• çok değerli, çok saygın, çok tecrübeli, çok bilgili bir ekonomi uzmanında aynen şu tavsiyeleri almıştım, mb'nin bunu uygularsa eğer doların düşeceğinden eminim.

    anlattıkları şunlar;
    şimdi merkez bankası şu aşamada ne yapabilir? ortada bir yangın var, bu yangın suyla söndürebilecek bir yangın değil, petrol yangını bu, buna köpükle müdahale etmek gerekir. peki ne yapacak? ben olsam ne yaparım açıkçası; 10 milyar dolar şakkadanak satılır, şaşırır millet, hiç beklemedikleri bir hareket, niye satıyor, nasıl satıyor hani rezervi falan düşük derler. herkes bundan sonra, mb'nin pili bitti diyecek. arkadan bi' 10 milyar daha satarım, 20 eder, yetmedi bi' 10 milyar daha satarım, işte bu şekilde biter.

    çok değerli(!) ekonomi uzmanının yorumları bu şekildeydi, sizlerle paylaşmak istedim.
  • fed sıkılaştırmaya yeni başladıysa daha şimdiden bu piyasada ülkemiz veya diğer ülkeler nasıl dayanacak? türk lirası dolar karşısında bu yılın başından bu yana %16 değer kaybetti. ki değer kaybeden lira türkiye için zaten yeterince ekonomik probleme neden oldu. şu anda enflasyon %12.15’te. hal böyleyken daha kötü senaryolara hazırlıklı olunmalı.

    yani dostlar daha şarkının “led bir' vele diştiri / vela di seau diftiri / led bir' vele diştiri / vela di seau diftiri” kısmındayız, ritme uygun dalgalanmalar söz konusu. şarkının daha “ya el yelil / lili li lilil” kısmına geçmedik.

    (bkz: ya el yelil)
    (bkz: mezdeke)
  • (bkz: çok tuttuğu için devamı çekilen filmlerde bu hafta)

    ilk filmi buraya geçtiğimiz haftanın özetini de şuraya bırakalım.

    geçen hafta, enflasyon verileri açıklanmadan önce doları 4.68'den yerlinin eline veren ve kuru 4 günde 4.45'e getirip sattıran ve 4.44'ü inatla kırdırmayarak büyük resmi görün, filmin devamı var diyen yabancı yatırımcının gösterime giren yeni filmini izliyoruz.

    bu haftayı özetlemek gerekirse...

    dün sabah, ilk seans sonrası yılanoğlu ve kek esprileri ile 4.69'u gören kur, abd açılışı sonrası türkye etf'lerde %4'e yakın çıkışlar yaşanmasına rağmen 4.64'ün altını gördü.

    gece, fed'in 25 baz puanlık faiz kararı ardından, fed'in bu yıl 4. faiz artışına yeşil ışık yakmasıyla pazartesiden beri yaşanan yükselişin nedeni de ortaya çıkmış oldu.

    4. faiz açıklaması ile dolar endeksinin yükselişiyle yeniden 4.67'nin üzerini gören kur, powell'ın aslında 4 faiz olmayabilir* , enflasyonda henüz galibiyet kazanmadık diyerek durumu toparlamaya çalışan açıklamaları ile dolar endeksi yeniden eksiye geçince kur da günü 4.64'ün üzerinde kapattı.

    bugüne dönecek olursak...

    bayram nedeniyle bu haftanın son işlem gününde, bist 100, asya ve avrupa piyasalarının ekside olmasına rağmen haftayı %1.11 yükselişle kapattı.

    kur, amb toplantısı öncesi dolar endeksinin düşüşü sonucu 4.60'lara kadar gerilerken toplantı öncesi 4.62'nin üzerinde seyretti.

    bu sefer sürpriz yaşanma ihtimalinin olmadığı bir toplantı gerçekleşti.

    amb'nin varlık alımlarını aralık 2018'de sonlandıracağını ve bu sene faiz artışı yapmak gibi bir çılgınlık düşünmediklerini * açıklamasıyla * kur da dolar endeksinin yükselişiyle birlikte 4.64'ü gördü.

    abd açılışı sonrası ise, amb'nin gelişmekte olan piyasaları rahatlatan bu kararı ile 1.5 yılın en düşük seviyelerine gelmiş türkiye etf'lere girişler yaşanacaktır.

    bu da kuru yeniden 4.59 seviyesine kadar çekerse sürpriz olmaz..

    yerli yatırımcı, her zamanki gibi merkez bankası müdahale ediyeah, bunlar bayram tatili yüzünden yaaa derken yabancı yatırımcı da viskisinin yanında purosunu yakarak 48 saatte kazandığı paranın tadını çıkaracak...

    işin vahim kısmı ise koskoca ülke, faiz lobisinin ve dış mihrakların oyuncağı olmuş durumda.

    beyaz yakalının yemeden, içmeden 50 yılda biriktiremeyeceği paralar, bu ülke üzerinden bir gecede kazanılıyor...

    bankaların %13.50 faizle fonlandığı nisan ayını 4.06'dan kapatmış kur, bugün glp faizi %20.75'e gelmişken 4.06 ne arar la piyasada olmuş...

    faiz koridoru, faiz 4 şeritli otoyolu olmuş..

    15 gün önce %13.97 olan 10 yıllık tahvil faizi %16.25'e, %17.04 olan 2 yıllık tahvil faizi ise %19.12'ye yükselmiş..

    ingiliz hayranı bir gözlüklü, utanmadan hala enflasyon ikinci yarıda düşecek diyor..

    türkiye cds 2016 seviyesi olan 300'lere gelirken yabancı, senin paran evlat olsa sevilmez diyor..

    1. ve 2. çeyrekteki %7 üzerinde büyüme rakamlarının yerini 3. ve 4. çeyrek küçülme rakamları alınca dolar çıksın 1000 liraya bizim umurumuzda değil diyen çomarların suratlarının alacağı ebemkuşağı renkleri göreceğim...

    reis, meydanlarda hala moody's'e seçim sonrası operasyon çekeceğiz diyerek boş keseden sallasa da kimin kime operasyon çektiği ortada...

    her yıl kriz var diyenlerden biri olmadım, bugüne kadar yazdıklarım ortada ama 2019 ya da 2020'de bu ülke, bu kafayla devam ederse batar.

    venezuela olmayız ama arjantin'e döneceğimizden kimsenin şüphesi olmasın zira tarih tekerrürden ibarettir.

    (bkz: imf'den borç istenen süper ustalık dönemi)

    yok artık ali sami alkış diyenler, burada arjantin ile ilgili yazdığımı okusunlar..

    ben o yazıyı yazdığımda faiz %13.50, kur da 4.21'di..

    1.5 ay önce glp faizi %20.75 olacak deseler neremizle gülerdik bilemem ama geldiğimiz nokta ortada...

    bu haftadan sonrası içinse kur tahmini yapmak, suya yazı yazmaktan öteye gitmez...

    ya da bloomberg ht'de konuşan ''... uzmanı'' taklidi yapayım...

    kur 4.44'ü kırarsa; evet, tcmb'nin doğru ve zamanında hamleleri sayesinde buradayız. fed'in bu yıl 4. faiz artışı ve amb'nin eylül 2018'de genişleme politikasını sonlandırması piyasa tarafından fiyatlanmıştı. anketler de sayın erdoğan'ın seçimi 1. turda kazanacağını gösteriyor. haliyle, kurun bu seviyelerde olması gayet doğal...

    kur 4.72'yi kırarsa; evet, tcmb, çok geç kaldı. fed'in bu yıl 4 faiz artışı yapması gelişmekte olan piyasalar için olumsuz, yellen başkanlığında fed bu kadar şahin davranamazdı. amb'nin piyasalara aşıladığı aylık 30 milyar euronun bu yıl sonlanması gelişmekte olan ülke kurlarında baskı oluşturdu. türkiye'de seçimin 2. tura kalma olasılığının oluşturduğu belirsizlik ile gelişmekte olan ülkelerden negatif ayrışmamız sonucu maalesef buradayız..

    neyse, şaka bir yana..

    artık önümüzdeki 2 haftalık süreç tamamiyle kucağına oturduğumuz yabancının seçimden beklentisine göre şekillenecek.

    ben yine de olası senaryoları yazayım...

    1. senaryo : rte 1. turda seçimi kazanır, cumhur ittifakı meclis'te salt çoğunluğa sahip olur...

    bu senaryonun gerçekleşme olasılığının, kurun bu hafta 4.90'ı görme olasılığından bile daha düşük olduğunu belirtmekle birlikte en son siyasetle ilgili ukalalık yaptığımda bir takım başarısızlıklar söz konusu olmuştu. onun için büyük konuşmayayım..

    normal şartlarda, kur kısa vadede çok sert düşüş yaşar derdim lakin ki öyle değildir...

    bu seçim sonucuyla ülkede kökten bir sistem değişikliği yaşanmasının yanı sıra global konjonktür çok farklı.. şahsen, rte'nin gitmesinde bu sefer çok kararlı ve istekli bir avrupa ve abd görüyorum..

    bundan dolayı moody's,fitch ve s&p seçimden belki de 1 gün sonra zaten halkalı çöplüğüne denk kredi notumuzu düşürdüklerini açıklayacak ve çarşı pazar karışacaktır.

    reis; ''eyy çetinkaya, indir bakalım şu faizleri'' diyerek ülkeyi bir gecede batırmazsa tabii..

    2. senaryo : rte 2. turda seçimi kazanır fakat cumhur ittifakı mecliste çoğunluğu kaybeder.

    (bkz: insert stepne for erken seçim)

    ülke ekonomisi bir seçimi daha kaldırabilir mi? onu göreceğiz...

    3. senaryo : rte 2. turda seçimi kazanır fakat millet ittifakı mecliste salt çoğunluğu kazanır.

    (bkz: insert stepne for erken seçim)

    4. senaryo : ince 2. turda seçimi kazanır ve millet ittifakı mecliste salt çoğunluğa ulaşır.

    bu senaryo gerçekleşirse * kuru muru bırakın ve kutlama için sokağa çıkın..

    iyi bayramlar..

    dolar dip yaparken sesi çıkmayan ekşici bildirdi.
  • fed'in faiz artırmaları zaten piyasa tarafından tahmin edilir ve önceden fiyatlanır.
    (krizden sonraki ilk faiz artırımlarından sonra usd/tl düşmüştü bile - aşırı fiyatlandı diye-) o yüzden yarın bugünkü kadar büyük bir şok olacağını zannetmem.

    -karar sırasında 4.67'de olan kur karardan sonra aniden 4.63'lere gevşedi zaten.-

    fed'in fiyat artırması bekleniyordu, hatta 2018'in tamamında toplam 4 artırım beklenmekte. (yani bundan sonraki her fomctoplantısında artar gibi gözüküyor.) kalanlar da zamanı gelince önceden fiyatlanacaktır.

    avrupa merkez bankası (bkz: ecb) da işin içine katılınca halimiz (ve bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin hali) ne olacak göreceğiz.

    2000'lerin başındaki statüko gereği gelişmekte olan ülkelere akıtan musluk 2008 kriziyle birlikte daha coşmuştu. ancak o günler sona eriyor ve musluğu kısmaya başladılar.

    o zamanlar sadece bizde değil, her yerde "biz yaptık" vardı, şimdi "dış güçler" var. aslında kimsenin bir halt yaptığı yok, babalar ne isterse öyle gidiyor ekonomiler. halka ne diyeceğiniz size kalmış.

    bu olacaklardan etkilenmemek için ne yapmak gerekir?
    çok vizyoner ve liyakat ile iş başına geçecek insanlarla yönetim kadrosu kurulur, ülkede huzuru sağlarsınız vs. o iş bizden geçti. artık izleyici konumundayız. izleyelim görelim.

    edit: yazım

    edit 14.06.2018 13*- beklendigi gibi su an yine 4.63’lere cekildi. yani dunku karardan soneaki dusuk seviyesine.
    dolar bundan sonra artmaz degil, artabilir; ancak onun nedeni artik fed’in faiz artirimi olmaz.
  • aldıkları 1000'er lirayla 4,48'den dolar alan emeklilere gerçek bayram hediyesini vermektedir.
  • dış mihraklar, müdahale için müslüman ülkemizin bayramını seçmişler. yer mi bu halk? yarın şeker yemek yerine dolar yiyip gereken dersi vericez allah’ın izniyle.
  • iyi bayramlar azman,iyi bayramlar kobra nejdet,iyi bayramlar türkiye ohhh
  • bugün-yarın olmasa da para ülkemizi terk edecek, etmek zorunda. bugün çok önemli bir karar çıktı, fed' in yüksek faiz politikasına şimdiye kadar direnen ecb (avrupa merkez bankası), bono satın alarak piyasaya nakit para sağlamaya bu yıl sonu itibariyle son vermeye karar verdi. bugün euro' nun düşmesinin sebebi bu ani ve sert karar.

    https://www.ft.com/…734-6fbe-11e8-92d3-6c13e5c92914

    2019 yılı; gelişmekte olan nakde bağımlı tüm ülkeler için kabus olacak. 8 temmuz' dan sonra kim gelirse gelsin türkiye bunun altından kalkamaz.

    muharrem ince seçimi kaybederse hemen olağanüstü kongre ilan edilmesini sağlayıp partinin başına geçsin. çünkü bu, tayyip' in kesinlikle-kesinlikle-kesinlikle son 5 yılı olacak. dolayısıyla ekonomiyi düzeltmek için ince' nin seçimden sonra derhal çalışmaya başlaması gerekiyor.
  • şeyler nerde ya piyasa kapalı yawcılar.
    amk bebeleri bana mesaj atıyor piyasa kapalı diye al sana piyasa götüne girsin.
  • seçimlerin neden apar topar haziranda yapıldıgını daha iyi görüyoruz. 1.5 seneyi bırak eylül ekimi bile göremeyecekmiş mevcut hükümet. dolar 6tl iken girecekmişiz seçime.
hesabın var mı? giriş yap