• oooooo (bkz: nitelik mi? nicelik mi?) tartışması. alırım bir dal.

    2016 da 1500 tl olan bir otel, 2017 de aynı hizmet için 4000 tl istedi. demek ki var bir kıpırdanma.

    ama turist başına topraklarımıza inen para düşüyor görünen o ki...
  • "acaba gelen suriyelileri de mi dahil ettiler?" şeklinde yorumladığım istatistik.
    kişi başı paralar da bizim verdiğimizdir herhalde. neyse ki son üç yıldır azalıyormuş*
  • bombaydi, patlamaydi, askeri darbe tiyatrosu, ısid* , suriyeli multecilerdi, ucak dusurmekti, baskanlikti, tecavuzlerdi derken ulke turizmin annesi bellendigi icin . simdi iki kisi gelince turizm sahlandi saniyoruz.

    yurt disinda yasiyan biri olarak cok net soyleyebilirim herkes dedigi birsey var turkiye cok guzel ama su anda gitmek sanki biraz tehlikeli diyorlar.
  • (bkz: azılı izmir'liyim)

    so what?
  • şahlanma degil en fazla limitli toparlanma olabilir. evet turist sayısı 2016'daki dibe göre kayda değer bir yükseliş gösterdi ama hala 2014/2015 seviyesinin altında. detaylı inceleme yapmak isteyen herkes turizm bakanlığı'nın istatistiklerini inceleyebilir. gelen ziyaretçilerin millet bazında kırılımına baktığımızda oecd ülkelerinin neredeyse hepsinde %30-60 arası bir düşüş görüyoruz. bu trend sadece avrupa değil, diğer coğrafyalardan, japonya, güney kore, avustralya, abd gibi ülkeleri de kapsıyor. bu düşüşü de en çok çevre ülkelerdeki artışla kapatmaya çalışıyoruz; bulgaristan, rusya, gürcistan hem artışta hem de ziyaretçi sayısında başı çekiyor.

    şimdi akıl var mantık var gerçekler var. zaten coğrafyamızdaki ülkelerin ekonomik gerçekleri dikkate alındığında oecd ulkerlerinden gelecek turistler kadar harcama yapması beklenemez. üstüne üstlük zaten istanbul'daki oda fiyatlarının avrupa'daki en ucuz oda fiyatları olduğu tescillenmiş durumda. yanı turist sayısında bir toparlanma yakalasak da bunu gelir tarafında bir düşüşe razı gelerek yaptığımız net bir gerçek.

    belki 2017 turizm krizi abartılı bir ifade. ancak iç çekişmelerimiz nedeniyle gerçeklerden kaçarsak daha da çözümsüz bir noktaya gideriz. türkiye turizm potansiyelinin çok altında performans gösteren bir ülke. bir ispanya, italya, yunanistan ayarında olmasının önündeki tek engel de kendisi. yetersiz işletme kalitesi, işletmecilerin kısa vadeli kar odağı, altyapının yetersiz olması gibi yapısal sorunlar yıllardır çözülemezler üzerine güvenlik problemi, çevre ve turist kaynağı ülkelerle sürtüşmeler gibi çok ciddi eksiler koyarsak sadece daha geriye gideriz. var olan sorunlu durumu inkar etmek yerine objektif bir şekilde sorunun kaynaklarını inceleyip hızlıca çözüm getirmeliyiz ki 10 yıl sonra akdeniz havzasının lider turist destinasyonu olabilelim.
  • fransa'da 2017 yılsonu itibarıyla ulaşılması tahmin edilen 89 milyon turist sayısı yanında çerezdir. üstelik bunca denize ve potansiyele rağmen.
  • bunun doğruluğunu savunan dombilinin, iç turizmin ülke ekonomisine ne sikim bir faydası olduğunu da izah ederse sevinirim. toplam 404 milyar dolarlık dış borcu iç turizm ile ödemeye çalış bakalım.
  • valla bir kaç ay turist gelmedi diye 80 milyonluk koskoca bir ülkenin sahil esnafı batıyorsa, ülke piyasasındaki döviz azaldı diye ekonomi çalkalanıyorsa falan kahrolsun böyle şahlanma. çocukluğumuzdan beri derslerde turizm çok iyidir yabancı para getirir türkiyenin yurtdışında tanıtılmasını sağlar falan diye bize cicilediler bu turizmi ama ekonomik olarak bağımsız bir ülke olmamız önünde engel oldukça yerin dibine şahlansın turizm.
  • senin hali hazirda 850 bin vatandaşın bile yunana tatile geçmiş ,bir o kadar yada fazlasi da gitmek için firsat kolluyor.bu utanç bilr adam olana yeter,mevzusu geçince ölü taklidi falan yaparsın ama beyefendi daha hala kalkti falan diyor.dikkatli saha kalksın da geri takla atmasın.
hesabın var mı? giriş yap