• şimdi o foton 13 milyar yıl önce harekete başlamıştır. yani demek oluyor ki bu amcamız ilk fotonlardan. doğduğu andan itibaren 13 milyar yıl durmaksızın koşar adımlarla bize gelmiş hoşgelmiş.
  • kaynarca-pendik arasında trafiğe takılmıştır.
  • (bkz: 6)
  • yapilan sacma sapan geyikleri gecersek eger, kavramlar arasinda bir fark bulunan onerme. oncelikle akillarda bulunmasi gereken sey evrenin genisleme hizi, isik hizindan buyuktur. bunu cebe koyduk. yazilan makalede evrenin ceperiyle evren icerisindekiler karsilastirilmistir ki bu yanlistir. evrenin ceperi her ne kadar isik hizindan hizli buyuse de, evrenin icindekiler degil.

    esasen olay lastigi cekip birakma gibi dusunulebilir. kismen dogru bir onermedir.ama ayni lastige baktigimiz zaman en ucktaki parcalar, icteki parcalar kadar gerilmezler, bu lastik olur, yay olur. birbirinden uzaklasmak ta gorelilik icerisinde yani.

    simdi olay sudur ki, diyelim bir dag evine gidecegiz ve bir ovanin ortasindayiz. dag evine giden yolda kavsaklar var ve zaman icerisinde icinde bulundugumuz ortam genisliyor.gectigimiz kavsaklar, duz yollar uzuyor.

    simdi baslangic noktasindanj cikan araba ile oraya direk cikabilen bir arabanin ulasma zamanlar kesinlikle ayni olamaz. dogrudur. ancak eger isik hizinda hareket ediyorsak ve eger altimizda yer alan merkez isik hizindan daha yavas hareket ediyorsa, biz gidecegimiz zamani az yada cok hesap edebiliriz.

    onun icin diyorlar ki, evren 13 kusur milyar yasinda. oralardan gelen isik mutlaka kutlelerin egdigi yerlerden geciyor, tipki bir arabanin kavsaklardan gecerken yolu uzatmasi gibi. bir de isigin dalga fonksiyonu var ki oralara hic girmeyelim.

    karisik bir konudur. uzerinde illaha ki su yada bu denilemez.
  • cehalet kokan bir yazı.

    genç arkadaşımız yazısında sormuş "yalnız, hiçbir madde ışıktan hızlı hareket edemiyorsa, bir zamanlar 2.5 milyar ışık yılı yakınımızda bulunan 12 milyar yaşındaki bir gökada bizden nasıl 30 milyar ışık yılı uzaklaşabiliyor?" bu soru şu şekilde de sorulabilirsi "insanlar maymundan geliyorsa şimdiki maymunlar neden insan olmuyor?".

    hadi yavrum hadi, kahvehane köşelerine alalım sizi.
  • henüz yolun yarısında olduğundan 35'tir.
  • göreceli olandır, ışık için sıfır iken bize göre 13 milyar ışık yılıdır, başka ölçü birimleri ile farklı bir ortamdan gözlemleyen için de farklı olabilir...
  • (bkz: baba yorgun)
hesabın var mı? giriş yap