• aşısızlar için yasaklar ve dolaylı sonucunda cezalar konunca seve seve aşı olacak yurttaşlardır.bi de onlar yüzünden okulumuzdan işimizden olacak değiliz artık yeter.

    edit: arkadaşlar elbetteki yasak kötü bir şey fakat sırf bazı insanların tercihleri yüzünden onların bulaş ve ölüm riski yüksek diye herkese yeniden kapanmalar saat kısıtlamaları gelse iyi mi olacak ne istiyorsunuz anlamadım ki
  • aşı olmayan avm'ye giremez desen bütün algoritması çökecek topluluk
  • ön edit: söylediğimi anlamamak veya demogoji yapmak isteyenler olduğunu görüyorum.

    gerçekten anlayamamış olanlar için sıfır bağışıklık ile kastedilenin, sıfır sonradan kazanılmış (aquired) bağışıklık olduğunu, bunu bu kadar uzun ve bilimsel terimlerle yazarsam, entry'nin bir ekşi sözlük entrysi olmaktan çıkacağını ifade edeyim.

    ama sahi, söylediğimi samimi bir biçimde anlamayan var mıydı gerçekten?

    yoksa sıfır bağışıklık dediğimde, 23 milyon kişinin doğumsal bir bağışıklık bozukluğu, aıds hastası, kortikosteroid kullanan bir kişi olduğunu söylediğimi iddia edecek kadar garip insanlar mı var sözlükte?

    herhaldeki aşı olmamış olmak, sizin mevcut doğal bağışıklık sisteminizi kapatmıyor. bunu açıklamam gerekmesine gülüyorum.

    ama bahsedilen covid'e özel bağışıklıksa, aşı olmamış ve covid geçirmemişseniz, bağışıklık sisteminiz başlangıç (0) noktasında. her şeyi yeni baştan öğrenmek durumunda ve bunu anlamlı bir yüzde (yüzde 2-3) hastalık sırasında başaramıyor. kastedilen sıfır bağışıklık durumu da bu.

    yoksa kuduz gibi çok yüksek oranda ölümcül seyreden bir virüsle karşılaştığınızda bile, vücudunuzun bağışıklık sistemi iyi kötü bir yanıt verir, eli kolu boş duracak değil ya?

    ama kazanılmış bağışıklık yoksa, başlangıç noktasındaysa, bu yanıt birçok zaman enfeksiyonu alt etmeye yeterli olmayacaktır.

    ***

    ülkem adına endişe verici rakamlar.

    1) 23 milyon doğrudan aşısız. (sıfır bağışıklık)

    2) 17 milyon ilk dozu olup, ikinci dozu olmamış kişi. (delta varyantına karşı ne kadar bağışıklıkları olduğunu bilmiyoruz, fakat oldukça düşük olmalı).

    3) 9 milyon üçüncü doza gelmemiş kişi (bunlar beni asıl endişelendiren grup, çünkü üçüncü doz aşı hakları olduğuna göre, aşılamanın ilk döneminde çin aşısı yaptırmış, çoğu yaşlı kişiler olmalılar. coronavac'ın delta varyantına karşı kesin etkinliği bilinmemekle beraber, endonezya"dan bir hayli düşük olduğu bilgisi geliyor. en az ilk iki grup kadar, hatta eğer yaşlılarsa onlardan da daha yüksek risk altındalar).

    bu tabloyu bir an önce düzeltmemiz lazım. çünkü delta varyantı ciddi bir tehdit olarak geliyor.

    gençler de kendilerini güvende hissetmesin. çünkü delta varyant adeta dopingli coronavirus. gençleri de öldürebiliyor ve giderek daha düşük yaşlardan ölüm haberleri geliyor.

    mesela bugün: los angeles'da 34 yaşındaki bir genç, sosyal medyada 7000 takipçisinin önünde aşı ile dalga geçtikten kısa bir süre sonra viruse yakalanıp, bir aylık tedavinin ardından vefat ediyor.

    yukarıdaki tablo önümüzdeki günlerde ne yazık ki ülkemizden de bu tür haberler geleceğini gösteriyor
  • hepsi aşı karşıtı olmayan vatandaşlardır. bir tanesi eşim mesela. hamile olduğu için doktorumuz (o da aşı karşıtı değil) olmamasını önerdi. biz de yaptırmadık.

    edit: çok sayıda mesaj geldi. öncelikle zaman ayırıp bilgilendiren herkese teşekkürler. ben de biraz eksik ifade etmişim. doktorumuz yaklaşık 1 ay önce hamilelerde aşı konusunda genelde olumlu ama farklı görüşler olduğunu ifade edip kendisinin gönül rahatlığıyla öneremediğini söyleyip biraz daha beklememizi tavsiye etti. bize özel bir durum olabilir. lütfen kendi doktorunuza danışıp ona göre karar verin. biz de tekrar danışacağız eşimle.
  • -uzun vadede etkilerini bilmiyorum.
    -imza attırıp sorumluluğu bize atıyorlar.
    -grip gibi atlatıyorsun ya.
    -korona olup öyle bağışıklık kazanacağım ben.

    bilimin karşısındaki bu bilmişlik, bu aşırı kendine güven, bu cahil cesareti beni öldürüyor.

    imza: 2 doz biontechspor.

    tanım: saatli bombadırlar.
  • aşı olmayanların covide karşı bağışıklık sisteminin olmadığını iddia edenler muhtelif yerimle gülüyorum size.
  • özellikle kısır yapabilirmiş diyen versiyonlarına içimden ‘sen zaten kısır ol’ diyorum.

    dünya nüfusu artık bu gezegenin kaldıramayacağı boyuta ulaştı. dolayısıyla bu bir nüfus kontrolü amaçlı yapılan birşeyse yapılsın zaten. covidden ölmezse çocuğu açlıktan susuzluktan ölecek haberi yok.
  • hepsinin aşı olması icin avm lere aşı zorunluluğu getirilmesi yeterli
  • (bkz: doğal seçilim)
    bunlar yok olacakki insan ırkının ortalama zekası yükselecek
  • hastalığı atlatalı 3 ay olmadığı için randevu alamayan binlerce kişi var.sallarken biraz dikkatli olalım.
hesabın var mı? giriş yap