• kuran'da adi gecen bir peygamber (enbiya 85, sad 48). hintli islam dusunuru abul kalam azad, bu kisinin aslinda sidarta (yani bildigin buda) olabilecegini ileri surmustur.
  • bir peygamber.zülkifl peygamberin bugün diyarbakır'a bağlı olan ergani ilçesinde,ilçenin eteğinde kurulduğu dağda makamı bulunduğu rivayet edilir.bu yüzden dağa 'makam dağı' da denir.
  • mezarı diyarbakır'ın eğil ilçesi sınırlarındadır.
  • toprak cesedini çürütmemiştir.

    https://www.korkusuzmedya.com/…ceklesti-h27787.html

    tanım: kabri diyarbakır eğil’de yer almaktadır. rivayete göre israiloğullarına hz. musa’nın şeriati üzere peygamberlik etmiştir. hz. elyasa kendisinden sonra işlerini yürütecek birini ararken bu işe talip olmuş ve kefalet sahibi anlamındaki zulkifl lakabını almıştır. asıl adı bişr’dir.
  • adının kökeni nedeniyle hakkında farklı açıklamalar getirilmiş kişidir.

    genelde yahudi-hıristiyan geleneğinde adı elija/elijah olarak geçen ve elias/ilyas'ın ardından gelen kişi olarak varsayılır.

    arapçadaki ilk anlamı "çifte (şeye) sahip olan (kişi)" olarak okunabilmekte. buna göre anlamı biraz karmaşık olsa da mecaz olarak "çifte ödüllendirilen kimse" şeklinde yorumlanmakta ve bu anlamıyla job/eyüp adlı kişiyi kastettiği düşünülmektedir.

    öte yandan, arapça köken itibarıyla zül-kifl ifadesi "kifl şehrinden olan kimse" olarak da okunabilmektedir. bu şehrin neresi olduğuna gelince de bugün ırak'ta ve fırat ırmağı kenarında yer alan al-kifl adlı bir yer bulunmaktadır ve burası incil'de adı hezekiel/ezekiel olarak geçen bir peygambere ait mezarı barındıran al-nuhailah camii'nin yeridir.

    yani isimler gittikçe karışmakta. bu son açıklamaya göre de bu kişi hezekiel olmaktadır.

    ayrıca joshua/yuša? ibn nun, obadiah/übeyde ve isaiah/sha?ya? adlı kişilere denk geldiğini söyleyenler de vardır ama bunlar genelde azınlık görüşleridir.

    ek olarak, aslında al-kfil şehrinin bu ırak kasabası değil de bugün tam konumu bilinmeyen kuzey hindistan'daki antik kapilavastu şehrine işaret ettiğini söyleyen de vardır. bunun önemi ise bu şehrin budizm'in kurucusu siddharta gautama ya da ermişlik adıyla buddha'nın çocukluğunu geçirdiği şehir olmasıdır. dolayısıyla "kfil şehrinden olan kişi" ile kastedilen buddha olmaktadır. ayrıca bu şehrin aslında yine aynı yerdeki kapeel şehri olduğunu iddia edenler de olduğu için zaten budist gelenek içinde buddha için "kapeelli" yani "kapeel şehrinden olan kimse" de denmektedir. bu açıklama kabul edilirse ve arapça'da "p" harfi olmadığı için bu şehrin adının "kafil" ya da "kifl" şeklinde okunması gerektiği de düşünülürse "kifl şehrinden olan kişi" ile kastedilenin buddha olması mümkündür.

    kuran'daki tin suresi 1-5'te yazılanlar buna destek olarak verilebilir:

    "incire, zeytine, sina dağına ve şu emîn beldeye (mekke'ye) yemin ederim ki, biz insanı en güzel biçimde yarattık. sonra onu aşağıların aşağısına indirdik."

    incir: buddha
    zeytin: isa peygamber
    sina dağı: musa peygamber
    mekke: muhammet peygamber

    yani burada birbiriyle anlamsız görünen ifadeler aslında 4 büyük din önderini ve vahiy aldıkları konumu kastetmektedir ve buddha ermişliğe yani aydınlanmaya bir incir ağacı altında otururken ulaşmıştır. kendisinin lakabı "kifl'den olan kişi"dir; öyleyse bu kişi buddha olmaktadır.
hesabın var mı? giriş yap