• şaşırtmamıştır. 17.000 km’de iki defa dsg şanzuman değiştiren arkadaşım var.
    araç: polo lounge
  • sorunsuzluğu ile ün yapmış bir marka olmanın dezavantaşlarını yaşıyor. yoksa alındığı ilk aydan sorun çıkarıp yolda kalan araç çoktur; ama tok sesli olunca dikkat çekmiş.
  • vw logosunu ön kaputun üstünden, camın hemen önünden ön panele indirdiğinden beri sorunlu bir araba.
    tospa haricinde sorun çıkarmayan bir aracı olmadı. dsg = problem. bu üç harf yan yana geldiği yerde hayırlı bir şey olmaz. genel olarak düz şanzımanda kullanılan balatalar o kadar ince ki 40 bini zor görüyor şehir içinde.
    böyle bir arkadaş bitirdi balatayı, servis çok istediği için dışarı benim ustama götürdük adam söktü bitmiş dedi orjinal parça geldi aralarındaki kalınlık farkı neredeyse aynı nasıl olur dedim adam doblo balatası gösterdi neredeyse 3 katı kalın. adamlar sırf servis para kazansın diye ince balata koyuyor. 2-3 kere yokuşta yaktın mı bitiyor.
    500 bin abi mecedes al,
    değişiklik istiyorsan lexus al.
    subaru çok güzel modellerle geldi bu sene.
    para harcamayı bilmiyorsunuz amk.
    500 bin ne prim bekliyorsun da gidip vw ye para veriyorsun.
  • 2015 model golf aracımı temmuz ayında alıp ağustos sonu itibarı ile debriyaj kaçırması neticesinde servise götürdüm. o tarihten beri 3 kere debriyaj değişti, ben alirken bu durumu bildiğim için halen garanti uzatması var. dsg çalışma toleransı cok az olduğu için düşük hacimli motorlarda sürekli yazılım güncellemesi yapıyorlar. sizin arıza kaydınız sürekli bildiriliyor ve bir güncelleme daha yapılıyor. neticede dsg alacaksan buna hazırlıklı ol ve garanti yaptır. ailede ayni anda 4 dsg 'li araba vardı. 3 ü arıza verdi. vermeyen kuru kavrama değildi.
    edit: otomatik alacaksan japon olsun. dur kalk mevzusundan ötürü hybrid alırsan tadından yenmez. toyota; oto çekicilerinin arizadan dolayı en az çektiği araba markasıdır.
  • oğlum haahaha ne kadar eziksiniz lan. adamlar seviniyor şanzıman arıza vermiş diye hhaahahhaha..

    3 senedir 4 farklı araç dsg kullanıyoruz. hiç bir sıkıntı yaşamadık.

    çünkü;

    araba durmadan d'den r'ye veya r'den d'ye çekmek gibi gerçekten ölümcül acemilikler yapmıyoruz.

    yokuşlarda arabanın bütün yükünü şanzımana bindirmiyoruz, n'ye alıp el frenini çekip yükü el frenine veriyoruz.

    sıkışık trafikte yeni gelin gibi frene ucundan basıp arabayı yarım debriyajda bırakmıyoruz, delikanlı gibi basıp kavramayı ayırıyoruz. (devir saatinin 1000'in altına düşmesinden anlayabilirsiniz.)

    yine çok dur kalk trafiklerde vitesi manuele çekip gereksiz d1-d2 geçişlerini engelliyoruz.

    4 senedir biz bir sıkıntı yaşamadık,umarım sizler de bazı özen gösterilmesi gereken şeyleri dikkate alır siz de yaşamazsınız. iyi forumlar gençler. :)
  • otomatik vites arabaya sıcak bakamama sebebi bir olay daha. tek kelimeyle rezalet.
  • şaşırtmayandır. volswagen araçlarının birçoğunun böyle ağır sorunları olduğu hep söyleniyordu. doğrulanmış oldu.
  • aha yine malum başlık açılmış. şimdi alman yalayıcılar toplanır başlığa.
    "hıııı hiç de bilem türkiyeye gelince bozulmuştur buranın topraklarında bile hayır yok arabalar gelince bozuluyor coğrafya kaderdir abeğğğğ"

    edit: zf in genel merkezinde üst kademelerde çalışan mühendis, proje yöneticisi vb. bir çok insanla tanıştım sohbet ettim. bilindiği üzere vw'nin şansımanını zf üretiyor. hepsinin ağzından çıkan ortak sözler. "artık eski kalitesi kalmadı alman otomobillerinin. bütün dünya farklı üretim teknikleri kullanmaya başlarken bizler hala 80 li yıllardan kalan üretim metodlarını kullanıyoruz ve tepe yönetimine bunu bir türlü anlatamıyoruz. o kadar kibirliler ki, araba yapmayı sizden öğrenecek değiliz diyip bizi başlarından atıyorlar."
    evet yanlış duymadınız bunlar otomotiv sektörünün merkezinde çalışan insanlar dile getiriyor. bu sadece zf için geçerli değil stuttgart'ta çalışan insanların da ağzından bu tarz laflar düşmüyor.
    bir diğer neden ise 40 sene önce kendini yetiştirmiş alman mühendisler yöneticilik pozisyonlarından emekli oldular ve bir çoğu ya çocuk yapmadı ya da çocukları mühendis doktor avukat olmak yerine araba tamircisi tornacılık tesisatçılık marangozluk gibi almanya'da en az mühendis kadar para kazandıran meslekleri seçtiler. şu an alman otomotiv sektörünün yönetim kadrosunda ciddi sıkıntılar var. tabi hala harikalar ve hala dünyanın en iyi araçlarını almanlar üretiyorlar bu konuda adamlara bok atacak değilim fakat kalite düşüyor bu inkar edilemeyecek bir gerçek. daha da kötüsü bu düşüşle ilgili sektördeki herkes umutsuz. bu düşüşün hızla devam edeceğini hem doğu ülkelerinin (kore, japonya) hem de amerikanın otomotiv anlamında gelecekte almanya'yı geçeceklerini düşünüyorlar. almanyanın çok güzel bir özelliğidir dışarıya mevcut durumlarını olduğundan daha iyi göstermeleri. bu konuda çok başarılılar. fakat bu olanların içerisinde olan biri olarak sizi temin edebilirim ki durum bu.
  • ikame arac verilmis, ilgilenmis, ve gerekli onarim bedelsiz yapilacaktir, sorun ne ? sanssizlik, buyuk bir ariza evet, evet sorun ama olabiliyor boyle seyler, sorunun giderildi mi ?
  • pazartesi aracı olabilir. adam hafta sonu takılıp bira mira bol seks falan kafa yerine gelmeden pazartesi iş başı yapınca boktan bir montaj yapmış olabilir ama dsg pişmanlıktır.
hesabın var mı? giriş yap