• o bu değil de noaa/nws'nin ne güzel sitesi var yav. bir de vatandaşları bu kadar sinoptik haritaları, meteorolojik teknik bilgiyi nasil anlıyor. adamlar halka uyarıda bile teknik terimler kullanıyor. enteresanmış. bu arada kar yağışı tahmini de doğru görünüyor hatta sadece 8 değil 9 eylül'de de geçerli, tabi yağışlı sistem güneye kayıyor görünüyor.

    https://www.wpc.ncep.noaa.gov/#page=qpf
  • biraz faydalı şeyler paylaşalım da sözlükte olduğumuz unutulmasın. sanırım bu geçen sene yaşanan olayın videosu
  • denver oldukça yüksek dağların ardından indiğin şehir gibi bir bölgededir. dolayısıyla aslında böyle derece düşüşleri ani şekilde genellikle sezon geçişlerinde görülür.

    genelde ekim ve kasım ayları bu denli sert geçişler olduğu için bu seferki daha önce gerçekleşiyor. tabii ki bu kadar sert bir düşüş olmamış.

    ayrıca kaynaklarda pasifik tayfunlarının etkisinin olabileceği söyleniyor. aşırı bir kar yağışı beklenmiyor ama böylesine sert bir geçiş gün içinde inanılmaz mevsim değişiklikleri ve hava olaylarının yaşanmasına sebep olabilir.
  • birkaç gün önce olsaydı şey diyebilirdik `buralara yaz günü kar yağıyor canım ölene kadar seni beklemem`

    geç kaldın miko.
  • meraklılar açıklama istemiş, açıklaması şu: mevsim normallerinin çok üzerinde bir yerden mevsim normallerinin çok altında bir yere çok hızlı geçiyorlar. bunu yapan da basınç merkezlerinin dağılımı. hızla kuzeydoğuya hareket eden ve derin(burası çokomelli) bir alçak basınç merkezi, dağılımın da uygun olmasıyla(burası da önemli) kuzeydeki(kanada’dan ithal) soğuğu aşağı çekebiliyor.

    kuzey amerika iki koca okyanus arasında görece büyük/kesintisiz bir kara parçası. birbirinin tersi ekstrem hava kütleleri hızla hareket edip yer değiştirebiliyor. kara ikliminde gece çok soğuk gündüz sıcak olabilmesi gibi düşünün.

    bu olayda bir çok şeyle birlikte bölgenin karasallığının ve yüksekliğin etkisi var. bu bölgenin tarihsel olarak da sert dalgalanmaları mevcut. ama yine de bu kadarı oldukça sıradışı bir durum elbette.

    bir değişiklik olmazsa, ki olma ihtimali var, kar örtü yapacak. 1882’den beri ölçülen meteorolojik tarihte, denver’ın en erken kar rekoru 3 eylül 1961. o tarihtw şaka gibi 10cm örtü yapmış. eylülde kar son yıllarda nadirleşmiş ve eylül ayı içinde en son örtü yapan yağış 24 eylül 2000’de olmuş.
    tarihsel verilere ulaşırsam paylaşırım.
  • hava forumda bu konuyla ilgili bir bilgi paylaşılmış.

    ————

    abd / denver geçen sene yani 10/11 ekim 2019'da da aynısını yaşamıştı. (bu sene yaklaşık 1 ay daha erken oluyor.)

    geçen sene ki denver'e ait diyagram;

    https://hizliresim.com/8yeiqd

    denver yaklaşık 1600 metre rakıma sahip. hemen şehrin yakınında rakımı yaklaşık 4500 metre olan dağ/dağlar var.)

    geçen sene -üstteki diyagram- yaklaşık 25 derecelerden -5 derecelere düşmüştü. bu sene yaklaşık 30 derecelerden 0 derecelere düşecek. ortalama geçen seneki düşüş yaşanacak.
    bakalım bu sefer nasıl olacak.

    denver'i canlı izlemek isteyenler için;

    https://www.earthcam.com/…lorado/denver/?cam=denver

    ——————-

    kaynak: https://forum.havaforum.com/…id=1228714#post1228714
  • mandelbrot kaotik salınımlarına yakınsayan bölgesel olağan meteorolojik olayı. pandemi nedeniyle azalan karbon salınımının da bu seneye özel bir kelebek etkisi olmuş olabilir. olmaya da bilir.
  • 2020 hala tüm şanslarını deniyor
  • burada bir arkadaşım çalışıyor görünce telaşlanıp mesaj attım.

    “sıkıntı yok ben alıştım artık.” dedi. everest’ten nepal’e insen bu kadar derece fark etmez be?!
  • şuradan gün gün ne olacağını görebilirsiniz.
    ventusky
hesabın var mı? giriş yap