• airbus şirketi bombardier şirketinin cs100 ve cs300 modellerini satın alarak isimlerini airbus a220-100 ve airbus a220-300 olarak değiştirmesiyle ortaya çıkartmış olduğu bir model.
  • airbus'ın bombardier şirketini satın almasıyla ortaya çıkan sanırım regional hizmet verecek yeni uçak tipi.

    https://www.airbus.com/…-a220-100-and-a220-300.html
  • a320 cfm&v2500 motorların dahi anomalileri hala mevcut ve tfu&ısı'ları yayınlanıyorken a220 gibi piyasaya yeni sürülmüş bir uçağın motorlarında kronik arıza olması gayet normal.

    cfm leap ve pw motorların çıkış tarihi a220 motorlarından çok önce. bilen bilir, leap motorların start valfleri hala incelenir, geliştirilmeye çalışılır. pwde'de benzer bir çok sorun var. açın tfu ısı weekly update'leri okuyun…

    şirketler kronik motor sorunlarına göre uçak almaktan vazgeçmek gibi profesyonel olmayan kararlar almazlar. a220 bölgesel uçuş yapan şirketlerin kullanmayı tercih ettiği bir modeldir. airbus da aynısını söylüyor zaten. kronik problemlerde adamlar adam/saat, foc part desteği sağlıyorlar.

    öte yandan, kısa bir uçuşa filonuzdaki a320/737 gibi uçaklarınızı planlayıp cycle'larından yiyeceğinize, bağlayın a220'yi koştursun. arızasına katlanılır.
  • a319 ile haklı olarak kıyaslanan uçak.

    a319 yerine a220 uçağının tercih edilmesinin 3 ana sebebi var.

    birincisi, a220’nin hızlıca teslime hazır olabilmesi. siparişi geçtikten sonra a319’a oranla kat kat hızlı teslim edilebilmesi. a319 için ciddi bir sıra bekleme durumu var. yıllarca teslimat beklemek, thy’nin işine gelecek bir durum değil.

    ikincisi ise fiyat. aralarında bildiğim kadarıyla uçak başına 15 milyon euro civarı bir fark var. 20 uçakta 300 milyon euro yapar, ciddi bir fark. her iki uçak da yeni nesil ve senelerce güvenle hizmet verebilecek pozisyonda. böyle düşünüldüğünde, personel eğitip yedek parça stoklamak, 300 milyon dolardan daha ekonomik olacaktır.

    üçüncü ve son olarak, a220’de yolcu konforu, a319’a kıyasla daha başarılı. a319’da 3+3 oturma düzeni varken, a220 50 cm daha geniş ve buna rağmen 3+2 konfigürasyonu ile geliyor. bu da ciddi anlamda etkili bir fark.

    sonuç olarak, a220 tercihi, pek de anlamsız durmuyor thy için. umarım alınır ve güzel günlerde kullanılır.

    son not, ki biraz subjektif olacak, a220, thy renkleri ve brandingi ile müthiş duracaktır.

    edit: yakıt tüketimini yazmayı unutmuşum. yolcu başı yakıt tüketiminde, a220 yaklaşık olarak %10 daha ekonomik. bu bile, alım için başlı başına yeterli bir sebep olabilir.
  • bugün içerisine bindim, kaptanlarıyla muhabbet ettim, kokpitine girdim, oturdum, dokundum.

    öncelikle pek güzel uçak.

    erj 195-e2’den inip buna binince, kokpit rahat geliyor. yine de küçük diyebiliriz.

    oturma düzeni 3+2 ve gözüme rahatsız gelmedi açıkçası. 4-5 saate kadar öyle aşırı rahatsız edecek bir durumu yok.

    wingletleri var. (195 e2’de yok)

    kokpiti gerçekten tamamen glass, çok teknolojik ve çekici duruyor.

    bu başlıkta daha önce de yazmıştım. olsa da uçursak demiştim. thy için biçilmiş kaftan demiştim. şu an thy alım için son toplantıları yapıyor. ya bundan, ya da 195’ten alacaklar. umarım a220 alırlar ve yine umarım, bir gün bu küçük bebeğin kaptanı olabilirim.

    tanım: bana boeing 777 dışında, ilk kez hayal kurdurmuş uçaktır.
  • maliyetleri azaltacağız diye kaliteden ödün verince böyle oluyor işte.

    yakın geçmişte 737 max örneği varken koca koca şirketlerin böyle hatalar yapması…
  • türkiye’de kullanılması gereken uçaktır. olsa da uçursak dediğimiz uçaklardan...

    her şeyiyle, ülkemize biçilmiş kaftan, özellikle anadolujet ve pegasus’un alıp, kısa mesafede misler gibi uçurması gerektiğini düşünüyorum.
  • filosunda a320 bulunduran havayolu şirketlerinin a319 neo seçeneği varken bombardier kökenli a220 tercihini anlayabilmiş değilim.
    kokpit,teknik ve kabinin aşina olduğu, yedek parçalarının ve bakım araçlarının envanterinde olduğu bir uçak varken neden a220? airbus'ın pazar dayatması olabilir.
hesabın var mı? giriş yap