• senin planın beş yıllık olursa doların merhametine kalır halin. sen 50 yıllık plan yap bakayım yapabiliyor musun ? hiç yapılmadı. ama 20 yılda 50 yıllık 100 yıllık kurumlar satıldı. bu mesajı da sahibi olmadığımız bir telekom şirketi aracılığı ile gönderiyorum. iyi geceler :/
  • biz bunları daha önce kitaplarımızda yazmış, slaytlarımızda çizmiştik. oradaki örnek çin - abd ilişkileri hakkında ama mantık aynı. (kur ile igili kısım ikinci bölümde başlıyor).

    güncel yorum:

    dolar tr'de pahalı, dünyada ise ucuz. geçen sene %10 daha fazla euro alabiliyordum. ona rağmen bu yaz imf, doların normalden %10-20 daha pahalı olduğunu söylüyordu (euro ve yen ise normal). dahası, imf abd'ye "bütçe açığını kapayın" tavsiyesi yaparken, abd şu anda bu açığı vergi indirimleri yoluyla patlatmakla meşgul. ve bu indirimler ekseriyetle zenginlere gideceği için, abd fazla büyüyemez (abd'deki efektif vergi oranları zaten düşük. zenginler ve şirketler, yatırım yapıp istihdam yaratmak için daha fazla vergi indirimine muhtaç değiller).

    bu riskler doları aşağı çekerken, fed'in faiz artışı beklentileri de yukarı çekiyor. son analizleri okumadım ama tek akıllı biz değiliz, muhtemelen tüm bunlar halihazırda fiyatlanmıştır.

    ama türkiye ayrı bir gerçeklikte. global trendlerden bağımsız gidiyor işler. doların zayıf kaldığı bir senede bile liranın değeri düşüyor. sonuçta her sene o kadar doları kim sokacak ülkeye? istikrarlı bir ortam olsa bile, bir noktadan sonra ekonomik açıdan doyuma ulaşılıyor. yaratılacak değer yaratılmış, satılacaklar satılmış. doğrudan yatırım gelmeyince, dış bankalardan kredi alınarak dolar sokuluyor, ama o da bir yere kadar.

    oecd verileri halka açık:
    her seviyede borçlanma çok ama tasarruf yok.
    vergi yükü fazla ama sosyal yardım az.
    işgücüne katılım düşük olmasına rağmen işsizlik yüksek.
    enflasyon çift haneli, zamlar tek haneli, yine de bütçe açığı var.
    gayrımenkul balonu şişiyor, ihracat veya ar-ge'de patlama yok.
    bu işin nereye varacağını görmek için de ekonomist olmaya gerek yok

    ("yatırım tavsiyesi değildir" değildir)
  • 3.97'den 3.94'e düşerek dibi görmüştür. hadi şimdi konuşsanıza ekşiciler.
  • türkiye'de ticaret yapıyorsanız, hele ki alıp sattığınız ürünler usd bazında fiyatlanıyorsa ve elinizde sürekli olarak siparişlerinizi ödeyebilecek miktarda usd bulunmuyorsa bankalar aracılığı ile forward denen enstürmanı kullanmanın elzem olduğu bir ülkeyiz. şöyle izah edeyim, bir malı usd cinsinden 90 gün vade ile satın aldınız ve aynı şekilde 90 gün vade ile sattınız. buradaki birinci sıkıntı sizin sattığınız esnaf usd falan anlamaz etmez sizle oturur tl pazarlığı yapar. o an tl satmaktan başka şansınız yoksa ve müneccim de değilseniz 90 gün sonra ödeme geldiğinde kurun ne olacağını bilemezsiniz. müşteri de size parayı 90 gün sonra ödeyeceğine göre (çek aldığınızı varsayıyorum) ya gidip o çeki bir yerlerde bozdurup o para ile usd alabilirsiniz ki bu durumda da çeki bozdurma için acaip bir vade farkı ödersiniz veya dediğim yöntem olan forward ile fatura gününüze vadeli döviz alım talimatı geçebilirsiniz. genelde bankalar aylık yüzde 1 vade farkı ile o anki spot kurdan size usd satacaktır. yani toplam maliyetinizde %3lük bir forward maliyeti ekleyerek 3 ay sonraki "acaba usd kaç olur" endişenizi bir kenara bırakabilir ve faktoring çilere de para bayılmak zorunda kalmazsınız. bunları niye mi yazıyorum? daha geçen hafta tarihi gelen forwardlarda kurumuz 3.55 idi. eğer pozisyon almamış olsaydık 3.88 den ödeme yapmak zorunda kalacaktık.
  • referandumda "evet" çıktıktan sonra doların bir daha bu seviyelere gelemeyeceğini, artık ülkede istikrar olduğunu, yabancı yatırımcının oluk oluk ülkeye döviz akıtacağını savunan bir adet kayıp döl vardı buralarda.
    hatta özel mesajla bir şeyleri izah etmek istediğimde diplomamı yırtmamı falan salık vermişti kendileri.
    zaman gösterecek, bu konuşmalarımız arşivde dursun demiştim kendisine; lakin şimdi baktım ki zat-ı şahaneleri leyla olmuş.
    velhasıl yine haklı çıktık ve her zaman haklı çıkacağız.
  • dolardan falan anlamam da arkadaş yazıyorum bakın ;

    elektrik 95
    doğalgaz 170
    su 75
    internet 55
    aidat 130
    kira 1200

    toplam : 1.725 tl geçen ay benim evimin gideri ,

    daha arabaya mazot almadım , eve market alışverişi yapmadım , çocuğuma bez almadım , karımla çocuğumla bir yere gidip bir şeyler yiyip içmedim , sinemaya gitmedim , pazar sabah kahvaltıya gitmedim , birinin düğününe gidip takı takmadım , arkadaşlarla bir yerde toplanmadık vs...

    sonuç : hiç bir sosyal faaliyet yapmadan evde oturursam geçiniyorum. arabayı da satma zamanı geldi nasıl olsa kullanamıyorum.
  • aga yemin ediyorum çıldırıcam amk. dolar 3.96 olduğu için hükümeti öven arkadaşım var lan. adamdaki beyni kuşa taksan; hayvan kendi kafasına sıçar.

    şey dedi lavuk.

    "bitcoin artınca bitcoin'i övüyorsunuz. dolar artınca neden hükümeti övmüyorsunuz? ak parti'den önce 100 dolarla neler alabiliyorduk, bugün neler alabiliyoruz? bunun nesini eleştiriyorsunuz?"

    adam olaya öyle bir açıdan bakıyor ki; tartışırken mavi ekran verdim.
  • beyfendi elinizdeki dolari bozdurun dediginde tum birikimimi dolara cevirmistim. allah razi olsun tekrardan. turkiyede yatirim yapmak icin bilgili olmaya gerek yok. siyasi buyuklerimiz ne diyorlarsa tam tersini yapin. bazi gazetelerin haberlerine gore ters islem yapin getiri inanilmaz olacaktir.

    gecen haftalardada bu gazetelerden birinde borsaya oynayan 1 haftada su kadar kazandi diye bir baslik vardi. simdi siper aliyoruz arkadaslar. buradaki asil haber yakinda borsa gocecektir, siz elinizdeki birikiminizi yatirin ki borsayi biraz daha ayakta tutmaya calisalimdir.

    bir iki hafta sonra borsa cakildimi dolari bozup hedef kazanilan paralarlarla gocmus borsaya yatirim yapmaktir.

    edit: tamamen kisisel dusunculer olup yatirim tavsiyesi degildir.
  • sabırla yazar kasa atacak babayiğidi bekliyorum.
hesabın var mı? giriş yap