• bugün oynanan yarı final maçlarının ardından adı konulan roland garros 2018 tek kadınlar finali.

    ikisi roland garros'da olmak üzere üç slam finali kaybeden dünya 1 numarası simona halep ile kariyerinin bittiğine kesin gözüyle bakılan uzun sakatlık arasından geçen yaz dönüp ilk slamini abd açık'ta kazanan sloane stephens arasında oynanacak.
  • bugüne kadar oynadıkları tüm maçlarda halep 5-2 önde, toprak kort maçlarında halep 2-0 önde, son dört maçlarında halep set dahi vermedi.
  • oyununu hiç beğenmesem de istikrarı sebebiyle grand slam kazanmayı hak ettiğini düşündüğüm son iki kaleden birisi caroline wozniacki de grand slam kazandı. diğeri ise komple bir sporcu ve savaşçı simona halep. üstelik üç grand slam finali kaybetti. avustrulya açık maçında finale gelene kadar çok yorucu maçlar yapmış finalde de adeta gücü tükenmişti. ama bu sefer muguruzayı bile domine ederek yendi, kortta çok uzun süreler kalmadı. yarı final maçını kısa sürede bitirmiş olması bu sefer final açısından dezavantaj yaratmayacaktır. sloane stephens ise bir türlü nasıl oynadığını çözemediğim bir tenisçi. 2017 amerika açık finaldeki keys çok rahat alır gözüyle bakıyordum ama keys hayat belirtisi bile gösteremedi. stephens inanılmaz soğukkanlı ve sakin bir oyuncu. finalleri çok iyi tamamlıyor. oyunu ne çok defansif ne çok ofansif. çok fazla basit hata yapmıyor. belki de bu yüzden kendisine göre daha atak oynayan oyuncuların basit hatalarından faydalanıyor. bu sefer karşısında tecrübeli ve savaşçı simona halep olacak, gönlüm kesinlikle halepten yana.

    bir dip not: sloane stephens ile serena arasında sebebi çok da bilinmeyen bir gerginlik var. serena sloane’e zamanında veliahtı gözüyle bakıyormuş ve bir nevi sloane serana’nın elinde büyümüş ancak serena sloane’in nankörlük yaptığı minvalinde konuşmalar yapmış. hatta serena sloane’i hedef aldığı şeklinde yorumlanan ‘ı made you’ twitini atmıştı.
  • yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik. bugün artık final hafta sonundayız ve iki büyük finalin ilki bugün 1 numara simona halep ile 10 numara sloane stephens arasında oynanacak.

    paris saatiyle 15.00'de başlayacak maça ısınmak için birkaç bilgiyi buraya not düşeyim:

    - halep ilk, stephens 2. grand slamini kazanmak için korta çıkacak.

    - halep burada daha önce iki (2015'te şarapova'ya; geçen yılda sürpriz şampiyon ostapenko'ya üç sette kaybetti). stephens'in 7. kez katıldığı turnuvadaki bundan önceki en iyi derecesi 4. tur (2012-2015 arası olmak üzere dört kez)

    - ikili bugüne kadar yedi kez karşılaştılar:

    * halep 5-2 önde.
    * topraktaki iki maçı (2012 barselona, 2014 fransa açık) halep kazandı.
    * ikisi geçen yıl olmak üzere son dört maçı halep kazandı.
    * yedi maçın hepsi iki sette bitti.

    - stephens kariyerinde 6 kez finale yükseldi. bu finallerin altısını da kazandı:

    washington 2015: anastasia pavlyuchenkova 6–1, 6–2
    auckland 2016: julia görges 7–5, 6–2
    acapulco 2016: dominika cibulková 6–4, 4–6, 7–6
    charleston 2016: elena vesnina 7–6, 6–2
    abd açık 2017: madison keys 6–3, 6–0
    miami 2018: jelena ostapenko 7–6, 6–1

    görüldüğü üzere tüm kupaları amerika kıtasında. fransa açık, stephens'in amerika dışında oynayacağı ilk final. miami'yi kazandığında herkes artık bunu abd dışında da yapabilmesi gerektiğini yazmıştı. fırsatı yarattı, bakalım başarabilecek mi yoksa "amerika dışında kupa kazanamayan tenisçi" olarak bir süre daha devam mı edecek?

    1.68 boyuyla halep turun en kısalarından biri. justine henin'i andırıyor ancak oyun stili daha çok kim clijsters'a benziyor. stephens'e göre daha şaşlı bir kariyeri var ancak henüz bir slami yok. üç kez ucundan döndü. dördüncü slam finalinde bunu değiştirme şansı var ve geçmiş slam finallerine nazaran daha rahat görünüyor.

    turnuvanın 1 numaralı seri başı olan halep, finale yükselerek zirve yarışına şimdilik nokta koydu. pazartesi açıklanacak listede no 1 olarak kalacak. turnuvaya başlarken wozniacki, muguruza, svitolina ve garcia ile 1 numara yarışına girmişti. bu yarıştan galip çıkan o oldu.

    aralarında bugüne kadar oynanan maçlar sıkıcı geçmiş olsa da bir slam finali oynayacak olmalarından ve yukarıdaki nedenlerden ötürü çekişmeli bir maç olma olasılığı var. lakin, bu halep'in nasıl bir kafayla korta çıkacağına bakıyor biraz.

    stephens şu ana kadar da turnuvada iyi maçlar çıkardı:

    1. tur: rus 6-2 6-0
    2. tur: frech 6-2 6-2
    3. tur: giorgi 4-6 6-1 8-6 (bu turnuvada oynadığı tek üç setlik maç. yanlış hatırlamıyorsam maç sayısı çevirmişti 2 saat 26 dk süren karşılaşmada)
    4. tur: (25) kontaveit: 6-2 6-0
    çf: (14) kasatkina 6/3 6/1
    yf: (13) keys 6-4 6-4

    bu sezon toprakta başarılı maçlar çıkaran kontaveit'i çok rahat geçmesi dikkat çekici. ancak, diğer rakipleri bu zeminin öne çıkan isimleri değil.

    halep'in finale stephens'den çok daha zorlu bir yoldan geldi:

    1. tur: riske 2-6 6-1 6-1
    2. tur: townsend 6-3 6-1
    3. tur: petkovic 7-5 6-0
    4. tur: (16) mertens 6-2 6-1
    çf: (12) kerber 6-7 6-3 6-2
    yf: (3) muguruza 6-1 6-4

    halep'in özellikle toprakçı mertens ve eski şampiyon, bir önceki turda masha'yı dümdüz eden muguruza karşısındaki galibiyetleri çok etkileyici.

    ---

    vesselam azizim, artık roland garros kompleksi, kırmızı toprağı, sakarya'daki hatice teyze, bükreş'teki virginia hala, hindistan'daki arşi amca, zapatistalar, nijeryalılar, sahra çölündeki gezginler, yeni zelanda'daki hobbitler, peru'daki köylüler ve hatta diğer gezegenlerde yaşayan canlılar halep bir slam kazansın, onu da paris'te kazansın istiyor!

    bu dua mua olaylarına kim bakıyorsa, hepimizin sesini duysun, bu çile bitsin! hiçbirimizin wozniacki'ninki gibi bir hikayeye ne sabrı ne de hevesi var. halep o kadar beklemesin! teşekkürler!

    herkese iyi seyirler!

    twitter'da laflamak isteyenler olursa şuraya beklerim.
  • halep klasik olarak gergin girdi maça ama yine de toparlayacak gibi. eurosport yorumcusu puan oynanırken çenesini tutabilirse iyi olacak.
  • stephens beklenildiği üzere baseline önüne mourinho otobüsü çekerek başladı yine. halep beklediği başlangıcı yapamasa da kolay kolay pes etmeyecektir.
  • halep her zamanki gibi ilk sette durumu zora sokmuş durumda.. hadi kır şu servisi simonacığım, verme ilk seti..

    edit: gitti ilk set.
  • le figaro'nun yarın ki manşeti ''stephens halep'i arşınladı.''
  • an itibariyle sloane stephens'ın ilk seti 6-3 aldıktan sonra 2. sette de 2-0 öne geçtiği karşılaşma. servis atma şekli, kadının tipi falan direk serena williams. arada bariz bir güç farkı var, bu şekilde servisler devam ederse süpürecek simona'yı.

    halep savaşıyor, 2-2'ye geldi 2. set. stephens'ta yorgunluk belirtileri var hakikaten servisler düştü, basit hatalar artmaya başladı.
  • simonacığımın ikinci sette love break yaparak içimin yağlarını erittiği maç.

    edit: ben bunları yazarken, kendi servisini de alarak ikinci sette durumu 3-2'ye getirdi.
hesabın var mı? giriş yap