• emre özpeynirci
    istatistikler çok üzücü.düzenleme doğru daha öncede denendi ancak başarılı olmadı.suistimal edilebilir ve denetiminin sıkı bir şekilde yapılması gerekmektedir.emre özpeynirci'nin bahsettiği suistimal edilebilir dediğim nokta şu ;
    sonuçta bu teşvik yine bazılarına yeni kazanç kapısı yaratacak. çünkü bu kişiler piyasada kullanılmayan hurda araçları toplayıp getirecek ve bayide sıfır otomobil alanlara bunu satacaklar. bu sayede piyasadan yok parasına alınan araçlardan en az 4-5 bin tl kazanç sağlayacaklar. yeni otomobil alan kişi de, ödeyeceği toplam ücrette 3-4 bin tl indirimi görünce tabii ki ‘hayır’ demeyecek. bu geçmişte yaşandı, şimdi de yaşanacak. bunları hükümet de biliyor. açıkçası burada önemli olan, gerçekten hurda araçlar bu kez gerçekten trafikten çekilip, imha edilecek mi? çünkü geçmişte çekilmemişti. şimdi hükümet bu düzenlemeyle bunun altını çiziyor ve ayrıca ihraç yoluyla da bunun yapılabileceğini ekliyor. bunun için sıkı denetim yapılmalı, araçların durumu tek tek takip edilmelidir. o zaman bu teşvik hem sektöre, hem sağlığımıza hem de cebimize yarar.
  • gereksiz bir teşvik olduğu görülüyor. adamın parası olsa zaten 16 yaş üstü arabaya binmez. örneğin şuan sıfırda orta kıvam arabalar 80 bin tl. elindeki arabayı 10 bine sayacak 70 bin tl'yi nereden bulacak? boş bir teşvik olmuş.
  • zorlama eleştirilere sahne olmuş teşvik..

    deniliyor ki adamın parası olsa yeni araba alır. bir sürü milyon insanın yaşadığı bir ülkede kanun çıkarıyorsunuz. herkesin ihtiyaçları, karşı karşıya bulunduğu hukuki problemler farklı farklıdır. kanunlar başka problemler yaratmadan, mevcut problemleri çözme üzerine kurgulanır. adamın eski püskü bir arabası vardır, yenisini almaya parası yoktur, arabayı satsa kimse almıyor, atmaya kalksa zarar edecek.. ötv indirimi teşviği verirsin, adam arabasını sıfır araç almaya niyetli birine satabilme imkanına kavuşur, bu bir. adam krediyle sıfır araba almaya niyetlidir ama krediye girecek olsa bile miktar yüksektir. hurdaya çıkarabileceği bir arabası varsa kafadan 10 bin lira yardım yapmış olursunuz, kimseye zararı yoktur. bunları yaptığınız zaman da otomobil endüstrisi biraz canlanmış olur, hurdaya çıkması gereken araçların makyajlanıp piyasaya sürülmesi veya ucuz oldukları için gayrimeşru işlerde (kapkaç vs) kullanılma tehlikesi nisbeten azalır.

    demişler ki efenim arabaları ucuza alacaklar da yeni araba almak isteyenlere satacaklar, buradan para kazanacaklar.. ee sana ne.. bu ülkenin vatandaşı üçbeş kuruş para kazanacaksa, bunu kendi rızasıyla yapıyorsa bundan kimin nasıl bir zararı oluyor? sonuçta devletin hedefi, bu araçları hurdaya çıkarmak. devlet bu amacına ulaşıyor mu, evet? arabasını satamayan ama kullanması da maliyetli olan gariban, üçbeş kuruş kar ediyor mu, evet. sonuçta sizin ticaret dediğiniz mevzu da bir alım satım, fırsatları değerlendirme olayıdır. "birileri" diyerek sanki gayrimeşru bir iş yapılıyormuş gibi bir hava yaratmanın alemi yoktur. yapılan işlemin, çıkan kanunun, hurdaya çıkma potansiyeli olan bir arabaya sahip her vatandaşa büyük bir faydası vardır. isteyen hurdaya çıkarır arabasını isteyen kenarda saklar, kimsenin kimseye birşey dediği yok sonuçta.
hesabın var mı? giriş yap