• hiç bir zaman anlamayacağım tek insan türü. bir insanın sağlığı ve parası yerindeyken nasıl mutsuz olabilir? mutsuzluğunun üstesinden nasıl gelemez?

    insanları mutlu ederek mutlu olmak bu kadar kolayken.
  • fakir, sağlıksız ve mutlu insanın olamayacağı kadar saçma bir varsayımdır.
  • tatminsizlik ve amaçsızlıktır genel nedeni. çağın en büyük problemlerinden biridir ayrıca.

    zenginlerden çok duyulan bir cümle vardır; "para mutluluk getirmez." hayatta bir çok şeyi parayla satın alabilirsiniz ama mutluluğu alamazsınız. mutlu olmak için sevilen şeylerle uğraşmak ve amaç gerekir.

    istediği her şeye istediği an sahip olan insan bir süre sonra hiçbir şeyden memnun olmama, her şeyden sıkılma, çoğu şeyi anlamsız bulma durumuna düşecektir. çünkü sahip olacak farklı, zor bir şey kalmamıştır onun için.

    kariyer, eğitim, emeklilik, sağlık, çocuk, dünya turu... birçok insanın değişik amacı vardır ve attığı her adım bu amaçlara yöneliktir. bir amacı kalmayan insan ise yaşayan bitki gibidir. amacı kalmayan insanın sağlık, para, mercedes, boğaz manzaralı villa umrunda değildir.

    amacı zengin olmak olan fakir bir insan zengin oldukta sonra daha fazla para kazanmak için çalışacaktır. daha lüks ev daha pahalı araba isteyecektir. parası olduğu için bu istekleri yerine getirmek zor olmayacaktır. lüks yaşamın da insan ihtiyacının da sonu olmadığı için bu istekleri bir zaman sonra hiçbir şey ifade etmeyeceği için tatminsizlik başlayacaktır. şans oyunlarından büyük ikramiye kazanıp 8-9 yıl sonra sefil bir hayata sahip olan insan sayısı hiç de az değildir. şöhrete ve paraya kavuşup uyuşturucu, alkol batağına düşen ünlü sayısı da az değildir. sahip oldukları artık yetmez, daha fazlası ise tatmin etmez. ellerindeki her şeyi de kaybederler.

    zengin, yakışıklı/güzel, kariyerli, harika evi, son model arabası olan bir insan düşünün. dışarıdan bakıldığında dünyanın en mutlu insanı odur. belki de o insan bütün hedeflerini gerçekleştirmiş ve hayattan sıkılmıştır. para kazanmak, beğenilmek, mükemmel şartlarda yaşamak, dünyayı gezmek onun için sıradan bir hale gelmiştir. huzursuz ve mutsuz bir yaşam başlamıştır onun için. ama onun veya eşinin, çocuklarının yakalanacağı uzun tedavi gerektiren bir hastalık onun yeniden hayata tutunmasını sağlayacaktır. çünkü artık bir amacı vardır.

    gelişmiş ülkelerin de en büyük sorunlarından biri gençlerin intihar oranının yüksek olmasıdır. yüksektir çünkü refah seviyesinin yüksekliği, tadılmamış heyecan kalmaması, istenen her şeyin kolay elde edilmesi gençleri tatminsizliğe düşürüyor. hiçbir şeyden tatmin olmayan insan amaçsız kalır ve intihar kaçınılmaz olur.
  • ''doğuştan zengin kimi aile çocuklarının, paylarına düşen büyük mirası, çoğun inanılmaz kısalıktaki bir sürede harcayıp tükettikleri uğursuz savurganlığın kaynağı, gerçekte, zihnin yoksulluğundan ve boşluğundan fışkıran can sıkıntısından başka bir şey değildir. böyle bir genç, dışsal olarak zengindi, ama içsel olarak yoksul bir biçimde dünyaya gelmişti ve dıştan gelen her şeyi almak isteyerek boş yere, içsel yoksulluğu dışsal zenginlikle ikame etmek istiyordu. tıpkı genç kızların buğusuyla kuvvet kazanmaya çalışan yaşlı adamlar gibi. sonunda içsel yoksulluk bir de dışsal yoksulluğa yol açmıştı.''

    arthur schopenhauer - yaşam bilgeliği üzerine aforizmalar
hesabın var mı? giriş yap