• reformist islamcılar tarafından ciddiye alınan bir sözde-bilim örneğidir.
    (bkz: pseudo science)
    ayrıca bu insanlar, sırf 19 kuralına uyması için tevbe suresinden iki ayeti çıkartırlar ve islam'da kur'an'ı değiştirmeye çalışmak, mürted olmak demektir ve mürted olmanın şeriattaki cezası bellidir.
    (bkz: mürted)
    o yüzden bu reformist arkadaşlara tavsiyem, bu gibi fikirlerini gerçek müslümanların yanında pek söylememeleri, başları belaya girebilir zira.
  • bi zamanlar televizyonda uçan adam sabri vardı durum onun gibi "bi adamdan uçmasını isterseniz uçar." demişti cem yılmaz. bi kitaptan mucize çıkarmak isterseniz çıkarırsınız
  • mustafa kemal atatürk'le ilişkilendirilen bir mucize olarak bilinir.
    (bkz: atatürk ve 19 mucizesi)

    (bkz: 1881) 19 . yy.'a 19 yıl kala doğmuştur. 1881 sayısı 19 'un katıdır.
    (bkz: 993814) atatürk'ün nufüs cüzdanı numarası yine 19 sayısının katıdır.
    (bkz: 1900) 19 yaşında mustafa kemal'in politikaya girişi
    (bkz: 19 nisan 1909) hareket ordusu ile istanbul'a girişi
    (bkz: 19 aralık 1915) albay olması
    (bkz: 19 mart 1916) tuğgeneral olması
    ve en büyük 19 mucizesi olan
    (bkz: 19 mayıs 1919) ordu müfettişi olmasının 19 . gününde toplam 19 kişiyle 19 gün kaldığı samsun'a çıkışı
    (bkz: 19) ilk mecliste verilen sıra numarası
    (bkz: 912) latife hanım ile evli kaldığı gün sayısı
    (bkz: 1938) vefat ettiği yıl
    (bkz: 57) erkenden veda ettiğinde yaşı
    (bkz: 19 bin lira) bankada mirası olarak kalan nakit parası
    (bkz: selanik) (bkz: samsun) (bkz: ankara) atatürk'ün hayatının en önemli şehirlerinin ebced değerleri 19 un katlarıdır.
    (bkz: ne mutlu türküm diyene) 19 harften oluşur.

    allah rahmet eylesin, cennetinde ağırlasın.
  • matematiksel olarak bundan çok daha sahih ve sarih bir mucize biliyorum:

    (bkz: kuran'da miras bölüşümü)
  • covid-19'la bir kez daha aklımızı alan muhabbetçi.
  • bana göre de 19 rakamında bir mucize var. 19 yaşımda bekaretimi verdim ve o günden sonra hayatım olumlu yönde değişti.
    18inde ya da 20sinde vermiş olsaydım hayattan belki de bu kadar zevk almazdım.
  • karantina döneminde böyle bir iddianın olduğunu farkettim, ilgimi çekti. bu olay diğer mucize iddialarından biraz farklı çünkü işin içine matematik giriyor. yani olay nesnel bir boyut kazanıyor. bir de baktım gerçekten çok zeki, başarılı insanlar bu olaya inanıyor. yani gelenekçi müslümanlar ile kıyaslandığında çok daha eğitimli insanlar. bu arada kıstası ben tamamen kendim için yapıyorum yani insanları da sınıflandırmayı pek sevmem yanlış anlaşılmasın. ben oldum olası şu kafayı anlamamışımdır; hani mucizemsi şeylere şahit olup, aklına ilk doğaüstü güçler gelen insanlara. yan odada kapı gıcırdasa 50 tane ihtimal varken aklına ruhlar falan gelen tiplere. bu insanlar ilgimi çekiyor gerçekten. bu 19 olayı da biraz ona benziyor neden böyle düşündüğümü açıklayacağım ilerde. bu konu hakkında baya video izledim. gürkan engin, ismi ile aynı olan youtube kanalında zaten çok detaylı bir şekilde bu olayı anlatmış aslında başka video izlemeye bile gerek yok. kendisinin yaptığı matematiksel işlemlere veya sayımlara ben güveniyorum yani eleştirimi doğru saydığını kabul ederek yapacağım.

    şimdi ortada sistem gibi bir durum var bu gayet açık. bunun kendiliğinden olma olasılığı nedir falan oralara hiç girmeyeceğim. farz edelim böyle bir sistemi fark ettiniz ve bunun bilinçli biri tarafından yapıldığına ikna oldunuz. aklına ilk gelen şey gerçekten allah mı olmalı? bu ne kadar mantıklı? gerçekten yeryüzünde böyle bir olayın başka türlü oluşma ihtimali yok mu? ben bu sorular üzerinde duracağım.

    öncelikle kur’an’ın yapısından kendi anladığım kadarıyla bahsedeyim. okuyalı uzun zaman olsa da temel yapısı pek unutulacak bir kitap değil. ben kur’an’ı sezonları ve bölümleri karışık yayınlanmış bir televizyon dizisine benzetiyorum. yani okumaya başlayınca taşlar hemen yerine oturmuyor ama bitirince anlaşılıyor. yani ortada her zaman sıra ile giden bir olay örgüsü yok, sureler karışık bir şekilde dizilmiş ve bir surede muamma bırakılan bir şeyin cevabı her zaman bir sonraki surede değil. hatta aynı surenin içinde bile farklı farklı konular anlatıldığı oluyor yani konu atlamaları da var. ayrıca kur’an’da çok uzun ayetler olmasına rağmen 2 kelimelik ayetler de var. mesela taha suresi 30. ayet “kardeşim harun’u” dur. bu kadar. yani bazı ayetler tek başına anlam dahi ifade etmez çünkü cümle bile değillerdir. bu ne demek? bilinçli bir kişi bu surelerin yerlerini belirli bir sisteme uydurmak için rahatça değiştirebilir ve ortada zaten sıralı bir anlam bütünlüğü olmadığı için fark edilmez. ayetleri istediği yerden bölebilir, belirli bir kural yoktur. normalde 5 ayet olan bir kısım bilinçli biri tarafından tek bir ayet olarak rahatça yazılmış olabilir aynı şekilde tam tersi de olabilir bunu bilemeyiz. günümüzdeki kuran sıralamasının neden bu şekilde nasıl olduğuna dair hiçbir güvenilir kaynak yok. bunu yapmak için doğaüstü bir zekâya gerek yok. yani ayet sayısının 19’un katı olması şu şartlarda bence hiçbir şey ifade etmez.

    gelelim bir takım kelimelerin 19’un katı olarak geçmesi olayına. kur’an içinde çok fazla tekrar barındıran bir kitaptır. defalarca anlatılan konular vardır mesela musa kıssası. ayrıca bire bir aynı olan ayetler de vardır mesela bakara 47 ve 122, yine bakara 134 ve 141, maide 10 ve 86, tahrîm 9 ve tevbe 73…vb. aynı surede ve farklı surelerde daha onlarca tekrar mevcut. mesela bu tekrarlar olmasaydı anlam bütünlüğü bozulacak mıydı? hayır. yani kur’an’a bir amaca hizmet etmek için kelime eklemek ve çıkarmak son derece kolay. ortada edebi bir metin söz konusu değil. kur’an gibi kitaplara bir şifre koymak bir romana koymaktan çok daha kolay.

    ayrıca kurandaki ayetlerin birçoğu 3 bölümden oluşur. birinci bölüm muhatap alınan kimse örneğin; “ey müminler”, “ey israil oğulları” gibi. ikinci bölüm verilmek istenen mesaj. 3. bölüm de allah’a övgü mesela allah bağışlayandır, esirgeyendir falan. yani 2. bölümü aradan çekip alsak anlam olarak yine onlarda ayet tamamen aynı olur. yani kur’an’da allah kelimesini sayılarını ayarlamak tabiri caizse çocuk oyuncağıdır. eksik çıkarsa bir övgü fazla yazarsın, fazla çıkarsa da bir övgü eksik. diğer kelimeler için de bu geçerli.

    peki, çok büyük basamaklı sayılar var o dönemin teknolojisi ile bu mümkün mü? yani atıyorum 60 basamaklı bir sayıyı 19’a bölebilir mi bölemez mi o dönemin insanları? ben gayet bölebileceklerini düşünüyorum. ayrıca ortada yine insan eliyle ayarlanabilecek bir ebcet sistemi de var. ebcet sisteminin de nerelere dayandığını bilmiyoruz. kur’an gibi milli birlik yaratmak için çok önemli olan bir eserde kimlerin çalıştığını nasıl yazıldığını bilmiyoruz. yani o dönemin insanlarını da mağara adamları seviyesine indirmenin bir alemi yok.

    farz edelim bölemezler veya bu kadar büyük sayılar ile o sistemi yerleştiremezler. fakat o büyük sayıların sisteme dâhil olup olmadığı da belli değil. yani bunu yapan bilinç sadece besmele ve birtakım kelimelerin sayılarını ayarlamış, bunu fark eden insanlar da hali hazırda ne aradıklarını bildikleri için sisteme normalde dâhil olmayan başka sistemler bulmuş olabilir. sonuçta 19 ile ilişkili birkaç tane basit ilişki bulduğunda, arkana allah rızası kazanmak gibi bir motivasyonu alıp, iyi bir python veya c++ bilgisi ile ne sistemler bulunur daha kim bilir. edip yüksel benim yaşımdan uzun bu işle uğraşıyor düşünün. yani ben daha meyvede vitaminken adam 19 diyordu. bu kadar zamanda gerçekten orada olmayan sistemlerin bulunması çok mu imkânsız? ayrıca eğer mesele büyük sayılar ise; gökmen altay yine kendi isminde olan youtube kanalında kur’an’daki her bir harfi sayı yaparak gerçek 19 sistemini bulduğunu iddia ediyor. sayı öyle 50-60 basamaklı falan da değil yüzlerce basamaklı. ayrıca kullanılan kur’anlar da farklı. biri besmeleyi sayıyor diğeri saymıyor. birinde iki ayet eksik diğeri mevcut olan kur’an. yani iki sistem kombine de olamaz ya biri doğru ya öteki. yani demek istediğim arayan buluyor.

    peki gürkan engin, edip yüksel ve gökmen altay arasındaki ortak nokta ne? hepsinin motivasyonu çok yüksek ve hepsi programlama dili biliyor veya bilen insanlar ile çalışıyor. yani hem zaman, hem imkân hem de bilgi var. böyle bir durumda aradığınız her sistemi bulursunuz. yani sıradan bir kitap alın onda da bulun o zaman bir sistem gibi eleştiri geliyor bazen. komik bir eleştiri olduğu hem kur’an’ın yapısı hem de bu işle ilgilenenlerin farklılıkları itibari ile belli.

    konunun başında bahsettiğim olay da bu. doğada gördüğümüz şeyler, içinde biraz anlaşılmazlık barındırıyorsa doğaüstü varlıklara vermeye çok eğilimliyiz. fakat, yeryüzünde ne yazıldıysa insan yazdı, ne söylendiyse insan söyledi.

    edit: konu ile ilgili birkaç mesaj aldım kısa bir ekleme yapayım. ben yukarıda yazdığım bu matematiksel sistemlerin tamamen tesadüf olduğunu düşünüyorum, yani arayanın çabaları ve bilgisayar programları yardımı ile istediği şeyi bulması. birilerinin bunları bilinçli şekilde yerleştirmesi bana pek makul gelmiyor; fakat, yazının amacı, bilinçli olarak yapıldığına ikna olunsa bile daha makul açıklamalar olduğunu göstermeye çalışmak.
  • (bkz: kırk yapar)
  • kur'an mucizesi falan diyenler bir izleyin derim şunu
    https://youtu.be/ws9gvlihdaa
  • ilk emri "oku" olan bir kitapta aslolan anlatılmak istenen mesaj değil midir? tüm burada bahsedilen sayılar, tek çift durumları, süre ayet numaraları elbette bir mesaj vermektedir, tüm bunların rastgele olmadığını bir insan tarafından uydurulmadığının birer kanıtı olarak değerlendirilebilir.

    ancak burada dikkat çekmek istediğim mevzu şu, kuranın bize anlatmak istediklerini kelimelerde cümlelerde bunların anlamlarında aramamız gerekmiyor mu yani bu 19 mucizesi bulunmadan önce kuran daha mı az güvenilir bir kaynaktı ya da bir başka deyişle 19 mucizesi bulunduktan sonra daha mı değerli güvenilir bir kitap oldu?

    özetle bu sayılara numaralara ne kadar kafa yorarsan eminim o kadar daha fazla benzerlik kural örüntü mucize bulabilirsin ama amaç bu mudur? bu sayılara bu kadar kafa yorana kadar ayetlerde bize ne demek istemiş yaratan bunu konuşmamız daha doğru olmaz mı?
hesabın var mı? giriş yap