• 6 sene tıp fakültesini okuduktan sonra üzerine 4 sene adli tıp alanında eğitim alıp olunan fakat ülkemizde son yıllardaki gelişimleri saymazsak sadece otopsilerde insanları kesip biçen kişi olarak bilimini icra eden hekimliğin uzmanlığının adı.
  • saygı duyduğum adamdır. önünde eğilirim.
  • (bkz: maura isles)
  • tıp fakültesinin ardından, yarıdan fazlası adli tıp kurumu'nda, geriye kalanı tıp fakülteleri adli tıp anabilim dallarında 4 yıllık uzmanlık eğitimi almış kişidir. uzman olduktan sonra yarısından fazlası adli tıp kurumu'na bağlı, türkiye genelinde (ama tamamı değil, çoğu il merkezinde), yine genellikle adliyelerde kuytu köşe bir yerde bulunan adli tıp şube müdürlüğü adı verilen odalarda rapor düzenleyen beyaz önlüksüz doktorlardır. en bildik işleri otopsi olup, otopsinin yanısıra adli travmatoloji, adli psikiyatri, adli jinekoloji vb. alanlarda soruşturma aşamasında savcılıklara, kovuşturma aşamasında mahkemelere adli rapor düzenlerler. adliyede bulunmaları vesilesiyle çoğu zaman savcı-hakim kafasına bürünenler çoğunluğunu oluşturur, doktor oldukları fark edilmeyebilir.

    popüler kültürde ve özellikle csi tipi diziler nedeniyle uzay üssünden bozma mekanlarda ultra-bilimsel çalışmalar yaptıkları sanılsa da adliyelerin en dandik odalarında masabaşında çalışırlar. laboratuvar ortamı adli tıp uzmanlarının pek işi düşmeyen yerlerdir. en laboratuvar adli tıp uygulama alanı otopsi salonlarıdır. bu salonlar ise bir oda -bir masa - bir sandalye bir de personelden oluşan şubelerde bulunmaz, şubenin büyük boyu olan ve adli tıp grup başkanlığı adı verilen merkezlerde kurulur.

    adliye içinde çalışan adli tıp uzmanları savcılık veya mahkeme aracılığıyla çalıştıklarından kapısını çalıp içeri girerek "doktor geçen gün burnumu kırdılar bir rapor verir misiniz?" veya en bayağı haliyle "bana deli raporu verir misin?" gibi sorulara yanıt veremezler.

    tıbbi raporları ölüm: ölüm sebebi, ölümün zamanı, ölenin kimliği, travma: herhangi bir travma sonucu oluşan yaralanmanın ağırlığı, yaralanmanın özürlülük haline neden olup olmadığı, cinsel: cinsel saldırının niteliği, psikiyatri: suçu işleyen kişinin cezai sorumluluğu olup olmadığı, imza atan veya beyan sahibi kişinin hukuki sorumluluğu olup olmadığı vb. üzerinedir. yaratıcı* raporlar değildir.

    anglo-sakson gelenekte forensic pathologist olarak geçer. abd'nin coroner diye bir sistemi bulunur falan.
  • hayallerime otopsi yapmak için seçtiğim canım mesleğim.
  • merhaba arkadaşlar,

    bir konuda son derece önemli bir yardıma ihtiyacım var. bu alanda çalışmakta olan yazarlardan mesaj bekliyorum, saygılar.

    edit: sevgili revengeoflife fazlasıyla yardımcı oldu, teşekkürler ekşi sözlük, teşekkürler revengeoflife; var olun!
  • geöte irtifaları ve daha büyüğü olmayan egolarıyla birbirlerini de gömen em di lerin-ulan herif zaten ölü- diyerek kategorize ettiği alanda uzmanlığını almış hekim.
  • meslek tanımları çok ayrıntılı olsa da sadece otopsi yapan doktorlar olarak dahi çok değerli bir hekimlik dalıdır.
    bir kaç kez otopsi yapmalarına şahitlik etmek zorunda kaldım. insan anatomisi üzerinde bir sanatçı gibi çalışırlar.
    yazık ki bu sanatlarına rağmen, ölü sahipleri tarafından ağza alınmayacak küfür ve beddualara maruz kaldıklarını gördüm. buna rağmen sinirleri çelik gibiydi.

    bir gün hepimizin adalete ihtiyacı olabilir. bu sebepten, bütün sağlık çalışanlarına karşı biraz daha empatiyle yaklaşmanızı rica ederim.
  • otopsi yaptıkları için kendilerini takdir ettiğim meslek grubu. maaşları diğer uzman doktorlar gibidir. bu işte güzel para olduğundan, kendi işini kuran uzmanlarda var.
  • az önce izlediğim bir video sonrası bana en korkunç ve ilginç gelen meslek. youtube'da ilginç inanışlara, mesleklere sahip insanlara sorular soran çok fazla kanal var biliyorsunuz. bu formatta daha önce de otopsi yardımcısıyla ilgili bir bölüm izlemiştim. tuhaf hissetmiştim. bırak insan ölüsünü yolda ezilmiş kedi görse günlerce kendine gelemeyen insanım. midem bulanıyor, aklımdan çıkaramıyorum. bugün izlediğim adli tıp uzmanı kadın nasıl rahat anlatıyor her şeyi ya. kanım dondu. allah'tan kendisini arada etkileyen olaylar olmuş. bu durumu bu kadar sıradan, robot gibi duygusuz şekilde anlatan insanların olması çok ilginç değil mi? böyle biriyle aynı evde yaşasam korkabilirim :d çok saygı duyuyorum. ciddi bir emek veriyorlar ama en son yapılacak işlerden biri benim gibilere göre. bir gün o ortamda bulunsam psikoloji falan kalmaz bende.
hesabın var mı? giriş yap