• geçtiğimiz aylarda arkadaşımla bir avm'de dolanıyorduk. aslında atm ile işimiz var. biz atm'de işlem yaparken karşıdaki parti malzemeleri satan bir mağazanın personeli kadın dükkanın önündeki çizgi karakter desenli balonları düzenliyordu.

    birden rengarenk küçük balonlardan birini elinden kaçırdı ve balon gidip tavana yapıştı. ipi var sarkıyor ama bayağı yukarıda. kadın başka bir balonu onun ipine dolamaya falan çalıştı ama olmuyor tabii ip serbest salınım halinde yakalanmıyor.

    çevre esnaflardan ve yoldan geçen müşterilerden farklı çözüm önerileri geliyor. kriz masası oluşturuldu zavallı minik balonun kurtarılması için.

    büyük balonlardan birinin üstüne koli bandı yapıştırıldı. o da tavana kadar salınıp talihsiz balonun büyük balonun üstündeki banda yapışıp indirilmesi düşünülerek ama o da olmadı. türlü varyasyon deneniyor ama nafile minik balon feryat figan içinde kurtarılmayı bekliyor. neredeyse itfaiyeyi çağıracağız.

    bu arada atmdeki işimiz bitti biz de izliyoruz. arkadaşım fizik mühendisi. dedi ki; büyük balonu kazağına sürtüp salsa küçük balonu çeker ya da ipini. fizik derslerinden kalan yarım yamalak bilgimle bana da mantıklı geldi. tabi lan elektriklenme, comb, kirşof falan bir şeyler olur tutarlar birbirlerini diye düşünüyorum.

    yahu yürü dedim; iş yine bilime düştü. bilimin ışığıyla aydınlatalım şu cahilleri de minik balon kurtulsun. kalabalığa doğru ilerlerken "açılın ben fizik mühendisiyim yani en azından arkadaşım öyle" dememek için kendimi zor tutuyorum. bitsin artık şu zulüm.

    tam biz olay mahalline yaklaşırken ilerideki medikal mağazasının vitrininden baston kapıp gelen bir dallama uçarak ipin ucundaki halkayı bastona taktı ve indirdi balonu. alkış kıyamet. adam omuzlarda. yani bizi biraz bozguna uğratmış gibi oldu sonuçta ama yine de bilim kazandı. tıp bilmi bu sorunu akılcı bir çözümle bertaraf etmişti. adam belki de doktordur, baston falan. ama açılın ben doktorum dememesini de ayıpladım.
hesabın var mı? giriş yap