• bu aralar, rusya'nın ukrayna'ya saldırması sonrası aba altından "nükkleer" göstererek yaptığı tehditlerin etkisiyle olsa gerek mümkün olan her türlü mecraya,

    “3. dünya savaşı’nda hangi silahların kullanılacağını bilmiyorum ama 4. dünya savaşı taş ve sopalarla olacak"

    albert einstein

    yazmayanı dövüyorlar. nereyi açsanız bu laf. her yerde. "yav bunu çok yazdılar, yazmayayım bari" diyen yok. fırsatını bulan yapıştırıyor. halbuki sevgili bilim insanı einstein abimizin böyle bir cümlesi yok diyebiliriz. benzeri var ama o da başkasından alıntı.

    şöyle ki:

    hala çok sıcak ve oldukça korkutucu bir gelişme olan, japonya'ya atılan 2 atom bombası sonrası, atom enerjisi ile ilgili teorileri ve formülleri ile ünlenmiş olan einstein'a bir ortamda "3. dünya savaşı’nda sizce hangi yeni silahların kullanılacak?" diye sormuşlar. boş boş adama bakmış ve cevap vermemiş.

    aradan biraz zaman geçince bu soruyu soran arkadaşa dönüp “bilmiyorum. fakat size dördüncüsünde ne kullanacaklarını söyleyebilirim: taşlar!” demiş.

    bu the rotarian isimli, haziran 1948 tarihli bir derginin "einstein ile geleceğe bakmak" isimli makalesinin içinde bir köşe anektodunun son paragrafında geçiyor.
    görsel

    aslında muhtemelen biraz düşündükten sonra einstein abimizin bir kaç yıl önce, abd'nin yaptığı yeni nükleer bomba denemeleri ile ilgili yapılan bir basın açıklamasında duyduğu, bikini atolü üssünün basın sözcüsü teğmen joe laitin'in vurucu lafı aklına gelmişti ve hatırladığı kadarı ile söylemişti.

    o dönem yapılan bir nükleer bomba denemesi sonrası joe laitin'e bir basın mensubu "bir sonraki savaşta ne kadar güçlü nükleer bombalar olur sizce" diye sormuştur. laitin "bilmiyorum. ama bir sonraki savaştan sonrakinde kullanılacak silahları size söyleyim: mızraklar!" demiştir.

    kaynak: welding

    yani dönmüş dolaşmış, kulaktan kulağa değişmiş, bu hale gelmiş. laitin'in lafını "oklar ve yaylar" olarak anlatan yazılar, kaynaklar falan da var ama sopanın s'si geçmiyor. bugün yaygınlaştığı biçimiyle olmasa da einstein laitin'in bu cümlesini ve anlatmak istediğini oldukça beğenmiş olmalı ki sorulduğunda başkalarına aktarmak istemiş.

    neyse, umarım 3. dünya savaşında tüm insan oğlu olarak yok olur gideriz de 4. dünya savaşında "dişler ve pençeler" olur sadece.
hesabın var mı? giriş yap