777 entry daha
  • bülent batuman'ın ifadeleriyle;

    iktidar tarafından fiziksel olarak boş, anlamsal olarak da silinip üzerine yeni anlamlar yazılması gereken bir sayfa olan aoç arazis üzerine, fiziksel merkezde sembolik bir ağırlık olarak, eskinin üzerine basılarak inşa edilmiş yapıdır.

    http://www.diken.com.tr/…/2014/11/aksaray-video.jpg

    ön cepheye yerleşen ve kente bakan makam odası, cephenin ortaasında çıkma yapan kütle içinde yer almaktadır. makam odasının önünde yer alan balkon ise "balkon konuşmaları" için uygun görünmemektedir. balkondaki konuşmacı ve aşağıdaki kitle arasında rahatsız edici biçimde duran giriş portiki ve çıkıntılar bulunmaktadır.

    binanın işlevsellikten ziyade ihtişam önceliği ile inşa edildiği açıktır. bina içerisindeki ana giriş bazı orantısızlıklar taşımak zorunda kaldığı için ortaya konulmak istenen ihtişam, azamet zayıflatılmış bulunuyor. geniş saçaklı çatılarla temsil edilen yerellik, post modern fragmanlarla harmanlanıyor.

    https://i.dunya.com/…421779/421779.jpg?v=1531119936

    yerleşkenin girişinde yer alan meydan(!), temsili olarak bir kamusal alanı tarif eder. bu tür kamusallık tarifleri demokratik ülkelerde güçler ayrılığını ifade eden yapılar ve ulusal sembollerle tariflenir ama burada, otorite figürünün konutu, yürütme erkinin bürokratik aygıtı ve caminin sembolizmi arasında kurulmuş bir tarif bulunmaktadır. kısaca, kurulan imgenin demokratik bir mimari imge olmadığı fazlasıyla belirdindir.

    külliye tasarlanırken oluşturulan temsilin küresel ölçekte de bir tasarısı bulunmaktadır, bir güç gösterisi ortaya konulmaktadır. batılı olmayan fakat oryantal imgelere de mesafeli, klasizm ve osmanlı taklidi cami fragmanının birlikteliği söz konusudur.

    iktidarın benimsediği islamcılık küreseldir ve osmanlı-selçuklu temsilini kendi anlamının ötesine taşımaktadır. küresel sahnede batılı ama tam da öyle olmayan bir anıtsallık inşa ederken, cami ile de kendini ötekileştirerek doğunun temsilini ele geçirir.
25 entry daha
hesabın var mı? giriş yap