• 17 mart 2020 tayvan sağlık bakanı açıklaması ile biraz daha netleşen durum. bugün sokağa çıkıp tayvanlı arasanız 10 saat falan sürer heralde bulmanız, o da büyük bir şehirde. fakat türkiye'den tayvan'a uçan 9 tayvanlı corona'ya yakalanmış gözüküyor. bu istatistiği geriye doğru yürütürsek, türkiye'de düşünülenden ve kamuyla paylaşılandan çok daha fazla coronalı hasta olduğu çıkarımına varabiliriz. daha önce de türkiye'den giden coronalı hastalar olduğu basına yansımıştı. singapur, gana ve abd.

    mesela burak akkul eğer sosyal medya'dan yardım istemeseydi, kendisinin pozitif sonucu kendisiyle paylaşılmayacaktı. sosyal medyaya, basına yansıyan verileri, duyumları bir araya getirip analiz ettiğinizde süreci çok iyi yürüttüğü iddia edilen iktidarın salgının gerçek istatistiklerini toplumla paylaşmadığı ve bu konuda dürüst ve/veya şeffaf davranmadığı düşüncesi çok daha tutarlı gözüküyor. elbette bu çıkarımı güçlendiren bir diğer parametre ülkenin ekonomiden, dış politikaya "hiç bir konuda şeffaf olmaması". her konuda bu kadar kontrolcü, baskıcı olan bir iktidarın ülke ekonomisini çok büyük oranda etkileyebilecek bir durumu toplumla paylaşmaması "kendi açılarından" tutarlı duruyor.

    edit: yukarıdaki istatistiksel duruma aytaç yalman'ın ölümünü de ekleyin. sosyal medyaya yansımasa, apar topar gömülen bir kuvvet komutanının korona'dan öldüğünü bile öğrenemeyeceğiz. düşün ki korona'dan ölmesi olası vatandaş rıza efendi'yi duyalım.

    koskoca ülkede eski bir kuvvet komutanının ölmesi, virüsün ne kadar yayıldığı hakkında size fikir verebilir, zira bu ölçekte ünlü birinin ölümü istatistiksel olarak çok düşük bir ihtimal. bu istatistiki olasılık gerçekleşmişse, beklenti çok daha fazla insana bulaşmış bir salgın olduğu çıkarımını yapmaya itiyor insanı. böyle giderse sadece ünlü ölümleri yansıyacak açıklamalara.

    https://mobile.twitter.com/…tus/1240637323123048451

    edit 2: (bkz: gerçek vaka sayısında 145.000'lerdeyiz)
  • çin temaslı vaka açıklanmadan ölüm açıklanmasından sonra hakkında intiba edindiğim durum.

    aytaç yalman'ın ölümü ise tuz biber ekti.
  • başka konularda şeffafmıymış.
  • aytaç yalman'ın testi negatif çıkıyor. koah teşhisi konuyor. daha sonra çevresine de test yapılıyor ve eşinde pozitif çıkınca. aytaç yalman'ın testi negatif çıkmasına rağmen doktorları eşinin pozitif çıkmasından dolayı aytaç yalman'ın ölüm nedeni korona olarak belirliyor. mesele bu iken altında artniyet aramak yanlış.
  • salgının başından beri beri bu sefer bir şeyler gizlemeden, ya da en azından eldeki bilgileri manüple etmeden bilgi paylaşacağınızı umuyordum.

    fakat görünen o ki yine aynı alışkanlıklarınızı ısrarla sürdürüyorsunuz. evet panik yapılmasın ama vermediğiniz bilgilerin bir panik oluşturacak ya da paniğe engel olacak bir özelliği yok. vermediğiniz bilgilerin bir çoğu birinin, birisinin yaptığı hataların fazla konuşulmamasını sağlayacak bilgilier. korona vakalarımız hangi hastanedeler, hangi şehirdeler, yaş istatistikleri ne, iyileşme durumları ne, sigara kullanım istatistikleri ne, tamamı yurtdışı bağlantılı mı, kaç test yapıldı, kaç test var, test kaç saat sürüyor, tüm laboratuvarların yapabileceği bir testken neden sadece izin verilen laboratuvarlar yapıyor. neyse uzatmayayım.

    sayın bakan, mütevazi tavrı ve yaptığı işle ilgili bir uzmanlığı olması insanların alışık olmadıkları bir konu olduğu için bir sempati kazandı. bu sempatiyi kaybetmeye doğru gidiyor. çünkü bilgi saklanıyor. ben bakandan ayrı, sosyal medyadan ayrı bir şey duymamalıyım. duyuyorsam da sosyal medyadan duyduğum yalan çıkmalı. e her seferinde sosyal medyada duyduğumuz 1 2 gün sonra gerçek çıkıyor. inandırıcılığınızı kaybettiğiniz an bu meselede kimse sizi dinlemez. kimse durun dediğinizde durmaz, gidin dediğinizde gitmez.

    yanlış yapıyorsunuz. tablo ne olursa olsun, vakit kaybetmeden, derhal gerçek durumla, bilgilendirilmesi yapılmış durumları eşitleyin ve bundan sonra da ucu kime giderse gitsin şeffaf davranın. muhalif ya da sizi destekleyen herkes bunun bir felaket olduğunun, hükümetin ya da bir bakanın elinden gelenlerin sınırlı olduğunu biliyor. başarı ya da başarısızlık için kriterler de belli. güney kore, çin, almanya bi tarafta, iran, italya, abd bir tarafta. başarınız neyi gizlediğinizle değil sonuçta hangi ülkelerin grubunda yer alacağımız.
  • yahu siyasal islamcilarin karakteristik ozellikleri olan surekli yalan soylemesi ve kendi eksikliklerini, rezilliklerini karartma, yalan, manipulasyon ve final olarak da baskalarini suclayarak kapatma huylarini son yirmi senede hala ogrenemediniz mi? farkli davranmalari kendi deyimleriyle esyanin fitratina aykiri bir kere. niye farkli beklentilere giriyorsunuz ben de ona sasiriyorum.
  • bu konuda şeffaf olmazlarsa, daha doğrusu test yapmamak gizlemek gibi bir yola girerlerse halk sonucunu sokakta görür demiştim. insanlar ortalık yerde hastalanmaya başlar. siz sıfır deseniz ne olur bu saklanabilir bir durum değil ki.

    insanoğlunun dünyanın hakimi olduğunu sanan kibri güzel bir tokat yemiştir. ders almamakta direnenler fazlasını yer.
  • bugün fahrettin koca'nın kendi açıklamalarından yola çıkarak bir hesap yapıcam;

    dediki; "hasta 1 nci gün yattı pozitif, 3 gün sonra negatif, 7 gün sonra tekrar pozitif." 11 gün mü etti?

    türkiye'de ilk vaka ne zaman açıklandı? 10 mart, bugünün tarihi 19 mart... aradan 8 gün geçti, 11 günlük hastadan bahsediliyor...
  • şayet öyleyse bunu hangi motivasyonla yaptıklarını merak ediyorum.
hesabın var mı? giriş yap