• --- spoiler ---
    ne oldu gencolar, yazsanıza. haniko analizo?
    --- spoiler ---

    ülkemize vatanımıza destek olmak için 6,60'tan aldığımız dolarları 7,23'den sattık canım.
  • bu seviyede bir arsızlık dolar kurunun yanında bile yüksek kalıyor hakikaten.

    adam utanmıyor "7,05 olmuş niye yazmiyorsunuz" diyor. bakın dediği noktada dolar; 7,05

    yazık ya demek ki 6,95 falan olsa, 'çakıldı' diye başlık açacak arsız. bence ülkenin asıl handikapı bu işte, cahillik falan değil, arsızlık. çalıyor ama çalışıyor da diye oy verebilen arsızlık da bu.

    -------------------------------------------------------------------
    mesaj atan bazı mallara not; ortada bir iki yüzlülük yok. tabii ki artarken daha çok entry girilecek. çünkü 5 artıyorsa 1 düşmüyor. dolar 7 tl. sen her yıl fakirleşmiyor olsaydın o zaman mesela diyebilirdin ki; e çıktığı kadar düşüyor da bakın 15 yıldır aynı vs ama neredeee? anladın mı mal?
  • 7.05’i reis’in indirdiği şamar olarak yorumlayan yazaların varlığını gösteren başlıktır.
  • doların bugünkü seyrinin kökü, perşembe günkü kanlı savaştır.

    peki perşembe günü ne oldu?

    öncelikle resmi gazetede "finansal piyasalarda manipülasyon ve yanıltıcı işlemler hakkında yönetmelik" çıkarıldı. yönetmelikten herkes bir anda korktu. ancak bu yönetmelik sadece "bankalarca gerçekleştirilen fiiller için"di. vatandaş için bu geçerli değil yani. biz buradan istediğimizi yazabiliriz.

    nitekim yönetmelik idarenin bir düzenleyici işlemidir. anayasa'nın 124'üncü maddesinde yönetmeliğin ne olduğu belirtilir. buna göre idari kurumlar, kendi görev alanlarını ilgilendirmek üzere yönetmelik çıkarabilirler. gayet olağan bir şey bu.

    ancak olağan olmayan, bu yönetmeliğin içeriğidir. gerçekten, ali babacan'ın geçen gün yavuz oğhan'a tabir ettiği şekliyle "türkiye'ye yakışmayan, koskoca bir g20 ülkesine yakışmayan bir yönetmelik"tir bu. dahası, türkiye'yi gülünç duruma da düşürüyormuş babacan'a göre.

    netice itibarıyla bu yönetmelik, malumun ilamıdır. yani "türk lirasını tokatlayanlar var, ben onlara karşı yaptırım yoluyla mücadele edeceğim" demektir.

    peki soru şudur, türk lirası'nı neden tokatlattırıyorsun? senin görevin önceden bunu savunmak değil miydi?

    herkesin sorduğu soru bu, ancak verilen yanıt yok. uğur gürses'in en son yazdığı "hisseli harikalar kumpanyası" başlıklı harika yazısını da bu kapsamda okuyabilirsiniz.

    işte perşembe günü yaşananlar, aslında ağustos 2018'de yaşadığımız kur şokunun küçük bir versiyonuydu. bunu ege cansen de bu şekilde ifade etti. tabi sütten ağzı yanan ekonomi yönetimi bu sefer çareyi zorba yöntemlerde buldu. ancak ege cansen ve asaf savaş akat tarafından kura bu müdahale meşru bulundu. ancak arkasından hemen soruyu da sordu iki üstat: bugüne kadar neden lirada böyle bir zayıflık oluştu da doğru adımlar atılmadı?

    dolayısıyla perşembe günkü savaş, manipülasyon üzerine atılan üç banka yasağı yaptırımıdır ve sonrasında kur dizginlenmiştir. açıkçası şu anda bankacılık piyasasında bir şok var. lira'nın konvertibilitesi hakkında yoğun eleştiri var bddk'ya. piyasa yanlısı analiz yapmayı tercih eden mert yılmaz bile "yapılan hatanın doları 7.20'ye taşıdığını" ifade etti. dahası, yine mert yılmaz, daha önce de aynı şeylerin yapıldığını ve bunların yarardan çok zararı olduğunu, neden aynı şeylerin yapılarak farklı bir beklenti içerisine girildiğini sorguladı videosunda.

    ne oldu diye soracak olursanız, bddk önce 3 bankaya yasak getirdi. bunlar uluslararası saygın kuruluşlardı. bnp paribas sa, citibank na ve ubs ag'ye 7 mayıs günü getirilen tl işlem yasağı, 11 mayıs itibarıyla kaldırıldı.

    kerim rota'sından, uğur gürses'ine, zümrüt imamoğlu'ndan, timothy ash'ine kadar bu alınan karar sorgulandı ve sert bir şekilde eleştirildi.

    hatta bu yazıyı yazmama sebebiyet veren, uluslararası camiada bilinen timothy ash'in tiviti oldu. ash "türkiye'de hiç kimse sermaye kontrolleri istemiyor" ifadesini kullandı. türkiye gibi bir ülke için bu gibi açıklamalar gerçekten itibar kaybıdır.

    şu an kurun bu şekilde sakin kalmasının kökü de buradan kaynaklanıyor. tabi inanılmaz bir repütasyon kaybı oldu ancak yine de halen bir "bekle-gör" havasında herkes. o yönetmeliğin iptalini isteyecek bir babayiğit çıkar mı bilmiyorum ancak demokles'in kılıcı gibi sallanacak bankaların üzerinde gibi görünüyor. dolayısıyla da sakinlik ve kurun yavaş yavaş düşmesi bundan kaynaklanıyor. tabi çok sevinilecek bir durum yok, çünkü tüm problemler olduğu gibi duruyor ve hiçbirine çözüm üretilmiş değil.

    biz söylememizi tekrarlayalım: döviz olmadan para basıyorsanız, kurun yükselmemesi için döviz satıyorsanız, artık uluslararası camia tarafından da tabir edilecek şekilde "sermaye kontrolleri" uygulamaya başlamışsanız, yakın zaman içerisinde 170 milyar dolar ödemeniz varsa ve net döviz rezervleriniz eksiye geçmişse, ülkenin yarısından fazlasını dışlıyorsanız, türk tipi başkanlık sistemindeyseniz, imf ve fed gibi dış kaynak arayışlarınız olumsuz neticeleniyorsa, ihracat yapılamayacağı belliyse, merkez bankanız bağımsız değilse, ekonomi yönetimine güven yoksa gidişatın yönü bellidir.

    bu iş bir anda olmayacak tabi. mehter yürüyüşü gibi iki ileri bir geri şeklinde gerçekleşecek.

    dolar kuru, şubat başında 5.98'lerdeydi. bugün 7.02'lerde.

    olaya günlük bakmayın, trende bakın.

    günlük değerlerle oynanabilir ancak trend doğruyu gösterir.

    *

    (bkz: 2020 ekonomik krizi/@dragonlady)

    (bkz: kemal derviş'in ekonomik kriz öngörüsü/@dragonlady)
  • dolar demiş comolokko, adam hala reis diyor , şamar diyor, ekşicilere koyduk hihohhahah diyen organizmaları görmemizi sağlayan kur
  • ülkenin parası doların 7’de 1’i olmuş, adam haniko analizco diyor. yemin ederim cahillik dünyanın en büyük mutluluğu.

    edit: ulan kardeş o zaman 20 tl ye çıksın, 19’a düşürelim haniko analizco de.
  • ne mi oldu?

    ananın amı oldu, ananın amı!

    trollüğün de bir sınırı olsun artık. sözlük yönetimi misiniz ne haltsınız ne iş yapıyorsunuz anlamıyorum.

    3 kasım 2002 dolar 1,67
    12 mayıs 2020 dolar 7,03!!!!

    yok dış güçler, yok fetö. bu ülke ne kadar çaresiz duruma getirildi ki böyle ülkenin parası 20 yılda 6 kat değer kaybederken bu ülke sadece izleyebildi.

    hangi dış güçler bunlar, bu dış güçler nasıl at koşturabiliyor bu ülkede. devleti yönetenler bu yükselişe önlem alamıyorsa ne iş yapıyorlar.

    dolar yükselirken sizin gibi salaklar zannediyor ki, mutlu oluyoruz. hayır sayın amınakoduğum. senin gibi zevatlar senelerdir hiç sesini çıkarmadığı için zaten yöneticilerin umrunda olmadı ülkenin durumu. ses çıkarıyoruz ki bari koltuk kaybedecekler diye korkup işlerini yapsınlar. dolar 7 oldu 7 daha ne olsun sayın amınakoduğum. 1,67 olan dolar 7 oldu.

    edit: üretimi arttıracak reform mu yapacaklar, başka çare mi bulacaklar bilemem. artık dolar satarak falan düzeleceğini ummayın. 2 sene önce sata sata 6 seviyesine geri çektik 7 seviyesinden 1 sene de yine aynı yere geri geldi ve hatta geçti. ülke olarak fakirleşiyoruz farkında mısınız? sadece ben değil sen de fakirleşiyorsun. en önemlisi, iş verenin fakirleşiyor. iş verenin sana verdiği maaş yetmediğinde özbekistandan gelen kadınlar gibi başka ülkelerde temizlikçi veya rusya ve ukraynadaki gibi yüksek lisanslı hizmetçi olacaksın( inşallah hizmetçilikle kalır).

    ulan gürcistandan, bulgaristandan tarlana çalışmaya gelen mevsimlik işçi, artık siz bize gelirsiniz çalışmaya ehe ehe diye gülüyor. siz neyin kafasını yaşıyorsunuz?
  • çok ilginç entirileri barındiran durum.

    akpli arkadaşlar 7.24 den 7 indi diye, reizlerini hemen yine ekonomi dahisi ilan falan etmişler, ekonomi destanına falan bağlamışlar, diğer yazarları mallıkla falan suçlamışlar vs vs.

    aynı tipler aynı seyleri dolar 8.1 den 8 e indiğinde bu yıl, dolar 10.1 den 10 a indiğinde gelecek yıl yapacaklar.
  • dolar 7,05'e çakılmıştır. 6 ay önce 5,70 'ken bu seviyeye çıkmayan kur, 20 kuruş düşerek çakılıyor. welcome to turkey
  • döviz fiyatlarının düşmesinin nedeni şu iki şeyden biri olabilir:
    1) ülkeye yüklü miktarda döviz girişi olmuştur.
    a) ihracat yoluyla büyük bir para girişi olmamıştır.
    b) turistler (sağlık turizmi için gelenler dahil) gelmediğine göre turistik gelir elde
    edilmemiştir.
    c) borçlarımız daha yüksek faizle alınan başka borçlarla çevrilmiş, yani ötelenmiştir
    d) bir ülke varlığı yabancılara, (çin ya da araplara) satılmıştır.
    e) haramzadeler ülkeden çalıp yurtdışına kaçırdıkları paralardan önemli bir bölümünü geri getirmişlerdir.

    2) merkez bankası, devlet ve özel bankaların merkez bankası kasasında tutmak zorunda olduğu dövizleri satmaya başlamıştır. (bir vatandaş bankaya 100 dolar yatırsa, banka bunun 80 dolarını kullanır, 20 dolarını merkez bankası kasasında saklar) ilk iş olarak da vakıflar, halkbank, ziraat bankası ve işbank'ın dövizleri piyasaya sürülmüştür.

    seç beğen al.
hesabın var mı? giriş yap