• yaşlı dünyamızda sadece 10 sene hüküm sürebilecek yıllardır.
  • bu dönem, insanların üç ekran arasında sıkışıp kaldıkları bir yılla sıkıcı bir başlangıç yapmıştır.
    millet televizyon*, bilgisayar, cep telefonu** ekranına bakmaktan başka bir yaşam belirtisi göstermemektedir.
  • baska bir yuzyilin ilk on senesinden sonrasidir. baska bir deyisle, 1910'lu yillara esdegerdir. gecen yuzyil gibi olursa 2060* ve 2070'ler* cok acayip gecicek. bir onceki yuzyilin hala etkisinde, yeni yuzyilda olacaklara dair cok yavas ve hafif kiprasmalara ev sahipligi eden on yildir. baska bir dille, decade'dir.

    1910'lu yillarla ayrilan tek ozelligi, hakkinda daha fazla konusulabilmesi olacaktir. zira, baktim 1910'lu yillarla ilgili 5-6 baslik var. kimsenin umrunda degil 1910'larda ne oldugu, oyle sikiciymislar yani. 2010'lar iyi be, tam olmasi gerektigi hizda ilerliyo hersey, en azindan oyle gorunuyor.*

    bi de 10'lu yillar lafi cok acayip bi laf. (bkz: 10'larin sonunda 20'lerin basinda cocuk olmak)
    *
  • şimdilik
    4 galatasaray şampiyonluğu
    2 fenerbahçe şampiyonluğu
    2 beşiktaş şampiyonluğu
    yaşanmış yıllar.

    2010 - bursaspor
    2011 - fenerbahçe
    2012 - galatasaray
    2013 - galatasaray
    2014 - fenerbahçe
    2015 - galatasaray
    2016 - beşiktaş
    2017 - beşiktaş
    2018 - galatasaray
    2019 - galatasaray
  • angry birds, twitter, flappy bird adindaki programlarla kuslarin baskin oldugu bir donem olmustur.
  • türkiye için sosyal olarak tarihinin en kötü, en bilgisiz, en birikimsiz, en özensiz, en yaratıcılıktan uzak ve tüketimin en çok olduğu yıllar. düzelir mi bilinmez...

    aklıma şu geldi; eskiden bir müzik veya sanatın herhangi bir dalında bir eser yaratıldığı zaman, etkisi senelerce sürerdi. üstüne konuşulurdu, herkes söylemeye çalışırdı, herkesin hoşuna giderdi, hafızalara kazınırdı.

    şimdi, mevsimlik şarkı yapılıyor. yaz için ayrı, kışa girerken ayrı, baharın şarkısı ayrı... böyle saçmalık olur mu arkadaşlar? nasıl bu kadar çabuk tüketiliyor bu?

    anladığım kadarıyla kalitesiyle alakalı eserlerin. aynı ayakkabı gibi. ilkokul çocuğuna 10 liraya ayakkabı alabilirsin ama ilk vurduğu topta o ayakkabı patlar. 80 - 100 liraya alırsan, dayanabilir. maddi olarak kaliteyi ölçmek ne kadar doğru bilemiyorum ama en azından daha kolay anlaşılabileceğini ima etmeye çalıştım.

    kısacası, artık kimse özverili iş yapmıyor. sadece sanatta değil hiç bir şeyde özen yok. tecrübesini katan yok, fikrini yayan, yayılmaya çalışan yok.

    ortaya çıkardığımız hiç bir şeyde maalesef süreklilik yok. hoş ortaya pek bir şey çıkardığımız da yok ama...

    devletin kalitesizliği, yaşayan insanlara, sanata, spora ve her şeye yansıyor. kalitesiz bir toplum olma yolunda hızla ilerliyoruz. ilerleme payına göre bence dünyada birinci olabiliriz.

    kalite, çok önemli bir kavramdır. hayatın her yerinde. sadece üretilen eşyada veya ortaya sunulan sanat eserlerinde değil, insanın hareketlerinde dahi önemi yüksek bir olgudur kalite.

    hazır 2010'lu yılları tam yarılamışken, geri kalan yarısında da kendimizi toparlasak bari. eser miktarda kalan kalitemizi artırsak, kalıcı ve yapıcı olabilsek...
  • içinde bulunduğumuz boktan yıllar.
  • insanlık, bilim (fizik) açısından büyük bir adım attı. higgs bozonun varlığı kanıtlandı. kütlesi olmayan atomlara kütle kazandırmak bir sihir neredeyse. sanırım bu sefer insanlık kendini çok daha hızlı bir şekilde yok edebilir. oleyyy

    2010'ların perişan geçmesinin nedeni malesef 2000'ler. az ve öz durum böyle.

    2010'lar sorunun bir parçası bence kaynaksız, desteksiz, anlamsız özgüven patlamaları. farkındasınız değil mi. genelde herkes özgüvenli. çoğu insan; çok müthiş çok iyi çok cool çok bilgili. felsefe, iktisat, moda, müzik, sanat ne varsa hepsini çözmüşler maşallah. idiocracy filmini neredeyse birebir yaşıyor gibiyiz. cehalet gerçekten de mutluluk. keşke cahil, sığ bir insan olabilseydim.
  • içinden çıkacağımız son bir senesi kalmış yıllardır. 2013 ve 2016 yılı bu on yılın en sansaysonel seneleridir.
  • yavaş yavaş teknolojinin varlığının daha çok hissedildiği yıllardır. sosyal medyanın gelişimi ve internetin gelişmesiyle insanlar daha çok ekrana bağımlı hale gelmeye başladılar. çocuklar saklambaç, ebelemece, sobelemece gibi oyunlar oynamak yerine tabletlerine veya annelerinin telefonlarına indirdikleri oyunlar oynamaya başladılar. müziklere ve filmlere teknoloji daha çok girmeye başladı.

    kısacası teknoloji ve bilim alanında muhteşem ilerlemelerin kaydedildiği yıllar fakat insanlık ve hayat adına da pek çok şeyin yitirildiği yıllardır. ama sanki şu sıralarda bir eskiye dönüş dalgası gördüğümü hissetmeye başladım. bakalım, birlikte yaşayıp göreceğiz. inşallah 2020’ler daha güzel yıllar olur.
hesabın var mı? giriş yap