• okulların tübitak'ın gönderdiği hibe ile hizmet alanlarına göre belli sayıda proje yapmaları ile sergiye dönüştürdüğü fuarlardır.

    4006 tübitak bilim fuarı başvuruları eğitim-öğretim yılının ilk döneminde alınmaktadır. bunun akabinde tübitak'ın gönderdiği 5000 lira okulun proje yürütücüsü olarak görevlendirdiği öğretmenin hesabına ikinci dönem başlarında yatmaktadır. okuldaki öğretmenlerin ve öğrencilerin fikirleriyle oluşturulan fuarın harcamaları faturalar ile kayıt altına alınarak artan para varsa eğer tübitak'ın hesabına geri gönderilmektedir.

    genellikle eğitim-öğretimin sonlarına doğru yapılan bu fuarlar özellikle küçük köy okulları ve ilçe okullarında büyük önem taşımakta olup orada okuyan öğrenciler ve çalışan öğretmenlerin sene sonunda emeklerini sergiledikleri ortama dönüşmektedir. hatta çevredeki eğitim-öğretim paydaşları ve velilerin de katılımıyla şenlik havasına bürünen bilim fuarları da olabilmektedir.
  • okullarımızın çoğunda yapılmakta olan organizasyon. yapılan eleştirilerin aksine çok faydalıdır. muş'ta çalıştığım okulda da istanbul'da çalıştığım okulda da yaptık. okula o gelen 5 bin tl proje yürütücüsü öğretmen tarafından genelde çok güzel değerlendiriliyor. bu organizasyonda amaç çocukların müthiş icatlar yapması değil; yaptığı çalışma kötü olabilir, size göre saçma olabilir yaptığı proje; önemli olan öğretmenlerinin danışmanlığında kendi seviyelerinde ve ilgi alanlarında bilimsel çalışma yapmaları ve bilimi onlara sevdirmektir. ayrıca da onlara unutamayacakları bilimsel bir anı kazandırmak; onlara sunum yapma, çalışmalarını sunma fırsatı vermektir. bunun yanında 5 bin tl ile pekçok bilimsel malzeme de alınabilmektedir ve bir taraftan okullarımızda kalan yepyeni bilimsel malzemelerimiz olmaktadır. özellikle köy okulları için bulunmaz nimettir. dolayısıyla inşallah son verilmez dediğim ve desteklediğim organizasyonlardır.
  • (bkz: 2019 ekonomik krizi) nedeniyle desteklenen proje sayısı ciddi oranda azalmıştır.
    ekonomi bilimi vurdu, öğretmen ve öğrencilerin gözleri yaşlı.

    gecen sene 19 bin proje desteklenmis bu sene 4 bin proje desteklenecek, kabul olan okul sayisi cok az.
    https://bilimiz.tubitak.gov.tr/bilimfuari.htm

    not: tübitak okul projelerinde sadece (bkz: ayet okunmuş fasulye) deneyi yapılmıyor.

    eğitim kurumlarında bunlar yaşanırken diyanet ise ilginç bir şekilde bilgisayar mühendisi, elektrik mühendisi, makine mühendisi ...vs. alım ilanları verdi. imam alımı yapmaktan iyidir, diyanet'i tebrik edip tubitak'ı kınıyorum. eyyy tübitak çocuklara projeleri için destek ver.

    http://www.hurriyet.com.tr/…nini-yayimladi-41064602
    https://bilimiz.tubitak.gov.tr/bilimfuari.htm

    https://www.facebook.com/…8/posts/1983280485096138/
  • 10’uncusunun sonuçları az önce açıklandı. 9111 okul başvurmuş, 133.328 proje başvurusu olmuş, bu yıl ilk kez benzerlik sorgusu yapılmış.

    benzerlik sorgusundan sonra 6553 okuldan 95.535 proje “değerlendirmeye hak kazanmışlar”. değerlendirmeye diyorum bakın, desteklenmeye değil.

    551 akademisyen/eğitimci varmış değerlendirme kurulunda.

    değerlendirme sonucunda da, 3.349 okuldan, 51.097 proje destekleme hakkı kazanmış.

    hibe miktarı zaten enflasyon artışının yanında kuş gibi kalmıştı, zamanında über bir uygulamayken zamanla bağlamından maalesef kopartıldığını sözde “akademisyenlerin” kompleksleri ve gerizekalı bazı öğretmenler sebebiyle 5.sınıf çocuğuna doktora tezi yazdırırcasına güya bilimsel basamakları benimsetecek hale gelmiş beklentiye dönüştüğünü düşünüyorum. sonucunda artık kırsaldaki bir çocuğun boynunda asılı kimliği, başında şapkası ile bilim sunumu yapması artık çok zor.

    üzgünüm.
hesabın var mı? giriş yap