuvvetini, kadini ve olumsuzlugu temsil eder. sagda bulunan heykel; yang kuvvetini, erkegi ve olumlulugu temsil eder. yin ve yang birbirinin ziddidir ama birbirinin tamamlayicisidir. birbirlerine bagimlidir. biri olmadan digeri varolamaz.
    (bkz: foo dogs)

    yin yang
hesabın var mı? giriş yap