• tanım: yüzölçümü 510 milyon kilometre kare olan, biz insanoğlu için büyük, evren için küçük dünya'da, 50-100-200 metre kare evlere tıkılı kalmanın tartışıldığı başlıktır.

    her tarafı başka bir güzellik harikası olan, tüm her yerini adım adım gezmeye belki de bir ömür yetmeyecek bir gezegene sahibiz (aslında sahibiz lafı yanlış olur, sahip sandığımız için bok ediyoruz o ayrı başlığın konusu) ya da misafiriz diyelim. beni oldukça uzun zamandır, rahatsız eden bir konu olmakla birlikte, içinde bulunduğumuz malum karantina günlerinde, çok daha rahatsız ve huzursuz edici bir hal almaya başlamış bir konudur. görülmesi, gezilmesi, kokusu içe çekilesi o kadar çok yer var ki insan hayalini kurarken dahi içinde kayboluyor. ancak, gel gör ki biz insanoğlu her zaman bahanelerin arkasına sığınıp, ortalama 70-80 yıllık hayatlarımızı bir ülkede, bir şehirde ve en kötüsü bir evin içine hapis ediyoruz. şimdi ise para, seyahat engeli, özgüven vs gibi bahaneler de ortadan kalktı, tam anlamıyla hapis olduk, istesek de çıkamıyoruz. kahroluyorum sözlük, bilemiyorum. tüm dünyayı gezsem, öldükten sonra hiçbir yeri gezmemin bana bir katkısı olmayacak, belki hiç hatırlayamayacağım bile..
    ancak umut ve hayal gerçekten de insanın vazgeçemediği illüzyon.
  • 510 milyon km kare evin kirası yüksektir.
  • bende enteresan sorular uyandıran bir başlık oldu. dünyadaki karaların toplamı 148939062 km2. dünya nüfusu ise 7800000000. çok sosyalist bir bölme işlemi yaptım ve sonuç şu çıktı.

    nerede lan benim 19000 metre karem?
  • bir yere sığınmak kapanmak tarih boyu insanların bazen isteyerek bazende müşkil şartlardan dolayı sık sık başlarına gelen bir durumdur.
    aslında hepimiz her akşam evlerimize sığınıyoruz.
    neden? keyiften mi? dış tehditlerden korunmak için.
    eski çağlarda da insanlar,düşman,savaşlar ve dış tehditlerden(hayvanlar,afetler,iklim) sakınmak için yer altı şehirlerine ve mağaralara sığınıp,uzman eller tarafından inşaa edilmiş havalandırma kanalları sayesinde haftalar hatta aylar boyu zorunlu ihtiyaç olmadığı sürece çıkmamışlardır.
    bu durum orta çağda da devam etmiş modern çağa kadar bu şekilde devam etmiştir.
    dolayısıyla insana bazen bir hücre bile yetebilir.
    bu insanın zaten tabiatında olan bir durum.
    eski semavi dinlerde ve günümüzde islamda da "sünnet" olan "itikaf" lügat manası olarak "inzivaya çekilmek" manasına gelmekte.
    eski dinler de insanlar on yıllar boyunca mağaralara kendini hapsederek,kendileri için tehdit olan günahlardan sakınmak için ibadete yönelmiş ve bu şekilde dış dünyadan soyutlanmış bir hayat sürmüşlerdir.

    günümüzde yaşadığımız covid virüsünü de devletler bir "düşman" olarak nitelendiriyor dolayısıyla -dış tehdit-ve savaş durumu hakim.
    bu kısır döngü insan dünyada olduğu müddetçe barınma, sığınma ihtiyacı hep olacak.

    gezme meselesi ve m2 mevzusuna gelirsek paran varsa barınma ihtiyacın için yüzen stadyum yaptırıp bir helikopter alıp dünyanın her yerini gezebilirsin.
    buna bir engel yok.
  • yanlış bakış açısıdır.

    dünya 10000 metrekare olsun, 2 kişi yaşıyor olsun bu 10000 metrekare alanda.

    5000/5000 olarak bölüp ortaya sınır çizip yaşayabilirsiniz veya kendinize 100'er metrekarelik iki kişisel alan çizersiniz, kalan 9800 metrekare alanı kamusal alan olarak ortak kullanırsınız. böylece 100+9800 metrekarelik hareket alanınız olur. nasıl olsa aynı anda 2 farklı yerde olmanız mümkün değil.

    günümüzde yaşanmakta olan da budur. yollar, parklar, sokaklar, avm'ler, zartlar zurtlar hep kendinize özel olarak ufak bir alan kabul ettiğiniz için var.
  • 510 milyon km karelik dünyada 60 kilo olman...
  • laz mutaitlerin başarısıdır. beyaz yakalı embesiller de adamların ekmeğine yağ sürmektedir. sik kabı kadar evleri almayın amk işte..
  • çözümünü bulanlar var: 510 milyon kilometrekare büyük yer tabii.
hesabın var mı? giriş yap