• m.ö 1372-1354 yıllarında yaşamış, kendi dönemine kadar olan çok tanrılı inancı reddetmiş ve tek tanrı inancına geçmiş akhenaton'un tanrısı aton'a yazdığı ve tek tanrısını övdüğü şiirdir.

    tanrı, uludur, birdir, tektir.
    ondan başkası yoktur.
    bir tanedir,
    o’dur her varlığı yaratan.
    bir ruhtur tanrı, görünmeyen bir ruh…
    ta başlangıçta vardı tanrı.
    tek varlıktı o.
    hiçbir şey yokken o vardı.
    herşeyi o yarattı…
    ezelden beri gelen varlığı,
    ebediyete kadar sürecek.
    gizlidir tanrı, kimse görmemiştir onu.
    insanlara ve yarattıklarına sır kalır her zaman…

    kaynak ve ayrıntısı : http://www.derki.com/…rik/akhenatonla-ezber-bozmak/
  • hz yusuf'un peygamberliğine denk gelir.
    hz yusuf akhenaton'un danışmanlığına kadar çıkmıştır, rüyasını da yorumlamıştır.
    demek ki islam peygamberi yusuf'un dinine girdiğini gösterir.

    yine çürütemedin kafir kardeş.
  • m.ö 4000 yılında kaburgayı çamura bulayıp, içine ruh üfleme teknolojisini icat etmiş sümerler'in yanında çok da kayda değer bir şiir değildir.
  • daha önce de yazıldığı gibi, bu şiiriin (ilk entrydeki versiyonun) orjinalini ve sağlam bir kaynağını yıllardır aradığım halde bir türlü bulamıyordum.

    bugün alaeddin şenel hoca’nın kemirgenlerden sömürgenlere insanlık tarihi kitabının, v12/59 dipnotunda şöyle bir versiyonunu (kaynağı ile) buldum:

    -gözden gizli olmanla birlikte
    -yaptıkların ne kadar çok
    -ey tek tanrı, yanında başka tanrı bulunmayan
    -yeryüzünü sen yarattın istediğin gibi...

    hoca’nın bu dua için verdiği kaynak: ewa wasilewska, cration stories of the middle east, londra, 2000, jessica kingsley publishing, s. 96

    valla rahatladım. hem de yıllardır melodisi hatırlanıp da bir türlü bulunamayan bir şarkıyı şans eseri radyoda dinlemiş gibi rahatladım.

    edit: tabi bir de şu var: https://en.wikipedia.org/…ki/great_hymn_to_the_aten
  • -“sen çok uzakta olsan da, ışınların yer yüzünde; sen insanların yüzlerinde olsan da, izlerin görülmez. sen battığında... dünya ölüme benzeyen karanlıklara gömülür.”

    -“eserlerin ne kadar da çeşitlidir! insanların önünde gizli duruyorlar. ey sen tek tanrı senin dışında başka tanrı yok.”

    -“tatlı soluğu senin içinden ağzıma çekeceğim. her gün hayran hayran senin güzelliğini seyredeceğim... rhunla yüklü ellerini bana ver ki, seni alabileyim ve onunla yaşayabileyim. başı ve sonu olmayan zaman boyunca adımı söyle: o çağrılarını hiçbir zaman yanıtsız bırakmayacaktır.”

    -“sen battığında... dünya ölüme benzeyen karanlıklara gömülür. yırtıcı hayvanlar ve yılanlar geceleri dolaşır ve o zaman dünya sessizliğe gömülür.”

    -“sen tek başınayken... yer’i yarattın. göğü, oraya kadar yükselebil ve yaptığın her şeye bakabil diye o kadar uzakta yarattın!”

    mircea eliade, dinsel inanışlar ve düşünceler tarihi (cilt-1/ eski mısır’da dinsel düşünceler ve siyasi krizler bölümü)
  • semavi dinlerinin fikir babası olan akhenaton'tan (4. amonhotep) çıkmış olan şiirdir. dini slogonı ise şöyledir; atondan başka ilah yoktur, akhenaton ise onun elçisidir. bu slogan islam dininin de sloganına çok benzer. "la ilahe illallah muhammeden resulullah" allah'tan başka ilah yoktur, muhammed onun resuludur.

    başlığın 2. entrysinde bahsedilen yusuf peygamber hakkında devam edersek taşlar yerine oturur.

    akhenaton (iv. amonhotep,) kral iii. amonhotep ve kraliçe tiye'nin oğludur. tiye mısırlı değil, o zamanlar anadoluda hüküm süre luvi krallığının bir mensubudur. kraliçe tiye'nin babasının adı yuya'dır. damat iii. amonhotep torpilinden antik mısır krallığında önemli bir yeri vardır. öyle ki yuya ve eşi krallar vadisine gömülecek kadar önemli biriydi. mezar kodu kv 41'dir.

    yuyo'nun krallıktaki diğer adı sef'tir. yusuf (joseph) yuyo-sef'ten geldiği düşünülmektedir.

    luvi krallığı o zaman anadolu güney hattında hüküm sürmüş bir krallıktı, dinleri güneş merkezli tapınma türüydü. yuyo ve kızı tiye bu din mensubuydu.

    iii. amonhotep ve kraliçe tiye'nin iv. amonhotep adında bir oğulları vardı. iii. amonhopte'ten sonra oğlu iv. amonhotep'in iktidarlığı 17 yıl sürmüştür. hükümdarlığının 4-5. yılından sonra binlerce yıllık amon dinini kaldırıp yerine atenizm denilen aton(güneş) dinini getirdi. adını da akhenaton diye değiştirdi. çocuklarının kök isimlerine de amon yerine aton ismini verdi.

    akhenaton'un oğullarından biri de tutankhamon diye bildiğimiz tutankhaton'du. tutankhaton babası akenhaton'un ölümünden sonra tahta geldiğinde babasının ürettiği yeni dini reddetip eski amon dinini geri getirdi. ismindeki aton'u çıkartıp amon'u ekledi. babasının dini atenizm'in izinden giden din müritlerini de sürgün etti.

    sigmund frued dinin kökenleri kitabında bu olayı şöyle toplarmıştır. akhenaton'un dini atenizm mensupları o dönem amon dini mensuplarından kaçıyordu. atenizm dinini yaymaya da devam ediyorlardı. musa dedikleri kişi ya akhenaton'un bizzat kendisi ya da akhenaton'un müritlerinden biriydi.
  • yuya'nın cesedi mumyalanmış olarak 1905 yılında bulunmuş, bugün hala mısır müzesinde sergileniyor.

    hz. yusuf peygamber ise mısırda vefat edince cenazesi taş bir sanduka içerisine koyulup nil nehrinin yakınlarına gömülmüş.

    "tevrat’ta hz. yusuf’un vefatından kısa bir zaman önce çocuklarına ve yakınlarına “israiloğulları, mısır’dan ayrılacakları zaman kemiklerimi burada bırakmasınlar; asıl memleketim olan şekem’ e götürsünler” diye vasiyette bulunduğu yazılıydı, hz. yusuf’un vefatından uzun seneler sonra israiloğulları’nın başına geçen hz. musa, halkını mısır’dan çıkartacağı zaman bu vasiyeti yerine getirmek için üç gün boyunca hz. yusuf’un tabutunu aramış, bir nehirde bulmuş, yarılan kızıldeniz’den geçerek filistin’e giderken yanında götürmüş, çöllerde kırk sene boyunca bu tabutla dolaşmış ve kemikler “şekem” taraflarına defnedilmişti."

    http://www.haberturk.com/…zar-hazreti-yusufa-mi-ait
hesabın var mı? giriş yap